Η δήλωση του αντιπροέδου της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε νέους τριγμούς στην Αθήνα καθώς είπε ότι «Χθες έγινε μια μεγάλη καταστροφή, από πλημμύρες στη Λιβύη στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας τη γειτονική μας Λιβύη. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Λάβαμε αμέσως κάθε είδους μέτρα για να δείξουμε ότι είμαστε μαζί με τον αδελφό λαό της Λιβύης και λήφθηκαν όλα τα μέτρα για να στείλουμε τα αεροσκάφη μας για βοήθεια. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να βλάψει αυτή τη σχέση. Θα προχωράμε μαζί», δήλωσε με νόημα ο Τζεβντέτ Γιλμάζ.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο υπεγράφη το 2019 ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη και παρά το γεγονός ότι η συμφωνία καταδικάστηκε από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης αλλά και από το State Department, η Τουρκία δύναται θεωρητικά και με ψευδεπίγραφα επιχειρήματα, να επιχειρήσει για πρώτη φορά έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού.
Μέχρι τώρα έκανε έρευνες μέχρι τη Ρόδο όπως είναι η περίπτωση του Oruc Reis, θεωρητικά διεκδικεί να να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές όπως η Κάσος, η Κάρπαθος, νοτίως της Κρήτης.