Το τουρκικό αεροπλανοφόρο, TCG Anadolu Landing Helicopter Dock (LHD), ετοιμάζεται να βγει στο Αιγαίο, για δοκιμαστικούς πλόες και επιχειρησιακές δοκιμές με τα UAV και τα ελικόπτερα που θα μεταφέρει και πλέον αλλάζει τα επιχειρησιακά δεδομένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το εθνικό σύστημα ασφάλειας.
Τώρα βρίσκεται στην θάλασσα του Μαρμαρά, έχοντας αποπλεύσει χωρίς τυμπανοκρουσίες από τα ναυπηγεία Sedef στην Τούζλα στην Κωνσταντινούπολη.
Τα ελληνικά παρατηρητήρια στην Λήμνο είναι τα πρώτα που θα αντικρύσουν τη ναυαρχίδα του τουρκικού Στόλου στην πρώτη έξοδό της από τα Στενά στο βόρειο Αιγαίο.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη απειλή που έχει εμφανιστεί στο Αιγαίο κατά της Ελλάδας εδώ και έναν αιώνα.
LHD Anadolu's latest photos during the first step of the sea trials. (27 Feb. 2022)
📸 Sedef Shipyard pic.twitter.com/0rp6dR29dU
— Tayfun Ozberk (@TayfunOzberk) March 1, 2022
Για την ώρα από την τουρκική ναυαρχίδα η οποία θα είναι κορμός Battle Group με μόνιμη συνοδεία μία ή δύο φρεγάτες ή εναλλακτικά μία φρεγάτα και μία κορβέτα κλάσης ADA, δύο ΤΠΚ, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο.
Προς το παρόν μόνο ελικόπτερα θα μπορούν να επιχειρούν, αλλά ετοιμάζεται το UAV TB3 Bayractar με τεράστιες δυνατότητες πλήγματος σε έδαφος και επιφάνεια.
Θα μεταφέρει έναν αριθμό μεταξύ 50 και 110 UAV και κατ’αυτόν τόν τρόπο η καταστρεπτική του ισχύς θα ισοδυναμεί με τρεις Μοίρες μαχητικών κρούσης!
Το σκάφος θα μπορεί να μεταφέρει ένα Τάγμα Πεζοναυτών με τα οχήματά του, αλλά θεωρείται απίθανο να «ξοδευτεί» σε αποβατικές αποστολές.
Ούτε φυσικά θα δρα στο Αιγαίο, πλην των «αποστολών εκφοβισμού», καθώς αποτελεί έναν μεγάλο στόχο για την ελληνική Αεροπορία.
Η οποία είναι μάλλον αδύνατον να υποστεί τέτοια καταστροφή στο έδαφος έστω και σε αιφνιδιαστικό κτύπημα που δεν θα μπορεί να ανταποδώσει κατά ενός τέτοιου στόχου.
Από την άλλη πλευρά, τίποτα δεν θα είναι πλέον ασφαλές στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, την Κρήτη ή και την Πελοπόννησο, ειδικά από την στιγμή που το τουρκικό αεροπλανοφόρο θα επιχειρεί σίγουρα με αεροπορική κάλυψη από την Λιβύη.
Όλα αλλάζουν (οι ελληνικές φρεγάτες FDI θα πέσουν στο νερό αργότερα και από τις νέες τουρκικές φρεγάτες T-100 και το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί όταν γίνουν επιχειρησιακά τα τουρκικά αντιτορπιλικά οι TF-2000 το 2032) και να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί η νέα τουρκική απειλή.
Δεν είναι τόσο θέμα όπλων, όσο θέμα στρατηγικής, τακτικής και δόγματος.
Ελπίζουμε να μην ασχολούνται μόνο με δολοπλοκίες, μίζες και γλειψίματα στο ΥΠΕΘΑ και τα Επιτελεία…