Σε μία μεγάλη συμφωνία προχωρούν Ρωσία-Ουκανία με την Τουρκία για την ύπαρξη ενός ασφαλούς διαδρόμου για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Ο συγκεκριμένος διάδρομος που τον έχουν ετοιμάσει η Ρωσία, η Τουρκία, η Ουκρανία, μαζί με τον ΟΗΕ θα υλοποιηθεί κατόπιν αποναρκοθέτησης της Μαύρης Θάλασσας από την… Τουρκία!
Έτσι η Ρωσία θα έχει τον πλήρη έλεγχο των δικών της σιτηρών, των ουκρανικών σιτηρών και φυσικά των σιτηρών που προέρχονται από καταληθφείσες περιοχές όπως η Χερσώνα, η Ζαπορίζια και το Ντόνμπας.
Ταυτόχρονα κερδίζει την αποναρκοθέτηση της Μαύρης Θάλασσας με έξοδα άλλων και συγκεκριμένα των Τούρκων που θα την αναλάβουν.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις πωλήσεις των σιτηρών το μέρος τους που αφορά τις καταληθφείσες περιοχές της Ουκρανίας θα αποδοθεί στην Ρωσία για να το διαχειριστεί όπως θεωρεί για τους κατοίκους των περιοχών αυτών που στην πλειοψηφία τους είναι ρωσόφωνοι.
Η Τουρκία κερδίζει το status quo της εγγυήτριας δύναμης της Μαύρης Θάλασσας και των «διατροφικών διαδρόμων» που θα θρέψουν τον πλανήτη.
Με άλλα λόγια η Άγκυρα αναβαθμίστηκε για άλλη μία φορά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, η Τουρκία διεξάγει επαφές εδώ και αρκετό καιρό προκειμένου να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός που θα διασφαλίζει την ασφαλή παράδοση σιτηρών από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.
Ως απόρροια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τουρκικής πλευράς και εκπροσώπων από τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ, ετοιμάστηκε οδικός χάρτης για τη λειτουργικότητα του «διαδρόμου σιτηρών».
Για τη δημιουργία του διαδρόμου, όπως ανέφερε η εφημερίδα Sabah , την πρωτοβουλία πήρε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Το συζήτησε στις 30 Μαΐου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, καθώς και με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky.
«Παρά τις διαφωνίες, και οι δύο ηγέτες (της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας – σημειώνει το TASS) είναι θετικοί σε αυτήν την ιδέα» σημειώνει το NTV .
Στο εγγύς μέλλον, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση για να συζητηθεί η εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.
Στην τετραμερή, σχεδιάζεται να εξεταστούν θέματα όπως η διαδρομή, η ασφάλιση, η ασφάλεια πλοίων, η αποναρκοθέτηση λιμένων, καθώς και η σύνθεση του συντονιστικού κέντρου.
Η έναρξη λειτουργίας του κέντρου θα επιτρέψει την εξαγωγή 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας με προορισμός τις παγκόσμιες αγορές.