Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε αισιοδοξία αναφορικά με την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό και έστειλε σαφές μήνυμα ως προς τους όρους με τους οποίους δύναται να προχωρήσουν οι διαδικασίες, λίγα 24ωρα πριν μεταβεί στην Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για την τουρκική εισβολή.
Ηχηρή ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στην επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα κατά του Νίκου Δένδια.
Έχει σημασία που η Άγκυρα αντιδρά τώρα στην αναφορά του Νίκου Δένδια στην Κύπρο για εισβολή και κατοχή, δύο μέρες πριν από το Σάββατο που ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης της εισβολής και της κατοχής ενώ λίγα χιλιόμετρα μακριά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τιμά και θα γιορτάζει την ειρηνευτική επιχείρηση, όπως ονομάζουν την εισβολή.
Ο Νίκος Δένδιας έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο των Τούρκων, οι οποίοι θεωρούν ότι ο δικό τους Υπουργός Άμυνας έχει δικαίωμα να ομιλεί και να εκτοξεύει απειλές για τη «γαλάζια πατρίδα» και τα νησιά, ενώ Έλληνας υπουργός δεν μπορεί να αναφέρεται σε τουρκική απειλή, ανέφερε ο διπλωματικός αναλυτής Νίκος Μελέτης.
«Πάντως όλη αυτή η ανακοίνωση, όπως εκδόθηκε και το περιεχόμενό της, μυρίζει προσπάθεια δημιουργίας κλίματος. Πιθανόν να νομίζουν ότι στέλνουν μήνυμα στην Αθήνα» δήλωσε ενώ τόνισε: «Θα πρόκειται για παραλογισμό αν νομίζουν ότι με αυτή την ανακοίνωση θα υποδείξουν στην Αθήνα το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί στις εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης εισβολής και κατοχής. Χρησιμοποιούν ακόμη το επιχείρημα ότι η αναφορά σε εισβολή και κατοχή παραβιάζει το πνεύμα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης»
«Η Τουρκία με την ανακοίνωση αυτή λέει στην Ελλάδα ότι πρέπει να ασπαστεί τη δική της εκδοχή για την ιστορία. Και ακόμη η ανακοίνωση λέει ότι θα πρέπει να πούμε ευχαριστώ στον Ετζεβίτ που διέταξε την εισβολή, διότι απαλλαγήκαμε από τη χούντα».