Σε απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της κυβέρνησης στις 30 Νοεμβρίου, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία 17 ατόμων, 16 εκ των οποίων διαμένουν στην Τουρκία, με την αιτιολογία ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).

Δεκατέσσερα από τα άτομα που ζουν στην Τουρκία έλαβαν τουρκική υπηκοότητα και όλοι οι Τούρκοι κάτοικοι έχουν επίσης ΑΦΜ. Κατασχέθηκαν επίσης τέσσερις εταιρείες που ανήκουν σε αυτά τα άτομα.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών υπέγραψαν την απόφαση, η οποία αναφέρει ότι «κατασχέθηκαν περιουσίες προσώπων που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS, με βάση την ύπαρξη εύλογων λόγων για την πραγματοποίηση των πράξεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί Πρόληψης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Οι Maher Dughaim, Hassan Dgaim, Badea Hakmi, Mustafa Arja, Radwan Saksouk, Mohamed Alla Saksouk, Hussain Hussain, Khaled Saksouk, Mhd Rateb Khattab, Zouhair Sahloul, Ahmed Obisi, Mejid Sukariye, Yasser Kibardi που εμφανίζονται στον κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατία, αποδείχτηκε ότι ήταν Τούρκοι πολίτες αφού οι αριθμοί ταυτότητάς τους περιλαμβάνονται στη λίστα. Μόνο οι Τούρκοι πολίτες μπορούν να λάβουν αριθμό ταυτότητας.

Οι τέσσερις εταιρείες που κατασχέθηκαν ιδρύθηκαν μεταξύ 2016 και 2017. Το ISIS ίδρυσε πολυάριθμες εταιρείες στην Τουρκία για να ξεπλύνει χρήματα ή να τα παραδώσει στους τρομοκράτες του στο Ιράκ και τη Συρία.

Το μόνο όνομα στη λίστα που δεν κατοικεί στην Τουρκία είναι ο Imed ben Salah, γνωστός και ως Abou Abdallah Ettounsi. Ένας Τυνήσιος σαλαφιστής σεΐχης που εκδιώχθηκε από την Αίγυπτο το 2013 επειδή έφτιαχνε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για μαχητές του ISIS.

Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2022, υπήρχαν 3.622.486 τεκμηριωμένοι Σύροι υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με επίσημα αρχεία, 211.908 Σύροι έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι αυτός ο αριθμός είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος και ότι η κυβέρνηση πολιτογραφούσε κρυφά πολλούς περισσότερους Σύρους προκειμένου να αυξήσει τις ψήφους τους στις εκλογές του 2023.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτογραφημένων Σύριων άλλαξαν τα ονόματά τους για να μην γίνουν αντιληπτοί στις αρχές εγγραφής ψηφοφόρων.

Η λίστα με τους καταζητούμενους της Τουρκίας περιλαμβάνει μόλις μερικούς υπόπτους του ISIS, ενώ πολλοί επικριτές που δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία περιλαμβάνονται στη λίστα των φυγόδικων, ακόμη ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την καταστολή του ISIS.

Υπάρχουν μόνο 84 φερόμενα ως μέλη του ISIS από τα 1.304 άτομα που κατονομάζονται στη λίστα, που αντιστοιχεί περίπου στο 6% του συνόλου των ατόμων που καταζητούνται.

Από τη δημιουργία του, ο κατάλογος δεν συμπεριέλαβε ποτέ τον Abu Bakr al-Baghdadi, τον πρώην ηγέτη του ISIS που σκοτώθηκε σε επιδρομή των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2019, λίγα χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία, παρά το γεγονός ότι το ISIS έχει σκοτώσει περισσότερους από 200 πολίτες στην Τουρκία και στο εξωτερικό και ένας αριθμός στρατιωτών, μεταξύ των οποίων δύο που κάηκαν ζωντανοί, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά της τουρκικής αστυνομίας.

Ομοίως, ο διάδοχος του αλ Μπαγκντάντι, Αμπού Ιμπραήμ αλ-Χασίμι αλ-Κουράσι, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα, δεν αναφέρεται ως καταζητούμενος!

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμποδίζει τις προσπάθειες να δοθούν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των καταδικασμένων τρομοκρατών του ISIS στην Τουρκία, επικαλούμενος λόγους για την εθνική ασφάλεια για να δικαιολογήσει τη μη δημοσιοποίηση στοιχείων του ISIS.

Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από βουλευτές στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, αρνούμενη να αποκαλύψει τον αριθμό των επιτυχών καταδίκων σε υποθέσεις του ISIS σε ολόκληρη τη χώρα.

Παρόμοιες προσπάθειες πολιτών που χρησιμοποίησαν τον νόμο για το δικαίωμα στην ενημέρωση για να μάθουν πόσοι τρομοκράτες του ISIS είχαν καταδικαστεί και φυλακιστεί επίσης απέτυχαν, με την κυβέρνηση του Ερντογάν να επικαλείται και πάλι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια για να δικαιολογήσει την απόκρυψη των πληροφοριών.

Δεν είναι γνωστό πόσοι τρομοκράτες του ISIS έχουν πράγματι απελευθερωθεί από τα κέντρα κράτησης και τις φυλακές στην Τουρκία, επειδή η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε ποτέ τον αριθμό.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι χιλιάδες μαχητές του ISIS απελευθερώθηκαν από την κράτηση βάσει στατιστικών στοιχείων που παρείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε διάφορες χρονικές στιγμές. Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στην Τουρκία, υπό τον αυστηρό έλεγχο της ισλαμιστικής κυβέρνησης, έχει συστηματικά αποτύχει να φυλακίσει τους μαχητές του ISIS.

Εν τω μεταξύ, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή ανέφεραν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν πέντε υψηλόβαθμα στελέχη του ISIS σε επιχείρηση που διεξήχθη στη Συρία.

Η Τουρκία ξεκινά τέτοιες επιχειρήσεις κατά των μαχητών του ISIS πριν από τις διεθνείς συνόδους κορυφής και τις σημαντικές ξένες συναντήσεις του Ερντογάν για να δώσει την εντύπωση ότι πολεμά την τρομοκρατία.

Η κράτηση των μελών του ISIS στη Συρία και η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων μελών του ISIS χθες δίνουν την εντύπωση μιας προσπάθειας προπαγάνδας πριν από τη χερσαία επιχείρηση που σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα η Τουρκία στη βόρεια Συρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έλλειψη διαφάνειας της Τουρκίας στον αγώνα κατά του ISIS τροφοδοτεί φόβους ότι το ISIS θα μπορούσε να επανέλθει στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά από μια πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που θα μπορούσε να διευκολύνει τη διαφυγή εκατοντάδων κρατουμένων του ISIS από ένα στρατόπεδο που φρουρείται από κουρδικές δυνάμεις.