Σχέδιο νόμου που αφαιρεί από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου τις αρμοδιότητες στις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), που αφορούν στις προαγωγές των αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Σύμφωνα με την Cumhuriyet, οι αρμοδιότητες αυτές μεταβιβάζονται στον υπουργό Άμυνας. Οι αποφάσεις του ΑΣΣ που αφορούν στην προαγωγή και παράταση της θητείας των στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων θα λαμβάνονται κατόπιν εισηγήσεως του υπουργού Άμυνας, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η άποψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος.
Επίσης, στις προαγωγές των αξιωματικών σε μάχιμες και βοηθητικές μονάδες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τον υπουργό Άμυνας και καταργείται η πρόνοια του νόμου που αναφέρει: «λαμβάνοντας υπ’ όψη την εισήγηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου».
Παράλληλα αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο όσον αφορά στον πειθαρχικό έλεγχο των επαγγελματιών οπλιτών με κριτήρια που αφορούν στην κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή.
Πρόκειται στην ουσία για επέκταση των αλλαγών που εφαρμόστηκαν στις ένοπλες δυνάμεις μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος το 2016 και καταργεί ουσιαστικά οποιαδήποτε εξουσία των στρατιωτικών στη διαμόρφωση της μορφής του στρατεύματος.
Επικριτές του νομοσχεδίου κάνουν λόγο για πλήρη πολιτικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων και εργαλειοποίησή τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Το θέμα δεν έχει πλάνα για να «ντυθεί», ωστόσο είναι αρκετά σοβαρό, καθώς αφορά σε αλλαγές στους «αρμούς» του τουρκικού πολιτικού συστήματος, οι οποίες επιχειρούνται λίγο πριν από τις εκλογές.