Ο υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας της Τουρκίας, Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του για τον τουρκικό δορυφόρο Türksat 6A, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε φάση παραγωγής, αποκάλυψε την ημερομηνία εκτόξευσής του.
Ο Φ.Κατζίρ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους και το κοινό για την εξέλιξη του προγράμματος του τουρκικού δορυφόρου Türksat 6A του Κέντρου Ενσωμάτωσης και Δοκιμής Διαστημικών Συστημάτων (USET).
Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται μέσω συνεργασίας της εταιρείας Türksat και της Turkish Aerospace Industries (TAI).
Ο Κατζίρ δήλωσε πως «από την δεκαετία του ‘2000, η Τουρκία έχει αποκτήσει πολύ σημαντική εμπειρία στις μελέτες ανάπτυξης δορυφόρων. Αρχικά με την ανάπτυξη των προγραμμάτων BILSAT και RASAT και έπειτα με τους δορυφόρους GOKTURK και IMECE, η Τουρκία έγινε μία από τις χώρες που μπορούν να αναπτύξουν και να παράξουν μόνες τους δορυφόρους παροχής εικόνων υψηλής ανάλυσης».
Όσον αφορά τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, ο Κατζίρ τόνισε πως η Türksat έχει χρησιμοποιήσει 8 διαφορετικούς δορυφόρους μέχρι στιγμής, ενώ σήμερα επιχειρεί 5 από αυτούς.
«Ο Türksat 6A είναι όμως ο πρώτος που αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται στην Τουρκία μετά από μελέτες διάρκειας πολλών ετών» είπε ο Τούρκος, προσθέτοντας πως «υπολογιστές πτήσης και άλλες κρίσιμες μονάδες και εξαρτήματα του δορυφόρου έχουν παραχθεί εντός της χώρας.
Ο δορυφόρος Türksat 6A αποτελείται από 84% τουρκικό εξοπλισμό. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 396 περιβαλλοντικές και λειτουργικές δοκιμές κατά την διάρκεια του προγράμματος.
Ευελπιστούμε να μπορέσουμε να στείλουμε τον δορυφόρο μας στο διάστημα κοντά στις 8 Ιουλίου φέτος. Από σήμερα θα ξεκινήσουμε να μετακινούμε τον δορυφόρο».
Την εκτόξευση του δορυφόρου θα αναλάβει η αμερικανική διαστημική εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ, η οποία θα ξεκινήσει να συνεργάζεται σύντομα με μία τουρκική ομάδα της Türksat.
«Με αυτήν την εκτόξευση θα αποκτήσουμε εμπειρία μεταφοράς δορυφόρου μας σε τροχιά, ενώ μόλις τεθεί σε τροχιά θα επιχειρούμε τον δορυφόρο μόνοι μας, με δικές μας ομάδες» είπε ο Κατζίρ.
Ο Türksat 6A έχει βάρος μεγαλύτερο των 4 τόνων, πράγμα που τον καθιστά αρκετά μεγαλύτερο από τον προηγούμενο εγχώρια κατασκευασμένο δορυφόρο της Τουρκίας που είχε βάρος 600 κιλών (αλλά δεν είχε σχεδιαστεί για τηλεπικοινωνίες, μόνο για δορυφορικές εικόνες).