ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ε.Λέκκας: «Οι νεκροί στην Τουρκία θα ξεπεράσουν τους 50.000 – Το ρήγμα της Αντιόχειας δεν συνδέεται με την Ελλάδα»

«Η Τουρκία βυθίστηκε στο χάος»

Ε.Λέκκας: «Οι νεκροί στην Τουρκία θα ξεπεράσουν τους 50.000 – Το ρήγμα της Αντιόχειας δεν συνδέεται με την Ελλάδα»

Στους 24.218 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τους ισχυρούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία ωστόσο ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 50.000.

Η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) ανακοίνωσε ότι στην Τουρκία ο απολογισμός των νεκρών έφτασε τους 20.665. Παράλληλα, στην Συρία έχουν εντοπιστεί 3.553 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους.

Με βάση την καταγραφή των απωλειών ο διπλός φονικός σεισμός έχει ήδη ξεπεράσει σε απώλειες τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης του 1999. Τότε είχαν καταγραφεί 17.000 νεκροί.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο ακόμα και για μία χώρα των 85 εκατομμυρίων όπως η Τουρκία.

Σύμφωνα με την AFAD, σχεδόν 93.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία, ενώ στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής συμμετέχουν περισσότεροι από 166.000 άνθρωποι.

Από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.

Ο κ. Λέκκας βρίσκεται στην Τουρκία μαζί με τα μέλη της ΕΜΑΚ που επιχειρούν για διασώσεις κάτω από τα συντρίμμια και ομάδα καθηγητών από την Ελλάδα.

Ήδη έχουν καλύψει για αυτοψία σχεδόν ολόκληρη την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους κατοίκους της περιοχής με όποιο τρόπο μπορούν.

Όπως λέει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας, η περιοχή που καταστράφηκε από το σεισμό περιλαμβάνει 12 πόλεις και φτάνει περίπου σε έκταση το μέγεθος της Ελλάδας. Μιλάει επίσης για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει συναντήσει ποτέ.

Η ελληνική ομάδα κατάφερε να διασώσει κάποιους ανθρώπους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα σε ερείπια στην Αντιόχεια. Ανάμεσα τους ήταν και τρία παιδιά. «Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε αποδοθήκαμε στο διασωστικό έργο, διασώσαμε πέντε άτομα μέχρι τώρα και προσπαθούμε να βρούμε και άλλους για να διασώσουμε, κάτω όμως από πολύ αντίξοες συνθήκες, ο χρόνος τελειώνει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας εξηγώντας παράλληλα ότι «υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία σχετικά με τον εντοπισμό. Αρχικά επειδή υπάρχει αυτό το χάος ουσιαστικά στην πληροφόρηση στηριχθήκαμε σε κατοίκους που μας λέγανε ότι έχουν συγγενείς τους οποίους έχουν ακούσει μέσα στα ερείπια.

Στη συνέχεια γίνεται η πολύ επικίνδυνη επιχείρηση από τους άντρες της ΕΜΑΚ διείσδυσης μέσα στα κτίρια».

Ο κ. Λέκκας προσθέτει ακόμα ότι στο εξής θα είναι πολύ δύσκολη η ανεύρεση επιζώντων καθώς όπως λέει, έχει πολύ κρύο και οι εγκλωβισμένοι, πολλοί από τους οποίους είναι τραυματισμένοι, δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ κάτω από τα ερείπια.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο παράγοντα, αυτόν του μεγάλου μεγέθους των σεισμών που έπληξαν τη γειτονική χώρα, μια σειρά άλλων παραγόντων συνετέλεσαν στο να καταστραφούν τόσα κτίρια και ως αποτέλεσμα να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές. «Ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή ήταν πολύ χαλαρά εδάφη, τα οποία ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση.

Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι ο αντισεισμικός κανονισμός είναι υποδεέστερος από τον δικό μας. Ο τέταρτος παράγοντας ήταν τα υλικά κατασκευής. Είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα.

Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτίριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο για τα κτίρια. Δεν ήταν συμμετρικά κτίρια, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό κοκ».

«Η χώρα βυθίστηκε στο χάος. Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50.000»

Υπάρχει μία απόλυτη δυσκολία, λέει ο κ. Λέκκας «και στις διασωστικές ομάδες και σε εμάς που ήρθαμε πρώτοι και στους κατοίκους που θα χρειαστεί να υπομείνουν αυτή την κατάσταση για κάποια χρόνια ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ έχεις το σπίτι σου και την οικογένεια σου, ξαφνικά να μένεις εκτός. Και αυτό ισχύει για περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα.

Η εκτίμηση η δικιά μου με βάση επιστημονικά δεδομένα είναι ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 50.000. Αν υπολογίσει κανείς τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν μέσα, το γεγονός ότι η κατάρρευση ήταν άμεση και το γεγονός ότι ήταν νύχτα, όλα συνηγορούν στο ότι θα έχουμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες θύματα».

Οι επιζώντες κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το σοκ λέει ο κ. Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εκτιμά ότι όσα σωστικά συνεργεία και να υπήρχαν δεν θα ήταν αρκετά. «Τα σημεία επεμβάσεων είναι χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στις 25 ξένες αποστολές που μπορούν να αναλάβουν επιχειρησιακό ρόλο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν και ντόπιες αποστολές αλλά όσες και να είχαν δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Λέκκας.

«Στη Συρία είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα»

Με δεδομένο ότι η χώρα είναι όπως είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, τα πράγματα εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα. «Επέτρεψαν μόλις την Τετάρτη στις διασωστικές ομάδες να προσεγγίσουν, είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, αν και ο σεισμός εκεί είχε μικρότερη ένταση και τα αποτελέσματα ήταν μικρότερης κλίμακας», εξηγεί ο κ. Λέκκας. Κάποιες από τις περιοχές που έχουν πληγεί από το σεισμό βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού και άλλες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Μετά από τους βομβαρδισμούς των 11 χρόνων του εμφυλίου πολέμου, στα όσα κτίρια είχαν απομείνει, οι καταστροφές είναι μεγάλες. «Οι νεκροί είναι λιγότεροι γιατί η περιοχή που χτυπήθηκε βρίσκεται στην άκρη του ρήγματος και είναι πιο αραιοκατοικημένη. Δεν έχει την ίδια πληθυσμιακή πυκνότητα που έχει η περιοχή που επλήγη στην Τουρκία», τονίζει.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα εξαιτίας του σεισμού στην Τουρκία»

Αν και η ακτίνα που μπορεί να επηρεάσει ένας σεισμός φτάνει και τα 300 χιλιόμετρα, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Λέκκας, η Ελλάδα είναι πολύ μακριά και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι ένα ρήγμα που έχει δώσει πολλούς σεισμούς, είναι αυτό που διευκολύνει ουσιαστικά την διεμβόλυνση της αραβικής πλάκας που πάει μέσα στην Τουρκία, σαν σφήνα δηλαδή», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

«Το ρήγμα στην Αντιόχεια δεν σημαίνει τίποτα για τον ελληνικό χώρο, όλες οι αντιστοιχίσεις που γίνονται από συναδέλφους του γραφείου -και λυπάμαι που το λέω έτσι- δεν ευσταθούν. Δεν υπάρχει σύνδεση με το ρήγμα το οποίο είδαμε πρώτοι».

«Για να διαλυθούν οι ανησυχίες όλων των Ελλήνων, επειδή ακούγονται πράγματα απαράδεκτα και υπερβολικά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σεισμό αυτής της τάξης. […] Πρέπει να υπάρχει μετριοπάθεια από όλους τους συναδέλφους, γιατί ο κόσμος δεν οφείλει να ξέρει. Λέω ρητά και κατηγορηματικά δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό της Δευτέρας και του ελληνικού χώρου».

Η ελληνική αποστολή κατάφερε να βρει την επιφάνεια του ρήγματος στην πόλη Ισλαϊέ (Islahiye), που απέχει 60 χιλιόμετρα νότια του Καχραμανμάρας, επίκεντρο του φονικού σεισμού.

«Βρίσκομαι βόρεια της Αντιόχειας, στο κέντρο της καταστροφής. Η έκταση της καταστροφής είναι περίπου ίση με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει μήκος 500 χλμ και πλάτος από 20 ως 40 χλμ. Εκεί εντοπίζεται ο κύριος όγκος των καταστροφών» είπε στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, Ευθύμης Λέκκας.

«Προφανώς ήμασταν και λίγο τυχεροί, αξιοποιήσαμε και την εμπειρία μας που έχουμε από τους σεισμούς που έχουμε πάει τα τελευταία χρόνια και καταφέραμε βρήκαμε κάποιες διαρρήξεις, όπως αυτή που βλέπετε πίσω μου. Έχει ένα πλάτος γύρω στα 2-3 μέτρα και μήκος 200-250 μέτρα» είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας Παν. Αθηνών, Μανώλης Βασιλάκης, στο Star.

«Oι πιθανότητες είναι μέσα στα επόμενα 1,2,3 χρόνια ότι θα έχουμε αυτό τον πολύ μεγάλο σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά μεγέθους 7-7,5 βαθμούς, που δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει και στην Κωνσταντινούπολη και στις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Θράκης» σημείωσε ο Ομότιμος Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας & Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.