(Ανανέωση – Αρχικό δημοσίευμα 13.00): Η Τουρκία δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια στιγμή που υποτίθεται ότι, βάσει των όσων διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, «υπάρχει προσέγγιση Αθήνας-Αγκυρας»: Αποσύρεται από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) η Τουρκία με απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ξεκινά ράλι εξοπλισμών!
Μια συνθήκη που από το 1990 περιόριζε τις τουρκικές συμβατικές δυνάμεις να αναπτύσσονται, οπουδήποτε αλλού πλην της νοτιοανατολικής Τουρκίας (κατά του ΡΚΚ)!
Turkish President Recep Tayyip Erdogan has signed a decree announcing that the country will withdraw from the Treaty on Conventional Armed Forces in Europe on April 8:https://t.co/T9OmjuaVhT pic.twitter.com/5HT7bXavcD
— TASS (@tassagency_en) April 5, 2024
Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και έχει ισχύ από την Δευτέρα 8 Απριλίου.
Υπογράφηκε μόλις ένα χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά προσέφερε στην Ελλάδα ένα σημαντικό σύστημα ασφαλείας αφού απομάκρυνε το 40% των τουρκικών δυνάμεων από τα ελληνικά σύνορα.
Επίσης την βοήθησε την Ελλάδα να αναβαθμίσει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό όπως π.χ. τα άρματα μάχης, τα ΤΟΜΑ, τα SHORADs κλπ τα οποία, αφού προμηθεύτηκε δωρεάν Μ60Α1/Α3, ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1, κλπ.
Το πρόβλημα που πλέον αντιμετωπίζει η Ελλάδα (η οποία παραμένει στην συνθήκη που την αναγκάζει να έχει συγκεκριμένες οροφές στα οπλικά της συστήματα) είναι τεράστιο: Η Τουρκία θα μπορεί να σωρρεύσει στα δυτικά της σύνορα, όσες στρατιωτικές δυνάμεις θέλει και να αυξήσει τις οροφές των ενόπλων δυνάμεων της ανεξέλεγκτα και χωρίς να δέχεται έλεγχο, όπως προέβλεπε η CFE, από Έλληνες παρατηρητές!
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος εκπρόσωπος Οντζού Κετσελί ανέφερε πως «το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ προέβη σε δήλωση για το θέμα αυτό στις 7 Νοεμβρίου.
Εμείς είχαμε κάνει επίσης μια άλλη δήλωση και ανακοινώσαμε την απόφασή μας με την αιτιολογία της.
Η ημερομηνία έναρξης ισχύος των αποφάσεων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης CFE, για αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης καθορίζεται από κάθε σύμμαχο στο πλαίσιο της εθνικής του νομοθεσίας».
«Η αναστολή έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τη συντριπτική πλειονότητα των συμμάχων που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης CFE. Η εσωτερική νομική διαδικασία για την έναρξη ισχύος της απόφασής μας να αναστείλουμε την εφαρμογή της Συνθήκης CFE από τις 8 Απριλίου 2024 έχει ολοκληρωθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 5 Απριλίου 2024», πρόσθεσε ο Οντζού Κετσελί.
Turkiye announced its withdrawal from the Conventional Armed Forces in Europe (CFE) Treaty. pic.twitter.com/yFNnNSlPtJ
— Tugay Er (@er_tugay_) April 5, 2024
H Τουρκία εντός Συνθήκης στα σύνορα με την Ελλάδα, την Βουλγαρία και τις χώρες του Καυκάσου έπρεπε να τηρήσει τα εξής όρια:
- Έως 2.795 άρματα
- Έως 3.120 τεθωρακισμένα συνολικά εκ των οποία ΤΟΜΑ τα 1.993
- Έως 3.323 “τεμάχια” πυροβολικού
- Έως 750 αεροσκάφη
- Και έως 130 επιθετικά ελικόπτερα
Ιδού ο χάρτης της CFE:
Βλέπουμε ότι τα μόνο 3/4 της τουρκικής επικράτειας ήταν εντός της Συνθήκης, αλλά όλη η Ελλάδα!
Γιατί αποχώρησε τώρα η Τουρκία; Τεράστιο ερώτημα.
Πάντως η εξαίρεση της νοτιοανατολικής Τουρκίας από την CFE την είχε βοηθήσει τα μέγιστα στην εισβολή στην Συρία και βέβαια στην απόκτηση στρατιωτικού ελέγχου εντός του διαλυμένου Ιράκ.
Τώρα είναι ελεύθεροι να μεταφέρουν τεράστιες δυνάμεις στα δυτικά, χωρίς κανένα νομικό κώλυμα.