Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του τόνισε πως «κανείς δεν έχει τη δύναμη να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε δεύτερο Βατικανό. Δεν υπάρχει πόλη που να λέγεται Κωνσταντινούπολη εντός των συνόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας».
«Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο είναι βυζαντινόφιλοι», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι η οικουμενική ιδιότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία δεν αναγνωρίζεται στην Τουρκία, προκάλεσε αντιδράσεις εθνικιστικών-και όχι μόνο-κύκλων στη γειτονική χώρα.
Το ζήτημα δημιουργήθηκε για τη συμμετοχή του κ. Βαρθολομαίου στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, με την «οικουμενική» του ιδιότητα.
Από διάφορους κύκλους ζητήθηκε εξήγηση από την Ελβετία και την Ουκρανία σχετικά με την υπογραφή του Πατριάρχη στην τελική διακήρυξη.
Ο συνταξιούχος Πρέσβης Tugay Uluçevik είπε σχετικά: «Υποθέτω ότι το υπουργείο έχει εκφράσει την αντίδρασή του και δήλωσε ότι η πρόσκληση του Πατριάρχη είναι απαράδεκτη. Όταν δούλευα στο υπουργείο Εξωτερικών είχαμε παράδοση να δείχνουμε την απαραίτητη αντίδραση σε τέτοιες καταστάσεις».
Ο απόστρατος ναύαρχος Cihat Yaycı επίσης αξιολόγησε τα γεγονότα ως «απαράδεκτα».
Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ: Ο Βαρθολομαίος βρίσκεται στην 94η θέση στη λίστα με τον τίτλο του «Οικουμενικού Πατριάρχη».
Ο Uluçevik ανέφερε επίσης: «Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελβετία κάλεσε περισσότερα από 160 άτομα σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν δύο θρησκευτικοί εκπρόσωποι, το Βατικανό και το Πατριαρχείο.
Δεδομένου ότι αυτό ήταν πριν από τη διάσκεψη, υποθέτω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να έχει αντιδράσει υπό το πρίσμα αυτών των πληροφοριών. Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο έχει αναλάβει πρωτοβουλία ενώπιον του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας και εξέφρασε την αντίδρασή του.
Υποθέτω ότι και το υπουργείο έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί την πρόσκληση του Πατριάρχη. Όταν δούλευα στο υπουργείο Εξωτερικών είχαμε παράδοση να δείχνουμε την απαραίτητη αντίδραση σε τέτοιες καταστάσεις».