Ο ιστότοπος hurriyetdailynews.com, αναφέρει ότι οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν μόνο συστήματα επικοινωνίας και λογισμικό που έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί στην Τουρκία, μετά την έκρηξη εκατοντάδων ηλεκτρονικών συσκευών στο Λίβανο.

«Σε περίπτωση οποιασδήποτε εμπλοκής τρίτου μέρους στη διαδικασία παραγωγής, έχουμε πρόσθετους λεπτομερείς μηχανισμούς ελέγχου στη διαδικασία προμήθειας και παραγωγής», δήλωσαν οι πηγές στις 19 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια δύο ημερών, βομβητές και γουόκι-τόκι που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ εξερράγησαν, τραυματίζοντας ή και σακατεύοντας ορισμένους μαχητές, αλλά και ακρωτηριάζοντας πολίτες που συνδέονται με τα κοινωνικά παραρτήματα της οργάνωσης. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν πάνω από 32 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 3.000 άλλοι.

Οι εκρήξεις των μηχανισμών φέρονται να είναι μέρος μιας πολύμηνης επιχείρησης του Ισραήλ κατά μελών της Χεζμπολάχ.

Οι πηγές δήλωσαν, επίσης, ότι οι αρχές επανεξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Λίβανο και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν γίνει πολύ ισχυρότερες τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη Τούρκων μηχανικών στους τομείς των επικοινωνιών, των πληροφοριακών συστημάτων, των ηλεκτρονικών μηχανισμών και του κυβερνοχώρου», είπαν. «Εμείς, ως Υπουργείο Άμυνας, διεξάγουμε τις απαραίτητες έρευνες για το συγκεκριμένο περιστατικό», συνεχίζουν οι δηλώσεις.

«Δεν ξέρουμε αν τα τηλέφωνά μας είναι ασφαλή» λένε οι κάτοικοι

Εν τω μεταξύ, τρόμος και σύγχυση κυριαρχούν στον Λίβανο, καθώς οι κάτοικοι ζουν υπό τον φόβο νέων εκρήξεων, μετά από δύο ημέρες φονικών επιθέσεων σε διάφορα σημεία της χώρας που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα και να τραυματιστούν 450.

Οι επιθέσεις σε walkie-talkie, ασυρμάτους και βομβητές εκτός από τον θρήνο για τον χαμό δύο ανηλίκων, έχουν φέρει και τον φόβο στην ίδια την κοινωνία με τους πολίτες να ανησυχούν ακόμη και για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τους συσκευών.

Μια γυναίκα που μίλησε στο BBC περιέγραψε τη σκηνή ως «μακελειό», αναφέροντας πως «νέοι άνδρες περπατούσαν στους δρόμους με τραύματα στα χέρια, τη μέση και τα μάτια… δεν μπορούσαν να δουν τίποτα».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «ένα κλίμα πανικού κυριεύει τον κόσμο, σε σημείο που φοβούνται να περπατήσουν δίπλα ο ένας στον άλλον… είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι του Λιβάνου αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση όπου «δεν ξέρουν αν τα τηλέφωνά τους είναι ασφαλή». Πολλοί κάτοικοι έχουν αρχίσει να απομακρύνουν τις συσκευές τους, ενώ κάποιοι άλλαξαν ακόμη και τους αριθμούς των τηλεφώνων τους, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να εκραγούν.

Η σύγχυση επιδεινώθηκε από φήμες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες ακόμη και ηλιακοί συλλέκτες άρχισαν να εκρήγνυνται. Αυτές οι φήμες ενέτειναν το αίσθημα ανασφάλειας, καθώς οι επιθέσεις θεωρούνται οι χειρότερες παραβιάσεις ασφαλείας στην ιστορία της Χεζμπολάχ.

Απαγόρευση συσκευών στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

Μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου, οι αρχές του αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι στη Βηρυτό επέβαλαν απαγόρευση για τη μεταφορά συσκευών όπως walkie-talkies και pagers σε όλες τις πτήσεις. Η απαγόρευση αυτή έρχεται μετά τις εκρήξεις, καθώς η ανησυχία για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συσκευών έχει αυξηθεί.

Χάος και αβεβαιότητα

Οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει σοκ σε όλο τον Λίβανο, ενώ πολλοί νιώθουν αδύναμοι και ανήσυχοι για το τι θα ακολουθήσει. Οι εκρήξεις έγιναν ενώ οι άνθρωποι βρίσκονταν είτε στα σπίτια τους είτε κάνοντας τα ψώνια τους, με αποτέλεσμα πολλοί να υποστούν τραυματισμούς στο πρόσωπο, τα μάτια και τα χέρια.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την αναστάτωση που προκάλεσε η Χεζμπολάχ, η οποία σταμάτησε δημοσιογράφους και πολίτες στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν κάμερες και κινητά τηλέφωνα στις περιοχές των επιθέσεων.

Ένα μέλος της ομάδας του BBC έλαβε μήνυμα από φίλο του που άλλαξε τη λιβανέζικη κάρτα SIM του σε διεθνή αριθμό, φοβούμενος ότι το τηλέφωνό του θα εκραγεί.

«Ζούμε μέσα στον τρόμο»

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές μαρτυρίες προέρχεται από τη Γκίντα, κάτοικο του Λιβάνου, η οποία μίλησε στο BBC για την κατάσταση πανικού που επικρατεί στη χώρα. «Όλοι πανικοβάλλονται», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μείνουμε κοντά στους υπολογιστές μας, στα τηλέφωνά μας. Όλα φαίνονται επικίνδυνα αυτή τη στιγμή και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει».

Η ίδια εξέφρασε τον φόβο της για έναν ευρύτερο πόλεμο, λέγοντας: «Φοβάμαι για τη χώρα μου, για τους ανθρώπους μου. Αξίζουμε καλύτερα, αλλά πληρώνουμε το τίμημα ενός πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ, του Ισραήλ και του Ιράν».

Τι θα ακολουθήσει;

Το μέλλον παραμένει αβέβαιο, με τους Λιβανέζους να αναμένουν την αντίδραση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος πρόκειται να δώσει την πρώτη δημόσια αντίδρασή του στις επιθέσεις. Ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος δεν έχει τραυματιστεί, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην παράταξή του, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις εκρήξεις που η Χεζμπολάχ αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ήταν μοιραίες για πολλά στελέχη της.

Οι επόμενες κινήσεις της οργάνωσης θα καθορίσουν ενδεχομένως την πορεία της κρίσης, με την ανησυχία για μια ευρύτερη κλιμάκωση να παραμένει έντονη.

Νέο είδος πολέμου, με… απομακρυσμένες δολοφονίες

Το Ισραήλ μπορεί να αρνείται να σχολιάσει άμεσα τη σειρά εκρήξεων αυτής της εβδομάδας στον Λίβανο, όμως θεωρείται δεδομένο ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, καθώς δεν υπάρχει άλλος που έχει την δυναμική αλλά και το κίνητρο να κάνει κάτι τέτοιο.

Το ζητούμενο, ωστόσο, δεν είναι η νέα φάση του -χαμηλών τόνων, είναι η αλήθεια- πολέμου με τη Χεζμπολάχ, αλλά ότι το Ισραήλ εγκαινίασε ένα νέο είδος πολέμου, με μηδενικές απώλειες για τις δυνάμεις του, ελάχιστες παράπλευρες απώλειες αμάχων και στόχευση στα μέλη των οργανώσεων με τις οποίες βρίσκεται σε πόλεμο.

Καθώς τα κινητά έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί στις οργανώσεις αυτές, της Μέσης Ανατολής, αφού αποδείχθηκαν πολύ ευάλωτα στην κατασκοπεία, αλλά και στην παγίδευση, όπως απέδειξε από το μακρινό 1996 η δολοφονία ενός κατασκευαστή εκρηκτικών μηχανισμών της Χαμάς, τώρα τα μέλη της Χεζμπολάχ ανατινάχθηκαν σε σούπερ μάρκετ, στους δρόμους, στα σπίτια τους, στα αυτοκίνητά τους, δίπλα από τα παιδιά τους και περαστικούς.

Όλα δείχνουν ότι οι επιθέσεις, οι οποίες οργανώθηκαν με δουλειά χρόνων, με εταιρείες φαντάσματα που είχαν στόχο την παρείσφρηση στο δίκτυο της κορεατικής εταιρείας που κατασκευάζει τους βομβητές και τη δημιουργία απομιμήσεων της ιαπωνικής που κατασκευάζει τους ασυρμάτους, δεν ήταν οι μόνες.

Το χρονικό βάθος στο οποίο οργανώθηκαν αυτές οι επιθέσεις, το καταδεικνύει η ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας ICOM που κατασκεύασε τους ασυρμάτους οι οποίοι εξερράγησαν χθες.

Η εταιρεία, ανακοίνωσε ότι είναι αδύνατο να φανταστεί καν πως έγινε η παγίδευση των συσκευών της, με δεδομένο ότι η παραγωγή του μοντέλου του ασύρματου που συνδέεται με τις εκρήξεις στο Λίβανο είχε διακοπεί πριν από μια δεκαετία. Δεν μπορεί, άλλωστε, να προσδιορίσει αν επρόκειτο για απομίμηση της συσκευής της ICON ή αν είχε αποσταλεί από την εταιρεία της.

Κι αυτό γιατί οι ασύρματοί της κατασκευάζονται στην Ιαπωνία, κάτω από ένα αυστηρό σύστημα διαχείρισης- υπονοώντας ότι ήταν αδύνατο να έχουν παρεισφρήσει μυστικοί πράκτορες στην αλυσίδα παραγωγής, όπως έγινε με τους βομβητές που κατασκευάστηκαν από συνεργαζόμενη με τον κατασκευαστή εταιρεία- φάντασμα στην Ουγγαρία, αλλά και διανομής, για το οποίο είπε ότι έχει μόνο «αυστηρά ελεγμένους συνεργάτες».

«Ο IC-V82 είναι ένας φορητός ασύρματος που παρήχθη και εξήχθη, μεταξύ άλλων και στη Μέση Ανατολή, από το 2004 έως τον Οκτώβριο του 2014. Διακόπηκε πριν από περίπου 10 χρόνια και έκτοτε δεν έχει αποσταλεί από την εταιρεία μας», δήλωσε την Πέμπτη. Η εταιρεία ανέφερε ότι η παραγωγή των μπαταριών στις συσκευές διακόπηκε επίσης και ότι «δεν επισυνάφθηκε σφραγίδα ολογράμματος για τη διάκριση των παραποιημένων προϊόντων, οπότε δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν το προϊόν απεστάλη από την εταιρεία μας».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Επικοινωνιών του Λιβάνου, οι ασύρματοι IC-V82 δεν προμηθεύτηκαν από αναγνωρισμένο αντιπρόσωπο, δεν είχαν άδεια και δεν ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Καθώς εκρήξεις καταγράφηκαν σε όλο τον Λίβανο, από τη Βηρυτό στην Κοιλάδα Μπεκά, ακόμα και στη Συρία, ενώ τραυματίστηκε και ο Ιρανός πρέσβης στη χώρα, όλα δείχνουν ότι αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά από state of the art στρατιωτικών και μυστικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν, από τα μέσα Ιουλίου, μια αεροπορική επιδρομή μεγάλου βεληνεκούς στην Υεμένη, καθώς και δολοφονίες στη Βηρυτό και την Τεχεράνη, οι οποίες -είναι σαφές πια- προετοίμαζαν το έδαφος (διαλύοντας το ηθικό και τις επικοινωνίες και αποψιλώνοντας το ενεργό προσωπικό της Χεζμπολάχ) για έναν γενικευμένο πόλεμο με την οργάνωση του Λιβάνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είτε με παρέμβαση στις αυθεντικές συσκευές, είτε με την αποστολή απομιμήσεων, το Ισραήλ κατάφερε να διεισδύσει στο επικοινωνιακό δίκτυο της Χεζμπολάχ με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο. Και είναι ένα ερώτημα, τώρα που ετοιμάζει -καθώς φαίνεται- χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, με ποιο τρόπο θα μπορέσει να πολεμήσει η Χεζμπολάχ, η οποία εξαρτάται από τους ασυρμάτους και τους βομβητές για την επικοινωνία συντεταγμένων, τις μετακινήσεις πυρομαχικών και προμηθειών, αλλά και προσωπικού.