ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γυμνοσάλιαγκας...

Οι Τούρκοι σίγουροι για την αγορά των Eurofighter: «Ο Όλαφ Σολτς δίνει το ”πράσινο” φως στον Ρ.Τ.Ερντογάν »

"Ξεκινά ο τεχνικός διάλογος"

Οι Τούρκοι σίγουροι για την αγορά των Eurofighter: «Ο Όλαφ Σολτς δίνει το ”πράσινο” φως στον Ρ.Τ.Ερντογάν »

Σίγουροι εμφανίζονται οι Τούρκοι για την αγορά έως και 40 μαχητικών Eurofighter απ;o την πλέων σύγχρονη παρτίδα παραγωγής αυτή του Tranche 4, η οποία θα διαθέτει και ραντάρ AESA μετά και την αναθεώρησαν της στάσης της Γερμανίας, η οποία εμπόδιζε την πώληση αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Με τίτλο «Πράσινο φως από τη Γερμανία στην αγορά Eurofighter», το τουρκικό δίκτυο NTV μεταδίδει ότι «αίρεται το εμπόδιο της Γερμανίας» στην αγορά από την Τουρκία 40 ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών, καθώς ενέκρινε «την έναρξη τεχνικών διαπραγματεύσεων».

Όπως αναφέρουν κατά την διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου στην Άγκυρα στις 19 Οκτωβρίου ο Όλαφ Σολτς θα ανακοινώσει στον Τούρκο πρόεδρο την απόφασή του να άρει τα εμπόδια στην πώληση του μαχητικού, αρκεί η Τουρκία να συμφωνήσει σε κάποιους “προφορικούς” πλην όμως αστείους όρους ότι θα… συμπεριφέρεται καλά απέναντι στην Ελλάδα και ότι τα Eurorfighter δεν θα παραβιάζουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο.

«Ένα κρίσιμο στάδιο έχει ξεπεραστεί για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typoon για την τουρκική Αεροπορία. Η Γερμανία, η οποία είχε μπλοκάρει την πώληση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενέκρινε την έναρξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων» μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NTV, «τεχνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, που αποτελούν την κοινοπραξία Eurofighter, έφτασε στην Τουρκία και άρχισε τις διαπραγματεύσεις».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, «οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες, θα τεθούν προς συζήτηση πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των φάσεων στη διαδικασία προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών, του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η εκπαίδευση του προσωπικού και του τρόπου με τον οποίο θα υλοποιηθούν τα προγράμματα συντήρησης», σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Εάν η Γερμανία δώσει την τελική έγκριση για πώληση μετά από τεχνικές διαπραγματεύσεις, η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει σε πρώτη φάση 24 μαχητικά Eurofighter (άλλες πηγές κάνουν λόγο για 20 αεροσκάφη). Σε δεύτερη φάση ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει στα 40.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο να «κλείσει» συμφωνία για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon ως «ενδιάμεση λύση» μέχρι να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία τα νέα αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς τύπου KAAN και την παραλαβή των αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16V.

Η τουρκική Αεροπορία διαθέτει περίπου 250 μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε διάφορες διαμορφώσεις και η διαπραγμάτευση για τις ΗΠΑ σχετικά με τον εκσυγχρονισμό τους, ανάγκασε την Άγκυρα να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, όπως αυτή των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon.

Στην κοινοπραξία MBDA, που κατασκευάζει τους «Τυφώνες», συμμετέχουν εταιρείες από Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία, με αποτέλεσμα να απαιτείται η έγκριση και η σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων μερών για να προχωρήσει η οποιαδήποτε διαδικασία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών. Πηγές στην Τουρκία αναφέρουν ότι όλες οι χώρες, εκτός της Γερμανίας, έχουν δώσει το «πράσινο φως», κάτι που έχει προβληματίσει στην Άγκυρα.

Τι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος

Ωστόσο, στις 6 Οκτωβρίου 2024, δημοσίευμα της γερμανικής Der Spiegel, αποκάλυψε ότι το Βερολίνο ενέκρινε, μετά από χρόνια, την πώληση στρατιωτικών εξοπλισμών στην Τουρκία, γεγονός που ίσως οδηγήσει και σε μια αλλαγή στάσης των Γερμανών στο θέμα των Eurofighter Typhoon.

Όμως το γερμανικό δίκτυο ενημέρωσης RND ανέφερε ότι η Γερμανία πιθανώς να επιτρέψει την πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία, αν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σταματήσει τις απειλές κατά της Ελλάδας, με αφορμή τις τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «άτυπη» άρση του εμπάργκο όπλων των Γερμανών, με την πώληση τορπιλών και πυραύλων στην Τουρκία, έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας στην γειτονική μας χώρα, η οποία δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει την χρονική συγκυρία για να πιέσει ακόμα περισσότερο την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.