Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τις επιστημονικές έρευνες του R/V ALKYON κοντά στις εκβολές του Έβρου για να αμφισβητήσει την αρχή της μέσης γραμμής, που είναι αποδεκτή από το Δίκαιο της Θάλασσας, στον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων μεταξύ όμορων χωρών.

Το ερευνητικό πλοίο διεξάγει έρευνες μέχρι τις 22 Ιουνίου, με NAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό της Λήμνου στις 11 Ιουνίου.

Ωστόσο, η Τουρκία με δική της NAVTEX από τον σταθμό της Σμύρνης, δηλώνει ότι ένα τμήμα της περιοχής ερευνών του R/V ALKYON βρίσκεται κοντά και εντός των αδιευκρίνιστων πλευρικών θαλάσσιων ορίων Ελλάδας-Τουρκίας, και καλεί για τήρηση «λογικής απόστασης» από την περιοχή.

Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχουν, αλλά για την περιοχή νότια του Έβρου μέχρι την Σάμο και την Ικαρία, εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 15 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας.

Η θαλάσσια περιοχή στις εκβολές του Έβρου έχει οριοθετηθεί βάσει του Πρωτοκόλλου των Αθηνών της 26ης Νοεμβρίου 1926.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, ακόμη και στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει οριοθέτηση με την Ιταλοτουρκική Συμφωνία του 1932, με στόχο να δημιουργήσει αβεβαιότητα στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και να υποστηρίξει την θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και ενός ειδικού καθεστώτος στο Αιγαίο, ώστε οι διαπραγματεύσεις για θαλάσσιες ζώνες να ξεκινήσουν από την αρχή, αγνοώντας τις υφιστάμενες συνθήκες και την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας.