Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 14ης Μαΐου εντείνουν τις προσπάθειες τους για να κερδίσουν από τον πρώτο γύρο τις προεδρικές εκλογές, ώστε να μην αναγκαστούν να βιώσουν έναν πρωτόγνωρο, για τα πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας, δεύτερο γύρο.

Στο στόχαστρο τους, πρώτιστα οι αναποφάσιστοι, που στις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται από 10 έως 13 μονάδες και δευτερεύοντος στους ψηφοφόρους των ανθυποψηφίων τους Ιντζέ και Ογκάν, που δημοσκοπικά φαίνεται ότι καρπώνονται 7 με 9 μονάδες.

Οι χαμηλές πτήσεις του Ογκάν που δεν φαίνεται να ξεπερνά το 3% και η δημοσκοπική πτώση του Ιντζέ, δίνουν ελπίδες στους δυο μονομάχους ότι μπορούν να αλιεύσουν ψήφους από το Κόμμα της Πατρίδας και την Συμμαχία ΑΤΑ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές μια αύξηση των ποσοστών Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου κατά 2 με 3 μονάδες, την τελευταία εβδομάδα πριν την 14η Μαΐου, θα μπορούσε να δώσει την νίκη σ’ έναν από τους δυο.

Γι’ αυτό το λόγο η ρητορική των δυο επικρατέστερων για την νίκη στις προεδρικές εκλογές έχει μεταβληθεί.

Ο μεν Ερντογάν κάνει ακόμα πιο συντηρητικό τον λόγο του με επιθέσεις στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και στους «εχθρούς» του Έθνους, Κούρδους του ΡΚΚ, Δύση, Γκιουλέν, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου έχοντας επενδύσει στην άσχημη πορεία των οικονομικών της Τουρκίας, υπόσχεται «ουρί και πιλάφια» στους ψηφοφόρους που βιώνουν τον υπερμεγέθη πληθωρισμό και την οικονομική ανέχεια.

">

Οι ηγέτες της Λαϊκής και της Εθνικής Συμμαχίας, Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου αντίστοιχα, έχουν γύρω τους έναν σκληρό πυρήνα οπαδών που δεν μετακινούνται. Για τον Τούρκο Πρόεδρο αυτό εκτιμάται ότι είναι στο 35% ενώ για τον Κιλιτσντάρογλου λίγο κάτω από το 25%.

Τα υπόλοιπα κόμματα που αποτελούν και τις δυο κυρίαρχες Συμμαχίες, δεν έχουν εκείνα τα ποσοστά που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, καθώς το εθνικιστικό Καλό Κόμμα ΙΥΙ της Μεράλ Ακσενέρ είναι αμφίβολο ότι πραγματικά βοηθάει την Εθνική Συμμαχία, ενώ το έτερο εθνικιστικό ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί φαίνεται ότι έχει χάσει την παλιά δυναμική του και κινείται μεταξύ 7-9% στις δημοσκοπήσεις, από το 12 σχεδόν που είχε στο παρελθόν.

Τα άλλα που συμπληρώνουν και τις δυο Συμμαχίες δεν έχουν κανένα σημαντικό αποτύπωμα όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις κι απλά συμπληρώνουν τα ψηφοδέλτια, όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα.

Το κόμμα όμως που μπορεί να θεωρηθεί ως καταλύτης για τον νικητή της 14ης Μαΐου, είναι το φιλοκουρδικό HDP που δεν κατέβασε υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, ενώ εντάχθηκε και σε Συμμαχία.

Οι λόγοι πολλοί γι’ αυτή την απόφαση, με κυριότερο τη μάχη που δίνει ακόμα με την Δικαιοσύνη το HDP για την απαγόρευση ή μη της λειτουργίας του. Έτσι εντάχθηκε στη Αριστερή Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας, ώστε να εκλέξει Κούρδους βουλευτές στην 28η Περίοδο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, χωρίς τον φόβο να ακυρωθούν οι έδρες τους από μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Επιπρόσθετα η Συμμαχία που συμμετέχει το HDP αποφάσισε εν μέσω της προεκλογικής περιόδου να στηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την Προεδρία, ανοίγοντας νέα κεφάλαια αντιπαράθεσης όχι μόνο με τον Ερντογάν που κατηγορεί τον Κιλιτσντάρογλου ότι μιλάει με τρομοκράτες, αλλά και με την ομόσταυλη του Μεράλ Ακσενέρ που οι θέσεις της για τους Κούρδους είναι ακόμα πιο ακραίες απ’ ότι του Ερντογάν.

Οι κουρδικής καταγωγής ψηφοφόροι δεν είναι βέβαιο ότι στο σύνολο τους θα ακολουθήσουν τα κελεύσματα της ηγεσίας του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος HDP.

Ήδη αυτό είναι γνωστό από τις εκλογές του 2018, όταν ο υποψήφιος Πρόεδρος Σαλαχετίν Ντεμιρτάς είχε πάρει αρκετά λιγότερες ψήφους απ’ ότι το HDP στις βουλευτικές εκλογές. Ο λόγος σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ότι μεγάλο τμήμα του κουρδικού πληθυσμού έχει κουραστεί από την πολιτική της στρατιωτικής οργάνωσης του HDP, ΡΚΚ, θέλοντας να ζήσει ειρηνικά και χωρίς να γίνονται οι Κούρδοι παράπλευρη απώλεια στην διένεξη μεταξύ των μαχητών του ΡΚΚ και του τουρκικού κράτους.

Ό,τι και να αποφασίσουν οι Κούρδοι για τις προεδρικές εκλογές δεν θα γίνει συνολικά, κι αυτό αφήνει περιθώρια στο στρατόπεδο του Ερντογάν να προσελκύσει τους συντηρητικούς μουσουλμάνους των Κούρδων μέσα από το κουρδικό ισλαμικό κόμμα HUDA-PAR.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο δεν ξεκαθάρισαν περισσότερο τα πράγματα για το τι θα γίνει στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ενώ για τις βουλευτικές ο αγώνας δίνεται για τις 300 έδρες της 600μελής Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ένας αριθμός που θα μπορέσει να μπλοκάρει την υπόσχεση της Εθνικής Συμμαχίας του Κιλιτσντάρογλου για αλλαγή της Προεδρικής Δημοκρατίας σε Προεδρευομένη.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι οι προεδρικές εκλογές θα πάνε στο δεύτερο γύρο. Στο ερώτημα ποιος θα είναι νικητής των εκλογών κανείς δεν μπορεί να το δηλώσει με βεβαιότητα, καθώς οι δημοσκοπήσεις διαφοροποιούνται και ως προς αυτό.

Σύμφωνα Eurasia Research ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 50,9% από τον πρώτο γύρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 43,6%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ 3% και ο Σινάν Ογκάν 2,5%. Σε περίπτωση που χρειαστεί και δεύτερος γύρος τότε ο Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει το 54,3% των ψήφων και ο Ερντογάν το 45,7%.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Areda Survey, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίζει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει το 51,4% των ψήφων, ενώ το ποσοστό του Κιλιτσντάρογλου είναι 41,8.

Παρόμοια ποσοστά δίνει και η εταιρεία Genar Research, με νίκη του Ερντογάν από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 54% έναντι 41,8% του Κιλιτσντάρογλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!