ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Οι εγχώριας κατασκευής τουρκικοί πύραυλοι αέρος-αέρος BVR και μικρής ακτίνας BÖZDOĞAN και GÖKDOĞAN τέθηκαν σε υπηρεσία

Μεγαλώνει η αυτονομία οπλικών συστημάτων για την τουρκική αεροπορία

Οι εγχώριας κατασκευής τουρκικοί πύραυλοι αέρος-αέρος BVR και μικρής ακτίνας BÖZDOĞAN και GÖKDOĞAN τέθηκαν σε υπηρεσία

Ο Τούρκους υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας, Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ, ανακοίνωσε μιλώντας στους εορτασμούς της 61ης επετείου ίδρυσης του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) πως «τα φτερά της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας μας πετούν με ασφάλεια στον ουρανό. Έχουν προσθέσει τον πρώτο εγχώριο πύραυλο αέρος-αέρος εντός οπτικού πεδίου τύπου BÖZDOĞAN και τον πρώτο πύραυλο αέρος-αέρος πέρα οπτικού πεδίου τύπου GÖKDOĞAN στο οπλοστάσιό μας».

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός πήγε ένα βήμα πιο πέρα και ανέφερε πως «έχουμε γίνει μία από τις πολύ λίγες χώρες που έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν την κύρια μονάδα επεξεργασίας (κεντρικό υπολογιστή) ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς, όπως το αεροσκάφος KAAN».

Πίσω στους πυραύλους BÖZDOĞAN και GÖKDOĞAN, αφορά προϊόντα του προγράμματος GÖKTUĞ, ένα αμυντικό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Μεχμέτ παλαιότερα και αφορά την ανεξαρτησία της Τουρκίας σε όπλα αέρος-αέρος για τα τουρκικά μαχητικά.

Η εταιρεία Tubitak Sage έχει αναλάβει την ανάπτυξη και παραγωγή των δύο εν λόγω όπλων, τα οποίο προορίζεται να καλύψουν τις ανάγκες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, οι πύραυλοι BÖZDOĞAN και GÖKDOĞAN αναμένεται να αντικαταστήσουν/συπληρώσουν τους αμερικανικούς παραγωγής πυραύλους AIM-9 Sidewinder (παλαιότερης γενιάς) και AIM-120 AMRAAM εντός του οπλοστασίου της τουρκικής αεροπορίας.

Η Τουρκία έχει δηλώσει πως θέλει να εγκαταλείψει αυτά τα αμερικανικά όπλα εξαιτίας του υψηλού τους κόστους αλλά και τους περιορισμούς που τίθενται όταν θέλει να εξάγει οπλικά συστήματα η χώρα.

Τον Ιανουάριο του 2024 τα δύο όπλα είχαν ολοκληρώσει κάποιες αρχικές δοκιμές και σύντομα θα ξεκινούσαν να χρησιμοποιούνται από την πολεμική αεροπορία της χώρας.

Στις τεχνικές προδιαγραφές, ο τουρκικός πύραυλος BÖZDOĞAN έχει βάρος 140 κιλών, μήκος 3,3 μέτρων και μπορεί να χτυπήσει στόχους σε μέγιστη απόσταση 25 χιλιομέτρων. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει στον αέρα φτάνει τα 4 μαχ ενώ έχει ικανότητα βολής και σε στόχους 90 μοιρών απόκλισης, ενώ συνεργάζονται με σκοπευτικό επί κράνους.

Από την άλλη ο GÖKDOĞAN σχεδιάστηκε ως πύραυλο πέρα οπτικού βεληνεκούς, για αυτό και επιδεικνύει την μεγαλύτερη εμβέλεια πυρός των περίπου 65 χιλιομέτρων.

Και οι δύο πύραυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από UCAV όπως το AKINCI που φέρει και ραντάρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.