Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα πολύ ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 7,2 και 7,5 Ρίχτερ κρούει και ο Τούρκος γεωεπιστήμονας καθηγητής Δρ. Naci Görür με τι δηλώσεις να έχουν λάβει ένα είδος φρενίτιδας στην γειτονική χώρα που σχεδόν αναμένει το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Συγκεκριμένα, ο επιστήμονας μίλησε στο TELE1 τονίζοντας πως ένας σεισμός μεγέθους μεταξύ 7,2 και 7,5 βαθμών αναμένεται να σημειωθεί στα βόρεια του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, μεταξύ Σηλυβρίας και Γιεσίλκιοϊ που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης.
«Η εμφάνιση τέτοιων μικρών σεισμών μπορεί γενικά να υποδηλώνει ότι η περιοχή του Μαρμαρά βρίσκεται υπό ένταση. Αναμένουμε μεγάλο σεισμό στον βόρειο κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας στη Θάλασσα του Μαρμαρά, αλλά πιστεύουμε ότι ο σεισμός που περιμένουμε στον βόρειο κλάδο θα επηρεάσει και τα νότια της Θάλασσας του Μαρμαρά. Θα ήθελα επίσης να κάνω μια προειδοποίηση για την Κωνσταντινούπολη. Εκτιμούμε ότι μπορεί να σημειωθεί σεισμός μεγέθους 7,2 έως 7,5 βαθμών στα βόρεια της γραμμής ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, ειδικά μεταξύ Σηλυβρίας και Γιεσίλκιοϊ», εξήγησε ο Naci Görür.
Στη συνέχεια ο επιστήμονας εξήγησε πως στην ανατολική Τουρκία βρίσκονται περιοχές που εμπνέουν ανησυχία και πιθανόν να έχει μεταφερθεί ενέργεια από τις περσινές φονικές σεισμικές δονήσεις της 6ης Φεβρουαρίου.
«Θεωρούμε ότι το Erzincan και ειδικά η Bingöl-Karlıova βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Ακριβώς κάτω από αυτό το τμήμα βρίσκεται το Tunceli. Υπάρχει το Pülümür. Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας είναι επίσης γεμάτο μεταξύ Karlıova και Göynük. Το Tunceli είναι κάτω από μια λαβίδα. Όπως το Bingöl. Επομένως, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις πόλεις», τόνισε.
Τι λένε οι επιστήμονες
Ο Ιάπωνας σεισμολόγος Γιοσινόρι Μοριουάκι, που φέρεται να είχε προβλέψει εγκαίρως τον σεισμός των 4,9 ρίχτερ που σημειώθηκε στο Τσανάκκαλε (Δαρδανέλια), προειδοποιεί πως στο εξής θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Μαρμαρά.
Συμμεριζόμενος απόλυτα τις εκτιμήσεις και των υπόλοιπων σεισμολόγων, ο Γιοσινόρι Μοριουάκι, τόνισε σύμφωνα με τη Μilliyet, πως «ένας σεισμός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στην περιοχή του Μαρμαρά». «Να είστε έτοιμοι», είπε και πρόσθεσε: «Είχα πει πως μπορεί να γίνει σεισμός στις εξής περιοχές: Τσανάκκαλε, Ινεγκιόλ, Προύσα, Μπαντίρμα και Μπαλίκεσιρ. Συνέβη στο Τσανάκκαλε».
Ο Γιοσινόρι Μοριουάκι υπογράμμισε πως η σεισμική δόνηση των 4,9 ρίχτερ προήλθε από ένα ρήγμα που στο παρελθόν, μισό αιώνα πριν, έδωσε σεισμό 7,2 ρίχτερ. «Αυτοί οι σεισμοί είναι ένδειξη συσσωρευμένης ενέργειας στην περιοχή», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Σουκρού Ερσόι, αλλά και άλλους τούρκους σεισμολόγους, ο σεισμός των 4,9 ρίχτερ δεν προκλήθηκε από τον βόρειο κλάδο του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο παρουσιαζόταν μέχρι σήμερα το πιθανότερο για να δώσει έναν ισχυρό σεισμό άνω των 7 ρίχτερ στη Κωνσταντινούπολη, αλλά από το ρήγμα στο Νότιο Μαρμαρά.
«Ενώ μιλούσαμε για το βορρά, παραμελήσαμε το νότο. Ασχοληθήκαμε πολύ με το να μιλάμε για τον βόρειο κλάδο, που θα επηρέαζε πολύ την Κωνσταντινούπολη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή μεταξύ Μπούρσα και Τσανάκκαλε, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενους σεισμούς. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι εξίσου επικίνδυνο σημείο», είπε ο Τούρκος σεισμολόγος.