Σε μια προκλητική ομιλία από την κατεχόμενη Λευκωσία προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της εισβολής του 1974 απευθύνθηκε στη διεθνή κοινότητα λέγοντα

«Μην γυρίζετε πλέον την πλάτη σας στην πραγματικότητα του νησιού και αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ο Ερντογάν απέκλεισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ισχυριζόμενος ότι «είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

Η ομιλία του Ερντογάν

«Θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και την αγάπη και των 85.000.000 αδελφών στην Τουρκία», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στους Μπουλέντ Ετζεβίτ και Νετζμετίν Ερμπακάν, στον πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κατά την περίοδο της εισβολής, όπως και στον ιστορικό αρχηγό του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος, κυπριακής καταγωγής, Αλπαρσλάν Τουρκές.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν αναφέρθηκε έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό υπό την τουρκική οπτική, στο πλαίσιο της οποίας είπε ότι «η περίοδος 1960-1974 δυστυχώς σήμαινε αίμα, δάκρυα και σφαγές για τους Τουρκοκύπριους». Ισχυρίστηκε ότι «αυτοί που ορκίστηκαν να μην αφήσουν ούτε έναν Τούρκο στο νησί, καταδίωξαν τους Τουρκοκύπριους καταπατώντας την ανθρώπινη τιμή και συνείδηση. Οι αδελφοί και οι αδελφές μας χωρίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και τις ζωές τους. Γίναμε μάρτυρες φρικτών σφαγών εδώ σε αυτά τα όμορφα εδάφη. Είδαμε τι μπορεί να κάνει μια άρρωστη νοοτροπία».

Επανέλαβε το τουρκικό αφήγημα ότι ο στρατός τους «έφερε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ηρεμία στο νησί». Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, «τους οποίους ήθελαν να καταστρέψουν, ζουν σήμερα με ασφάλεια κάτω από τη σκιά της δικής τους σημαίας υπό την ομπρέλα της τδβκ», προσθέτοντας ότι «με την ακλόνητη υποστήριξη της Τουρκίας, ο τουρκοκυπριακός λαός ατενίζει το μέλλον με περισσότερη ελπίδα».

Επικαλέστηκε τα απορρέοντα δικαιώματα από τις συμφωνίες εγγύησης για να υποστηρίξει ότι «οι ηρωικοί Τούρκοι στρατιώτες μας πάτησαν το πόδι τους στο νησί, έδειξαν για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν ήταν ποτέ μόνος του και ότι το τουρκικό έθνος δεν θα μπορούσε ποτέ να υποταχθεί. Η 20η Ιουλίου είναι το σύμβολο της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότιμης θέσης του τουρκοκυπριακού λαού».

Το μέλλον του Κυπριακού

Αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου εξακολουθεί να υπάρχει μια νοοτροπία, «η οποία είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα και θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό κυρίαρχο και ιδιοκτήτη της Κύπρου».

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είπε ότι «ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ποζάρει κάτω από τις σημαίες της ΕΟΚΑ και Ένωσης» και ισχυρίστηκε ότι «η ιστορία έχει δείξει ξεκάθαρα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμία ανοχή για τους Τουρκοκύπριους. Αυτός είναι ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για λύση για περισσότερο από μισό αιώνα, δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν απέφυγαν τις διαπραγματεύσεις. «Παρόλο που γνωρίζαμε την καταπίεση, δεν επιδιώξαμε εκδίκηση, αναζητήσαμε με ειλικρίνεια τρόπους για να ζήσουν τα δυο στοιχεία μαζί ειρηνικά. Όλες μας οι προσπάθειες είναι να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη που φέραμε στο νησί το 1974 θα έχει μόνιμη βάση», είπε.

«Επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όλοι θα πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουν ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή».

Συνεχίζοντας είπε ότι «το όραμα που διατύπωσε ο Ερσίν Τατάρ στη Γενεύη το 2021 θα πρέπει να βρει ανταπόκριση χωρίς χάσιμο χρόνου» και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι «το μόνο που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία σφετερίστηκε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι να παραπονιέται για εμάς σε τρίτους, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκρύπτοντας το δικό της παράπτωμα. Δεν αποδέχονται ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας ισότιμος, κυρίαρχος ξεχωριστός λαός και ενοχλούνται από το γεγονός ότι η τδβκ διατηρεί στενή συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Στις 20 Ιουλίου 1974, είπε, «είδαν πόσο ισχυροί ήταν αυτοί οι δεσμοί. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα είναι πάντα η εγγύηση της ύπαρξης, της ασφάλειας, και της ευημερίας του τουρκοκυπριακού λαού».

Τέλος, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης, ότι δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες να επιβεβαιώσουν «την ισότιμη κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων.

«Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την άρση της παράνομης και απάνθρωπης απομόνωσης και του εμπάργκο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών καλωσόρισε στους κόλπους του τα κατεχόμενα στη Σαμαρκάνδη τον περασμένο Νοέμβριο με τη συνταγματική ονομασία του ψευδοκράτους.

«Ακολούθησε η ιδιότητα του παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικών Κρατών. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα βήματα θα ακολουθηθούν από νέα. Δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι, το αρχαίο και αυθεντικό στοιχείο του νησιού, να αποκοπούν για πάντα από τον κόσμο και να αγνοούνται», συνέχισε.

«Για το λόγο αυτό, επαναλαμβάνω την ιστορική μου έκκληση προς όλο τον κόσμο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Μη γυρίζετε πλέον την πλάτη σας στην πραγματικότητα του νησιού και αναγνωρίστε την τδβκ το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε και στη λειτουργία του νέου παράνομου αεροδρομίου, ως μια «ιστορική στιγμή» στην ιστορία της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ζήτησε άρση της απομόνωσης για τους Τουρκοκύπριους

Ο Τούρκος Πρόεδρος μόλις έφτασε στην κατεχόμενη Κύπρο, εγκαινίασε τον νέο τερματικό σταθμό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και σε ομιλία του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει όλους τους πολιτικούς περιορισμούς στο ψευδοκράτος του οποίους ο ίδιος θεωρεί παράνομους.

Έκανε επίσης αναφορά στην αξίωση της τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας ότι «επαναλαμβάνω την έκκλησή μου να υποστηρίξουμε το ιδανικό των δύο ίσων κρατών, να ζούμε δίπλα-δίπλα, όχι την κουλτούρα της κυριαρχίας, της έντασης και των συγκρούσεων στο νησί της Κύπρου».

Για ο αεροδρόμιο είπε πως έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στο νησί της Κύπρου και είναι μεγαλύτερο κατά 6 φορές σε σχέση με το παλιό.

Όπως είπε, «μια πιο σύγχρονη και πιο δυναμική κατασκευή τερματικού σταθμού σημαίνει περισσότερες επενδύσεις και απασχόληση. Από σήμερα, το αεροδρόμιο Ercan είναι το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στο νησί της Κύπρου.
Στη δική του ομιλία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο αεροδρόμιο θα γίνει πόλος έλξης και ζήτησε κι αυτός την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

«Ναι, έχουμε προβλήματα στις διεθνείς συνδέσεις. Δόξα τον Αλλάχ, υπάρχουν πτήσεις από κάθε είδους κέντρα στον κόσμο μέσω Τουρκίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει απευθείας πτήση. Γιατί η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να μας αδικεί. Με το νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, τον νέο διάδρομο προσγείωσης, τον εξοπλισμό εδώ και την ασφάλεια, τέτοιο αεροδρόμιο δεν υπάρχει ούτε στο νότο. Ούτε καν στις περισσότερες χώρες. Ως εκ τούτου, από εδώ, εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού, καλούμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την αδικία εναντίον μας όσον αφορά την απομόνωση, τα εμπάργκο και τους περιορισμούς, ιδιαίτερα στην ελευθερία διακίνησης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά θα αρθούν και το νέο αεροδρόμιο με τα μηχανήματα ασφάλειας κι ελέγχου και τις νέες υποδομές, θα καταστεί πόλος έλξης για τον τουρισμό.