Θαλαμηγός που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ελλιμενίστηκε στη νοτιοδυτική Τουρκία, χώρα που δεν εφαρμόζει τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος των Ρώσων επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι.
Το Solaris, πολυτελές πλοίο μήκους 140 μέτρων, υπό σημαία Βερμούδων, θεάθηκε χθες Δευτέρα στην πολύ τουριστική Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ), μια εβδομάδα μετά τον απόπλου από λιμάνι του Μαυροβουνίου, χώρας που δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Solaris, a yacht belonging to Russian oligarch Roman #Abramovich, docking in Bodrum, #Turkey. pic.twitter.com/wDZN8vZkvI
— Alfonso (@alfon_pza) March 21, 2022
Δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την ΕΕ, επέβαλαν κυρώσεις άνευ προηγουμένου σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της επέμβασης στην Ουκρανία. Πολλοί ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Αμπράμοβιτς, και άνθρωποι του προέδρου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκονται στους καταλόγους των προσώπων που υφίστανται αντίποινα.
Όμως η Τουρκία, κράτος μέλος του NATO, που διατηρεί σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Milyarder Rus oligark Abramovich’in yatı Solaris Bodrum’da yanaşma esnasında Ukraynalı eylemcilerin tepkisiyle karşılaştı.#Rusya #Russia #Ukrania #RussiaUkraineWar pic.twitter.com/xcNObC8XeG
— Arslankaya Tolga (@TolgaBesiktasl) March 21, 2022
Αρκετές χώρες προχώρησαν σε κατασχέσεις θαλαμηγών που ανήκουν σε ορισμένους από τους πλουσιότερους Ρώσους, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα τους πάρουν «τα αγαθά πολυτελείας που απέκτησαν εγκληματώντας», όπως το έθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ υιοθέτησε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στον κατάλογο συμπεριλαμβανόταν το όνομα του κ. Αμπράμοβιτς, μεταξύ άλλων.
Ο επιχειρηματίας, στον οποίο ανήκει μια ακόμη μεγαλύτερη θαλαμηγός, η Eclipse, μήκους 162 μέτρων, πλήττεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο από πάγωμα πόρων και ταξιδιωτική απαγόρευση.
Η Τουρκία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία μεν, αλλά γενικά διατηρεί ανοικτούς διαύλους με τη Ρωσία και αποπειράται να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή.