Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην «Καθημερινή», τόνισε πως «όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις στο Αιγαίο».
Σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε την προσφυγή στα διεθνή όργανα, ενώ καλύτερη στιγμή στις σχέσεις των δύο χωρών θεωρεί τη Διακήρυξη των Αθηνών και χειρότερη την… «υποστήριξη των τρομοκρατών στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Ο στόχος είναι να εδραιώσουμε τη φιλία μας και να ανεβάσουμε το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων σε ένα πρωτοφανές για την ιστορία επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, ως Τουρκία, κάναμε το τελευταίο διάστημα ειλικρινή και αποτελεσματικά βήματα και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε.
Μοιραζόμαστε όχι μόνο την ίδια γεωγραφία αλλά και πολλά κοινά στοιχεία με ιστορική διάσταση. Φυσικά, υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε, αλλα είναι πολλά κι αυτά που συμφωνούμε. Η αναβολή δεν λύνει τα προβλήματα.
Ως εκ τούτου, εναπόκειται σε εμάς να χαλαρώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προσπαθούν να στριμωχτούν ανάμεσα σε δύο τείχη και να γκρεμίσουμε τα τείχη αυτά που είναι γεμάτα με προκαταλήψεις. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι προσανατολισμένα στη λύση και ειλικρινή ιστορικά βήματα», ανέφερε ο Ερντογάν στη συνέντευξή του.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «κλίμα αρμονίας» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα, ενώ είπε ότι κατά την επίσκεψή του θα βιώσει «ένα από τα πιο σπάνια δείγματα τουρκικής φιλοξενίας».
Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις της χώρας του για τα θαλάσσια πάρκα που σχεδιάζει η Ελλάδα, ανέφερε:
«Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του. Μπορούμε να προστατεύσουμε αυτό το έδαφος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και να διασφαλίσουμε την πρόοδο.
Τα θέματα αυτά έχουν ήδη μια ιδιαίτερη θέση στον κατάλογο των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά με μια προοπτική που απέχει από τετελεσμένα και υιοθετώντας μια προσέγγιση που πιστεύει στη λύση. Όλοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητοι ως Τουρκία για το περιβάλλον.
Ωστόσο δεν θα ήταν σωστό να το δούμε αυτό ως ένα εύχρηστο κάλυμμα και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε πίσω του άλλες αμφιλεγόμενες καταστάσεις. Κάθε ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο δικό του πλαίσιο.
Πράγματι, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις σε αυτή τη γεωγραφία».
Σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, ο Ερντογάν είπε ότι «η λύση είναι ξεκάθαρη, να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο και να το κάνουμε βιώσιμο. Εφόσον δεν το αποφεύγουμε, δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί. Τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Να μην μεταφέρουμε τις προστριβές στις μελλοντικές γενιές».
«Δεν αποκλείουμε λύσεις που είναι εγγεγραμμένες στον Καταστατικό Χάρτη ΟΗΕ εφόσον είναι απαραίτητο. Το εκφράζουμε ξεκάθαρα σε κάθε περίσταση. Αρκεί να μη λέμε “να λύσουμε αυτό το πρόβλημα κι ας μείνουν άλυτα τα άλλα” και ας αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μαζί», πρόσθεσε.
Για τον ίδιο, καλύτερη στιγμή της 20ετίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν η Διακήρυξη των Αθηνών και χειρότερη «η προστασία των πραξικοπηματιών» από την Ελλάδα.
«Οι τρομοκράτες κατέφυγαν στην Ελλάδα και η Ελλάδα τους προστάτευε και φρουρούσε τους λεγόμενους στρατιωτικούς πραξικοπηματίες, παρά τον δεσμό της γειτονίας όσο και τον συμμαχικό δεσμό που έχουμε μεταξύ μας. Αυτό δεν πλήγωσε μόνο εμένα, πληγώθηκε και ο λαός μας.
Το καλύτερο επίπεδο μπορεί να είναι η Διακήρυξη των Αθηνών, που σηματοδότησε την αρχή μιας νέας φάσης στις σχέσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.