Για «ήρεμο καλοκαίρι» είχαν συμφωνήσει (έτσι λένε από το Μαξίμου) Ελλάδα και Τουρκία, παρόλα αυτά η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί.
Τη Δευτέρα η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει ασκήσεις δυτικά των Ψαρών. Μάλιστα, με δεύτερη αντι-NAVTEX προέβη στον παρανοϊκό ισχυρισμό ότι η περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, νοτιοανατολικά της Ρόδου, είναι τουρκική (!).
Οι δύο αντι-NAVTEX αποτελούν επί της ουσίας την απάντηση του Ερντογάν προς τη NAVTEX της Αθήνας, με την οποία δέσμευσε σχεδόν ολόκληρη την περιοχή νοτίως του Καστελόριζου για αεροναυτική άσκηση. Η παθητική στάση της Ελλάδας, η οποία ακόμη μία φορά παρακολουθεί ατάραχη το κρεσέντο των τουρκικών ύβρεων, αντιμετωπίζοντάς το, λίγο πολύ, ως «γραφικότητα», αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της γείτονος, η οποία επί της ουσίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει ότι μπορεί να κάνει κουμάντο στο Αιγαίο.
Σημειωτέον πως των δύο απαράδεκτων και παράνομων αντι-NAVTEX είχε προηγηθεί η νέα επιθετική ρητορική του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να… εγκαταλείψει τις προκλήσεις, ζητώντας να σταματήσει τις ενέργειες «που φθείρουν το καθεστώς της αποστρατικοποίησης των νησιών, τις προβοκάτσιες και τις προκλητικές ενέργειες».
Πάντως, όσο αυτές οι προκλήσεις σε επίπεδο ενεργειών αλλά και δηλώσεων, που συνεχίζονται αμείωτες, μένουν αναπάντητες, τόσο ο Ερντογάν αποθρασύνεται. Αυτό που προξενεί ερωτηματικά είναι ότι η Ελλάδα μοιάζει να παρακολουθεί ανήμπορη όσα συμβαίνουν, μη δείχνοντας διατεθειμένη να βάλει φρένο στην αναίδεια των Τούρκων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε από το Κάιρο ότι περιμένουμε από την Τουρκία «τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».