Ξεπέρασε τις 28.000 ο αριθμός των νεκρών του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία, την ώρα που ταραχές στη νότια Τουρκία εμπόδισαν τις προσπάθειες διάσωσης, όπως δήλωσαν τρεις ομάδες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να διπλασιαστεί.
Αναλυτικότερα, ο αριθμός των νεκρών στην νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία έχει ξεπεράσει τις 28.000 και η ελπίδα να βρεθούν επιζώντες εξασθενεί παρόλο που πραγματοποιούνται ορισμένες διασώσεις ως εκ θαύματος, πολλές ώρες μετά το χτύπημα του σεισμού.
Στην Τουρκία οι νεκροί ανέρχονται σε 24.617, ενώ στη Συρία σε 3.547. Συνολικά ο σεισμός μετρά 28.191 θύματα, κατά τα πιο πρόσφατα, ακόμη προσωρινά δεδομένα από τις δυο χώρες.
Από την καταστροφή επλήγησαν σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.
Επίσης, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία.
Ο απολογισμός των θυμάτων θα «διπλασιαστεί» και απειλεί να αυξηθεί «ακόμα περισσότερο», προειδοποίησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.
Ο Γκρίφιθς βρέθηκε το Σάββατο στην πόλη Καχρανμάρμαρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου. «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», πρόσθεσε.
«Σύντομα, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα δώσουν τη θέση τους σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων το έργο των οποίων θα είναι να φροντίσουν τους επόμενους μήνες τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν», τόνισε ακόμη ο Γκρίφιθς σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια, εν μέσω του κρύου που χειροτερεύει την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς. Την ίδια ώρα διασώστες στη νότια Τουρκία προειδοποιούν ότι οι προσπάθειες εύρεσης επιζώντων μετά τον σεισμό έχουν παρεμποδιστεί από τα ξέσπασμα βίας.
Δύο γερμανικές οργανώσεις και ο αυστριακός στρατός ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.
Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στη σεισμόπληκτη ζώνη ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία και ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.
“Εχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους”, δήλωσε.
Επιπλέον, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Σάββατο ότι 48 άτομα συνελήφθησαν για λεηλασίες, με πολλά όπλα να έχουν κατασχεθεί μαζί με μετρητά, κοσμήματα και τραπεζικές κάρτες.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις αναφορές για την αναταραχή στο Χατάι, αλλά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε εγκλήματα στην περιοχή.