Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ανέφερε ότι οι δύο βρετανικές βάσεις στην Κύπρο αποτελούν απειλή για την Τουρκία και τα Κατεχόμενα.
Ο Ε.Τατάρ δήλωσε ότι το [σσ. παράνομο] αεροδρόμιο Λευκονοίκου παραχωρήθηκε στις ΤΕΔ έναντι πιθανών επεμβάσεων από το εξωτερικό.
«Μπορούμε να ξεπεράσουμε το Dubai»
Μιλώντας στη φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα Ντιριλίς Ποστασί, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οι τουρκοκύπριοι είναι μια πραγματικότητα, παρόλο που δεν αναγνωρίζεται από τον κόσμο.
Αναφέροντας ότι η Κύπρος, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο όπου οι εμπορικοί δρόμοι διασταυρώνονται στη Μεσόγειο, έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το Dubai, ο Τατάρ δήλωσε:
«Οι αυξανόμενες αξίες και οι πολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο από την άποψη της γεωπολιτικής και της γεωστρατηγικής έχουν αναβαθμίσει το καθεστώς της ΤΔΒΚ».
«Μπορεί να προκύψουν επιπλοκές»
Επισημαίνοντας ότι η αυξανόμενη ένταση στη Μεσόγειο απειλεί το ειρηνικό περιβάλλον, ο Τατάρ τόνισε ιδιαίτερα τη βρετανική παρουσία στο νησί.
Αναφέροντας ότι οι Βρετανοί παρεμβαίνουν σε κοντινές περιοχές, ιδίως στη Μέση Ανατολή, από τις δύο στρατιωτικές βάσεις στο νησί, ο Τατάρ δήλωσε: «Τα αεροπλάνα που απογειώνονται από εδώ και εμπλέκονται σε κάποια πράγματα σε άλλα μέρη μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Μπορεί να γίνετε στόχος».
Ο Τατάρ τόνισε ότι η Κύπρος έχει υψηλό επίπεδο εμπορικών και τουριστικών δυνατοτήτων δεδομένης της θέσης της. Εξήγησε την κατάσταση του νησιού, τα μελλοντικά σχέδια και τις πιθανές απειλές.
Ερώτηση: Στο Antalya Diplomacy Forum, είχαμε ημέρες έντονης διπλωματίας που φιλοξενήθηκαν από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Πώς αξιολογείτε το ADF, ειδικά αν πρέπει να ρωτήσουμε ειδικά για την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’; Τι είδους διαδικασία πραγματοποιήθηκε εδώ για λογαριασμό της διπλωματίας της ΤΔΒΚ;
Απάντηση Τατάρ: «Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρόσκληση που μας απηύθυνε εδώ. Όπως γνωρίζετε, δεδομένου ότι η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ δεν αναγνωρίζεται, για την ακρίβεια, αναγνωρίζεται μόνο από την Δημοκρατία της Τουρκίας, δυστυχώς, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε συχνά σε τέτοιες διεθνείς πλατφόρμες.
Διότι λόγω της στάσης της άλλης πλευράς, η οποία είναι πολύ κακόβουλη, κακή και δεν συνάδει με καμία ειλικρίνεια, ακόμα και αν λάβουμε πρόσκληση από κάπου, την ακυρώνουν την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, νομίζω ότι υπάρχει πλέον μια συναίνεση στον κόσμο ότι οι άνθρωποι πρέπει να μιλούν και να μοιράζονται τις ιδέες τους όπως επιθυμούν σύμφωνα με τις ελευθερίες, την ελευθερία και ελευθερία έκφρασης και αν πρόκειται να υπάρξει μια συμφωνία στο τέλος, ο καθένας θα πρέπει να φτάσει εκεί ελεύθερα με τη δική του θέληση».
Είχαμε την ευκαιρία να εκφραστούμε
Ωστόσο, αυτό το δικαίωμα στερείται από τους Τουρκοκύπριους. Βλέπουμε πόσο δίκιο έχει ο πρόεδρος μας στις δηλώσεις του όπως «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» και «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός». Για το λόγο αυτό, τώρα απαιτούμε δικαιοσύνη, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τη βρούμε, γιατί κάποιες δυνάμεις δεν μας θεωρούν άξιους και δεν μας δίνουν τα δικαιώματά μας.
Ως αποτέλεσμα, οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζουν μεγάλη αδικία για περισσότερο από μισό αιώνα. Είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε αυτές τις σκέψεις στην Αττάλεια. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με αρχηγούς κρατών και άλλους αξιωματούχους από πολλές διαφορετικές χώρες. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μας, πρέσβεις και διάφοροι διπλωμάτες ήταν επίσης εδώ. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν με τους ομολόγους τους.