Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα, μιλώντας για δύο κράτη και δύο έθνη, προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό -το έκανε, μάλιστα, λίγη ώρα πριν από την επίσημη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Σήμερα, για μια ακόμη φορά, καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να καθιερώσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας κατά την 79η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Τουρκίας επικεντρώθηκε σε όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Ισραήλ και προσωπικά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ δεν έλειψε και η αναφορά στα Κατεχόμενα.
«Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση για την Κύπρο (σ.σ. όπως παγίως αποκαλεί τον Αττίλα) και 61 χρόνια από την ανάδυση του Κυπριακού ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του εταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ήταν πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία που προέβαλαν την ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί. Το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ανατολική Μεσόγειος και θαλάσσιες ζώνες
Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν είπε: «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου. Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί».
President Recep Tayyip Erdoğan:
“Today, I call the international community once again to recognize the Turkish Republic of Northern Cyprus and to establish diplomatic, political and economic relations.”#WorldIsBiggerThan5
— Republic of Türkiye Directorate of Communications (@Communications) September 24, 2024
Επίθεση στο Ισραήλ για τη Γάζα
Με αναφορά στο Παλαιστινιακό και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ξεκίνησε την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Χαίρομαι που βλέπω εδώ τον αδελφό μας, εκπρόσωπο της Παλαιστίνης, μετά από σκληρό αγώνα που έδωσε για να το πετύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Χαρακτήρισε «βαρβάρους» τους Ισραηλινούς της κυβέρνησης Νετανιάχου και έκανε εκτενή αναφορά στην τραγωδία που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στην Γάζα.
«Δεν είναι άνθρωποι στη Γάζα και την Δυτική Όχθη; Δεν έχουν δικαιώματα; Τι περιμένετε για να σταματήσετε την γενοκτονία στην Γάζα;», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη που υποστηρίζουν το Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρομοίασε εκ νέου τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Χίτλερ και υπογράμμισε πως πρέπει να επιτευχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή των ομήρων και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το πρόβλημα στο Μεσανατολικό είναι η ισραηλινή κατοχή στην Λωρίδα της Γάζας.
Υποστήριξε πως η χώρα του είναι αντίθετη με τον αντισημιτισμό, ακριβώς όπως και με την ισλαμοφοβία, και κάλεσε όλα τους λαούς να ενώσουν τις φωνές τους κατά της σφαγής των Παλαιστινίων.
Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για την συμμαχία του με το Ιράκ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναφερόμενος στους Κούρδους και την πρόσφατη συμφωνία για συνεργασία που έκλεισε η Άγκυρα με την Βαγδάτη.
Κατέληξε, δε, με αναφορές στη Λιβύη: «Υποστηρίζουμε ενεργά την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στη Λιβύη και τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας της χώρας. Καλούμε όλα τα κράτη να σταθούν εμπράκτως στο πλευρό της Λιβύης σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο και να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.