Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε στους δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της αναχώρησής του από την Αθήνα ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα εξαρτάται από την «ταυτόχρονη» έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης μαχητικών αεροπλάνων F-16.
«Ο Καναδάς το μόνο που κάνει είναι να μιλάει για τη Σουηδία αναφορικά με τις κάμερες που θέλουμε να αγοράσουμε για τα drone μας. Οι ΗΠΑ λένε το ίδιο πράγμα. Αν εσείς έχετε το Κογκρέσο σας, εγώ έχω το κοινοβούλιό μου. Λέτε πως θα πάρετε μέτρα για το ζήτημα των F-16 μετά την έγκριση από το Κογκρέσο. (…) Κάντε ταυτόχρονα και με αλληλέγγυο τρόπο αυτό που σας αναλογεί και το κοινοβούλιό μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε εκτενώς και για την επίσκεψή του στην Αθήνα μετά από 6 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να εστιάσουμε στην φιλία με την Ελλάδα».
Όταν ο Ερντογάν επισήμανε σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ότι η Σουηδία θα πάρει τελικά το πράσινο φως, ο Καναδάς, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, είχε συμφωνήσει σιωπηρά να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Τουρκία για την άρση του ελέγχου στις εξαγωγές εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στα οποία περιλαμβανόταν οπτικός εξοπλισμός, είχε μεταδώσει το Reuters.
Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροπλάνα που ήδη διαθέτει.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει αυτή την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων, όμως υπάρχουν αντιρρήσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο για την καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για τις κακές επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις εντάσεις με την Ελλάδα.