ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η Τουρκία θέλει να προμηθευτεί αμερικανικούς κινητήρες της GE Aerospace για τα τουρκικής κατασκευής μαχητικά Hurjet

Η Άγκυρα ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ άδεια για να αποκτήσει τους F404 κινητήρες

Η Τουρκία θέλει να προμηθευτεί αμερικανικούς κινητήρες της GE Aerospace για τα τουρκικής κατασκευής μαχητικά Hurjet

Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ, άδεια προκειμένου να προμηθευτεί κινητήρες από την αμερικανική εταιρεία GE Aerospace για τα τουρκικής κατασκευής μαχητικά Hurjet.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ άδεια για να αποκτήσει κινητήρες F404 που ελπίζει να χρησιμοποιήσει σε εγχώρια στρατιωτικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Ο Στρατός της Τουρκίας φέρεται να θέλει να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των T-38 και F-5 (της επίσης αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας αεροδιαστημικής και αμυντικής τεχνολογίας Northrop Grumman) με το εγχώριας κατασκευής μαχητικό Hurjet, το οποίο θα τροφοδοτήσουν οι κινητήρες της GE (General Electric) Aerospace, αν και εφόσον δοθεί η σχετική άδεια από τις ΗΠΑ, όπως είπαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Εάν οι ΗΠΑ εγκρίνουν τη συμφωνία, θα είναι προφανώς ακόμα ένα σημάδι ότι η πολυετής ένταση μετά την απόφαση της Τουρκίας το 2019 να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, είναι σε… ύφεση.

«Ανυπομονούμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία με την Τουρκία, έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.

Δεν σχολίασε όμως τα συγκεκριμένα θέματα για την GE Aerospace και την Τουρκία.

Στο πλαίσιο των σχεδίων αναβάθμισης της πολεμικής αεροπορίας της, η Τουρκία αναζητά επίσης κινητήρες F110 της GE Aerospace που θα τους χρησιμοποιήσει για το πρότζεκτ μαχητικών αεροσκαφών Kaan.

Η GE Aerospace εδρεύει στο Σινσινάτι και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητήρων αεριωθουμένων στον κόσμο. Έχει μια κοινοπραξία με την κρατική Turkish Aerospace που ονομάζεται TUSAS Engine Industries Inc., ή TEI.

Στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν την TEI «για συντήρηση, επισκευή και γενική επισκευή κινητήρων F404 εκτός από τη συναρμολόγηση, την επιθεώρηση και τις δοκιμές στην Τουρκία», δήλωσε εκπρόσωπος της GE Aerospace στο Bloomberg.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ το Hurjet έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως εκπαιδευτικό αεροσκάφος, η Τουρκία σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει και ένοπλες εκδόσεις του μαχητικού, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.