Έρευνα για μια έκθεση της δεξαμενής σκέψης «European Council on Foreign Relations (ECFR)», που έγινε πριν λίγες ημέρες, δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασθενίσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
«Διαλυμένη» η Ευρώπη
Η πλειονότητα του κοινού, ιδίως η Γερμανία (55%), η Γαλλία (62%) και η Ιταλία (57%), εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ΕΕ είναι «διαλυμένη», αλλά εξακολουθεί να είναι απαραίτητο εργαλείο τόσο για τον Covid-19 όσο και για άλλες διεθνείς κρίσεις.
Για το λόγο αυτό, υποστηρίζεται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των μελών προκειμένου να γίνει παγκόσμιος παράγοντας παρά τις κακές επιδόσεις στην επιδημία.
«Στρατηγικοί εταίροι και όχι φυσικοί εταίροι»
Σύμφωνα με μια προσωπική έρευνα σε 12 χώρες της ΕΕ από επιθεωρητές από εταιρείες μετρήσεων Alpha, Analitiqs, Dynata, YouGov και Datapraxis, η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι χαμηλή και οι Ευρωπαίοι βλέπουν χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ως «στρατηγικούς εταίρους». παρά «φυσικούς εταίρους».
Παρά τις προσπάθειες του Μπάιντεν, μόνο 1 στους 5 Ευρωπαίους περιγράφει τις ΗΠΑ ως «σύμμαχο του οποίου οι αξίες και τα συμφέροντα είναι κοινά με την Ευρώπη».
Οι χώρες που θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους πιο φυσικούς συμμάχους με τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι η Πολωνία και η Δανία.
Οι μισοί ή περισσότεροι από τους πληθυσμούς της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας πιστεύουν τώρα ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι επίσης «σπασμένο και διεφθαρμένο».
Από την άλλη πλευρά, οι Πολωνοί, οι Ούγγροι και οι Ιταλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι λειτουργεί αρκετά καλά.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που θεωρείται ανεπιθύμητη
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας αφορά την Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν την Τουρκία όχι ως στρατηγικό εταίρο ή σύμμαχο της ένωσης, αλλά ως «ανεπιθύμητο» ή «εχθρό». Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, η Τουρκία είναι πιο σοβαρή απειλή για την ΕΕ από τη Ρωσία ή την Κίνα.
Ενώ η Ρωσία και η Κίνα αξιολογήθηκαν ως στρατηγικοί εταίροι παρά ως αντίπαλοι στην έρευνα, η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα μεταξύ όλων των χωρών που ορίστηκαν ως «εχθροί» από τους Ευρωπαίους.
Ειδικά το 53 τοις εκατό του λαού στη Γαλλία και το 52 τοις εκατό στη Γερμανία ορίζουν την Τουρκία ως τον κύριο εχθρό της Ένωσης. Αυτή η προοπτική είναι 45 τοις εκατό στην Ολλανδία, 42 τοις εκατό στη Δανία και 40 τοις εκατό στη Σουηδία.
Πολλοί στην Ευρώπη θέλουν η ΕΕ να συνεχίσει να επικρίνει την Τουρκία και την Κίνα όταν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου ή τις δημοκρατικές αξίες.
Όσον αφορά τις παραβιάσεις στην Τουρκία, η Ολλανδία (69%), η Αυστρία (66%), η Γερμανία (63%), η Δανία (63%), η Σουηδία (61%) πιθανότατα θέλουν να τηρήσουν ισχυρότερη στάση από άλλες χώρες.