Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει σειρά επαφών με ηγέτες στο περιθώριο της 79ης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όπως γράφει η Daily Sabah, στους σχεδιασμούς του είναι η αναγνώριση των Κατεχομένων στην Κύπρο, κάτι που θα ζητήσει μετ’ επιτάσεως από την διεθνή κοινότητα.
Το ερώτημα είναι τι θα ακούσει και θα πράξει ο Κ.Μητσοτάκης ο οποίος ζητά και τετ-α-τετ συνάντηση.
Στο δημοσίευμα της αγγλόφωνης Daily Sabah αναφέρεται ότι ο Ερντογάν θα ζητήσει από την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» αξιώνοντας διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.
Birleşmiş Milletler 79’uncu Genel Kurulu görüşmelerine katılmak üzere New York’a doğru yola çıktık.
Ziyaretimizin ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.… pic.twitter.com/1IpwS7RCrP
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 21, 2024
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ, προκειμένου να συμφωνήσουν την «εξομάλυνση» των σχέσεων των κρατών τους, όπως ανακοίνωσε πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ χθες Σάββατο.
Οι διπλωματικές και όλες οι άλλες σχέσεις των δύο κρατών διακόπηκαν το 2011, μετά το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου.
«Ζητήσαμε να συναντηθούμε με τον Μπασάρ αλ Άσαντ προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία. Αναμένουμε πλέον την απάντηση της άλλης πλευράς», είπε χθες ο αρχηγός του τουρκικού κράτους προτού επιβιβαστεί σε πτήση για τη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να πάρει τον λόγο αύριο Δευτέρα.
Η Άγκυρα, που ελέγχει μέρος της βορειοδυτικής Συρίας μέσω συριακών οργανώσεων ανταρτών κι έχει επίσης αναπτύξει στρατεύματα σε τομείς της συριακής επικράτειας.
Κατά τα άλλα, ο κ. Ερντογάν είπε πως «η Γάζα θα βρίσκεται στο επίκεντρο» των επαφών που θα έχει στη Νέα Υόρκη: «η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει ρόλο ώστε να τερματιστούν οι φρικαλεότητες που διαπράττονται στη Γάζα» από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θα αναφερθώ σε κοινά μέτρα που μπορούν να ληφθούν εναντίον της γενοκτονίας στη Γάζα και των επιθετικών πολιτικών του Ισραήλ», συνέχισε. Οι πρόσφατες «επιθέσεις που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου» έδειξαν πόσο «δικαιολογημένες είναι οι ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά τους κινδύνους εξάπλωσης του πολέμου», πρόσθεσε.
Η «διεθνής κοινότητα», και ιδιαίτερα «οι δυτικές χώρες», έκρινε ο Τούρκος πρόεδρος, πρέπει να «σταματήσουν απλά να κοιτάνε τις δολοφονίες που διαπράττονται από το Ισραήλ και να λάβουν αποτρεπτικά μέτρα».
«Ως Τουρκία, θα προσπαθήσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εναντίον της καταιγίδας θανάτων που ο παγκόσμιος σιωνισμός οδεύει να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε.
«Θα συζητήσω με όλους τους ηγέτες που θα συναντήσω για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στα παλαιστινιακά εδάφη, ειδικά στη Γάζα», επέμεινε.