Τα UAV Bayraktar TB2 έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα σημαντικότερα όπλα στους πολέμους, το βλέπουμε τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Γάζα, εκεί που όλες οι πλευρές χρησιμοποιούν κατά κόρον τα drones για να πλήττουν τους αντιπάλους.
Την χρησιμότητά τους την είχε παραδεχθεί και προ λίγων ημερών ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε τονίσει ότι «οι σύγχρονοι πόλεμοι στηρίζονται σε πράγματα που δεν έχουν μεγάλη οικονομική αξία. Για παράδειγμα τα drones. Είναι περίεργο να βλέπουμε την Τουρκία πρωταθλήτρια στα drones. Με αυτή την λογική η Ελλάδα θα μπορούσε να κατασκευάσει στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ραντάρ, ασυμάρτους, πυρομαχικά».
Αυτή την χρησιμότητά τους προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία, η οποία -όπως είπε και ο Έλληνας ΥΠΑΜ- είναι «πρωταθλήτρια στα drones», καθώς πρότεινε στη Γερμανία να τα ανταλλάξει με τα μαχητικά Eurofighter, σύμφωνα με την Χουριέτ.
Να θυμίσουμε εδώ ότι η Τουρκία θέλει να αγοράσει 40 μαχητικά Eurofighter, απορρίπτοντας δια παντός το ενδεχόμενο αγοράς F-35, ωστόσο προς το παρόν ο Όλαφ Σολτς δεν δείχνει διατεθειμένος να ανάψει το «πράσινο φως».
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν από πλευράς του όταν ερωτήθηκε επί του θέματος είπε:
«Αν θέλουν να μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, ας μας τα δώσουν! Κι αν δεν τα δώσουν, δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσουμε; Πάρα πολλές. Γνωρίζετε… Τι έγινε πριν από τους S400 για τα συστήματα αεράμυνας; Η Αμερική δεν έδωσε τα συστήματα αεράμυνας που έπρεπε να δώσει, οπότε αγοράσαμε S400 από τη Ρωσία. Τώρα έχουμε S400. Πρώτα ο Θεός, θα συνεχίσουμε την πορεία μας πολύ πιο ισχυροί. Οδεύουμε να γίνουμε μια χώρα που θα παράγει και θα χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα. Κάνουμε επίσης βήματα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας, όσον αφορά σε μαχητικά αεροσκάφη», κάνοντας με αυτό τον τρόπο «άνοιγμα» προς Ρωσία και Κίνα.