NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ανατολικά μάλιστα του 28ου μεσημβρινού, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου, εξέδωσε η Τουρκία.
Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την «Κοινή Δήλωση» των «27», που θα έβαζε μέσω… θετικής ατζέντας την Τουρκία στον σωστό δρόμο, φαίνεται ότι στην Τουρκία δεν κατάλαβαν ακριβώς το ίδιο και συνεχίζουν τις προκλήσεις τους.
Ειδικοί μάλιστα θεωρούν το ότι η Τουρκία μπαίνει «μέσα» από τον 28ο μεσημβρινό σε συνολική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων, με στόχο να υποσκάψει ακόμη και τα λιγοστά για την Ελλάδα κέρδη από τη συμφωνία με την Αίγυπτο.
Σε μία κίνηση που δεν εξέπληξε κανέναν, εκτός από αυτούς που πιστεύουν τα αφηγήματα των «διεθνών επιτυχιών», η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για ρωσική άσκηση.
Αν και η Αθήνα αντέδρασε με τον συνήθη τρόπο, χαρακτηρίζοντας παράνομη την τουρκική NAVTEX και σημειώνοντας ότι η περιοχή είναι υπό τη δικαιοδοσία του σταθμού του Ηρακλείου, δεν πέτυχε τίποτε παραπάνω από το να λάβει την ίδια απάντηση από τους Τούρκους και ακόμα παραπάνω, με τον σταθμό της Σμύρνης να «ακυρώνει» ελληνική άσκηση και να μιλά πάλι για «αποστρατικοποιημένο καθεστώς» σε Λέσβο, Χίο, Ψαρά.
Παιχνίδια
Η Τουρκία, λοιπόν, όχι απλά δεν «βάζει μυαλό» από τις Συνόδους της Ε.Ε., αλλά πληθαίνει τις προκλήσεις της και συνεχίζει να δρα υπονομευτικά για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Τι να φοβηθεί άλλωστε, αφού η χώρα μας μετά τις… κρουαζιέρες τόσο του Oruc Reis όσο και του Cesme στην υφαλοκρηπίδα μας το μόνο που έκανε ήταν να σπεύσει να αποδεχτεί τις διερευνητικές επαφές, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα τουρκικά σχέδια.
Πάντως, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι πλέον αναμένουν να δουν πώς αυτού του είδους οι προκλήσεις της Τουρκίας θα επηρεάσουν την εφαρμογή της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» αλλά και πώς θα αντιδράσει η χώρα μας.
Θα συνεχίσει να ομνύει στο ότι τα ελληνοτουρκικά είναι μέρος των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα παραμείνει κλεισμένη πίσω από τα 6 μίλια του Γεραπετρίτη ή θα αντιδράσει με κάποιον τρόπο;