Τα τουρκικά drones TB2 Bayraktar έχουν γίνει «περιζήτητα» χάρη στην αποτελεσματική τους απόδοση σε διαφορετικά πεδία μάχης, με το πιο πρόσφατο στην Ουκρανία αλλά σε αντίθεση με εμάς που όταν αγοράζουμε ένα οπλικό σύστημα δεν βάζουμε βέτο να μην το πάρουν οι Τούρκοι, οι τελευταίοι λένε ξεκάθαρα ότι δεν το πουλάνε σε χώρες που απειλούν συμμάχους.
Η τουρκική εταιρεία κατασκευής UAV, η Baykar, πιστεύει ότι τα μαχητικά drones θα είναι σημαντικός παράγοντας σε όλους τους μελλοντικούς πολέμους, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής σύγκρουσης στα στενά της Ταϊβάν.
Η εταιρεία έχει επίσης υπογράψει εξαγωγικές συμβάσεις με τέσσερις χώρες για προηγμένα drones Akinci, συμπεριλαμβανομένων του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν. Η εταιρεία βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες με περίπου δέκα χώρες για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB2 και πέντε ή έξι για το Akinci.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η εταιρεία θα σκεφτόταν να πουλήσει drones στην Ινδία, η οποία είναι η αντίπαλος ουσιαστικά του Πακιστάν, ο Haluk Bayraktar, Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar Technology, απάντησε αρνητικά. «Ως εταιρική αρχή, είμαστε κατά της πολεμικής κερδοσκοπίας ή της πώλησης όπλων και στις δύο πλευρές στη σύγκρουση».
«Προτεραιότητά μας είναι να μοιραστούμε τις δυνατότητές μας με αδελφές χώρες που έχουμε στρατηγικές σχέσεις, με φίλους, συμμάχους, μέλη του ΝΑΤΟ. Χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και η Ουκρανία είναι η προτεραιότητά μας», πρόσθεσε.
Το Πακιστάν είχε επίσης αγοράσει σημαντικό αριθμό drones κινεζικής κατασκευής πριν αγοράσει τα τουρκικά drones TB2 Bayraktar.
Απαντώντας στο αν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, ο Haluk Bayraktar δήλωσε σε συνέντευξή του στο Nikkei Asia ότι «είναι πλέον αδύνατο να έχουμε πόλεμο χωρίς drones». Ωστόσο, σημείωσε ότι η εταιρεία του δεν είχε μιλήσει με το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν για εξαγωγές των drone.