Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, επιτέθηκε ξανά στη χώρα μιλώντας για παράνομες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών.
Μάλιστα στάθηκε στις φερόμενες προσπάθειες της Άγκυρας για διάσωση των παράνομων μεταναστών που αφήνει να πνιγούν η Αθήνα όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν στηλίτευσε τη διεθνή κοινότητα ότι τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα.
Ερντογάν: «Θάβουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο»
«Παρακολουθούμε με δέος τα ελληνικά οχηματαγωγά να θάβουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, αναπαράγοντας το γνωστό αφήγημα.
Όπως αναφέρει η τουρκική Daily Sabah, o Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφερόμενος στη μεταχείρισή της προς τους παράνομους μετανάστες και τις παράνομες επαναπροωθήσεις, και ότι εξοπλίζει νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.
Σημειώνοντας ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό των καταπιεσμένων, από την Ασία μέχρι την Αφρική, από τον Καύκασο έως τα Βαλκάνια, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του βλέπει όλους τους μουσουλμάνους ως μέρος ενός ενιαίου σώματος.
«Έχουμε έναν ιδιαίτερο δεσμό με όλους τους καταπιεσμένους σε όλο τον κόσμο, που δεν μπορούν να καούν από καμία φωτιά και δεν μπορούν να καταστραφούν από καμία παγίδα», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι αυτή η νοοτροπία βρίσκεται πίσω από την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας
«Ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται»
Ο Ερντογάν άσκησε για ακόμη μια φορά κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό την Τρίτη για τη βοήθεια που ζήτησε από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, αναφέρει το τουρκικό μέσο.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Ενάντια σε ποιον; Κατά της Τουρκίας. Ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», απείλησε ο Ερντογάν.
Η τουρκική προκλητικότητα καθώς και οι κινήσεις της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες έχουν οδηγήσει σε επιφυλακή την Αθήνα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να αποτρέψει παραπέρα κλιμάκωση, χαράσσοντας παράλληλα τις δικές της κόκκινες γραμμές.