Στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Γερμανία, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, το ερχόμενο Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και η ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών δεν περιλαμβάνει μόνο στρατιωτικούς εξοπλισμούς, θα τεθεί επί τάπητος και το «βέτο» που ασκεί η Γερμανία στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon που θέλει η Τουρκία, με δημοσιεύματα να συνδέουν εμμέσως και την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Βόλγκανγκ Μπύχνερ αποκάλυψε ότι στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, διμερείς και οικονομικές σχέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κατά την διάρκεια της συνάντησης θα τεθεί και το ζήτημα του επαναπατρισμού Τούρκων αιτούντων άσυλο από την Γερμανία, ο κ. Μπύχνερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές εμπιστευτικές συνομιλίες με χώρες προέλευσης μεταναστών για την βελτίωση των επιλογών επιστροφής. «Και στο θέμα της μετανάστευσης η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας», τόνισε.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι τα ζητήματα εξαγωγής εξοπλιστικών δεν συζητούνται δημοσίως σε λεπτομέρειες.

«Δεν μπορώ να πω κάτι για εξαγωγές εξοπλιστικών, αλλά είναι αυτονόητο ότι σε μια επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στον Τούρκο πρόεδρο πάντα μπορεί κανείς να περιμένει κάτι νέο – αλλά σε γενικό πλαίσιο», δήλωσε. Ωστόσο, η πιθανή πώληση των Eurofighter Typhoon στην Τουρκία απασχολεί αναλυτές και τον γερμανικό Τύπο.

Το υπόβαθρο

Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο να «κλείσει» συμφωνία για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon ως «ενδιάμεση λύση» μέχρι να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία τα νέα αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς τύπου KAAN και την παραλαβή των αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16V.

Η τουρκική Αεροπορία διαθέτει περίπου 250 μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε διάφορες διαμορφώσεις και η διαπραγμάτευση για τις ΗΠΑ σχετικά με τον εκσυγχρονισμό τους, ανάγκασε την Άγκυρα να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, όπως αυτή των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon.

Στην κοινοπραξία MBDA, που κατασκευάζει τους «Τυφώνες», συμμετέχουν εταιρείες από Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία, με αποτέλεσμα να απαιτείται η έγκριση και η σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων μερών για να προχωρήσει η οποιαδήποτε διαδικασία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών. Πηγές στην Τουρκία αναφέρουν ότι όλες οι χώρες, εκτός της Γερμανίας, έχουν δώσει το «πράσινο φως», κάτι που έχει προβληματίσει στην Άγκυρα.

Τι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος

Ωστόσο, στις 6 Οκτωβρίου 2024, δημοσίευμα της γερμανικής Der Spiegel, αποκάλυψε ότι το Βερολίνο ενέκρινε, μετά από χρόνια, την πώληση στρατιωτικών εξοπλισμών στην Τουρκία, γεγονός που ίσως οδηγήσει και σε μια αλλαγή στάσης των Γερμανών στο θέμα των Eurofighter Typhoon.

Όμως το γερμανικό δίκτυο ενημέρωσης RND ανέφερε ότι η Γερμανία πιθανώς να επιτρέψει την πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία, αν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σταματήσει τις απειλές κατά της Ελλάδας, με αφορμή τις τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «άτυπη» άρση του εμπάργκο όπλων των Γερμανών, με την πώληση τορπιλών και πυραύλων στην Τουρκία, έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας στην γειτονική μας χώρα, η οποία δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει την χρονική συγκυρία για να πιέσει ακόμα περισσότερο την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon.