Οι εκλογές στην Τουρκία και η «καθαρή» νίκη του Ρ.Τ.Ερντογάν έδειξαν για μία ακόμα φορά πως οι δημοσκοπήσεις έχουν μετατραπεί από πολιτικά «εργαλεία» σε μέσα χειραγώγησης με τα οποία επιχειρείται να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στην πραγματικότητα οι δημοσκοπήσεις από τη στιγμή που όσοι είναι αποφασισμένοι για το τι θα ψηφίσουν δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη οτιδήποτε κι αν συμβεί, έχουν ως στόχο να επηρεάσουν αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει τι πρόκειται να ψηφίσουν.
Διότι είναι γνωστό από την ψυχολογία των μαζών πως οι αναποφάσιστοι ακολουθούν το ρεύμα του νικητή και ψηφίζουν αυτόν, που υποδεικνύεται ως νικητής, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους.
Ο πραγματικός λόγος ύπαρξης των δημοσκοπήσεων είναι να μάθουν οι… αναποφάσιστοι ποιον θα ψηφίσουν.
Θα πει κάποιος, είναι… πολιτικά εργαλεία. Για ποιους; Σίγουρα όχι για τους ψηφοφόρους. Αν είναι για τους πολιτικούς για να αλλάξουν την στρατηγική τους σε κάτι στο οποίο χωλαίνουν, αυτό σίγουρα δεν αφορά τους πολίτες.
Αφορά μόνο αυτούς και άρα για ποιο λόγο θα πρέπει να μαθαίνουν οι πολίτες τις… προβλέψεις; Τι ρόλο παίζουν αυτές στην πολιτική τους επιλογή;
Στην Τουρκία επί σειρά μηνών, οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως τον αδιαμφισβήτητο νικητή των τουρκικών προεδρικών εκλογών.
Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μία ημέρα πριν τις εκλογές ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίζονταν όχι μόνο ως νικητής, αλλά σε κάποιες από αυτές ως και… πρόεδρος από τον α’ γύρο.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Τουρκίγε Ραπορού, ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης προηγούνταν κατά 5,5 μονάδες σε σχέση με τον αντίπαλό του Ερντογάν.
Ειδικότερα:
Κιλιτσντάρογλου 50,5%
Ερντογάν 45,6%
Επιπλέον, η δημοσκόπηση της Europoll έδειχνε ότι επίσης μια διαφορά 5 μονάδων με τον Κιλιτσντάρογλου να προηγούνταν και να κερδίζει την προεδρία επίσης από τον α’ γύρο!
Ειδικότερα:
Kιλιτσντάρογλου 51,5%
Ερντογάν 46,2%
Η τρίτη δημοσκόπηση του Ακσόι, έδειχνε πως ο Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται μπροστά κατά δυο μονάδες και «έβλεπε» ότι οι τουρκικές εκλογές θα έχουν και δεύτερο γύρο (πάλι καλά).
Τι έγινε τελικά; Ο Ρ.Τ.Ερντογάν συγκέντρωσε ποσοστό 49,3% έναντι 45,0% του Κιλιτσντάρογλου and the rest… is history.
Μάλιστα διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διμήνου ο Κιλιτσντάρογλου είχε χριστεί ήδη… πρόεδρος.
Όμως το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις δεν βρίσκεται μόνο στην Τουρκία.
Ας δούμε τι συνέβη στις κυπριακές προεδρικές εκλογές.
Τον Ιανουάριο, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δέκα μετρήσεις οι οποίες έδειχναν άνετη επικράτηση του υποψηφίου του ΔΗ.ΚΟ Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ να εμφανίζεται δεύτερος και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης του ΑΚΕΛ να τίθεται εκτός διεκδίκησης της κυπριακής προεδρίας.
Παράλληλα, έδειχναν πως ο κύριος Χριστοδουλίδης θα είχε διαφορά άνω των έξι μονάδων από τον δεύτερο.
Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα της 5ης Φεβρουαρίου έδειξε άλλα πράγματα, καθώς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης του ΑΚΕΛ (29,6%) όχι μόνο συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αβέρωφ Νεοφύτου (26,11%), αλλά τερμάτισε μόλις 2,4 μονάδες πίσω από τον πρωτοπόρο Νίκο Χριστοδουλίδη (32,04%).
Τι σημαίνει αυτό; Πλήρης αποτυχία και εδώ.
Το ζήτημα μεταφέρθηκε και στην ελληνική πραγματικότητα. Ισχύουν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε όλον αυτόν τον καιρό με τη ΝΔ να εμφανίζεται να επικρατεί άνετα του ΣΥΡΙΖΑ με… επτά μονάδες διαφορά στις τελευταίες μετρήσεις;
Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc είχαμε όσον αφορά την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων «αέρα» 6,7% μονάδων στη ΝΔ η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 33,6% έναντι 26,9% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,3%.
«Γερό χαστούκι στην αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων» χαρακτηρίζει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Σε δηλώσεις του, υπογραμμίζει ότι «το σύνολο, σχεδόν, των δημοσκοπήσεων στη γειτονική μας χώρα προέβλεπε άνετη προεδρική εκλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την πρώτη Κυριακή, αλλά πρώτος και με διαφορά είναι ο… Ρ.Τ.Ερντογάν»!
«Τι δεν πάει καλά με τις έρευνες της κοινής γνώμης και ιδιαιτέρως, με τον τρόπο που διενεργούνται αυτές και λειτουργούν κατά τις προεκλογικές περιόδους;» αναρωτιέται, με νόημα, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθυμίζοντας ότι παρόμοιο “ναυάγιο” των δημοσκόπων είχε παρατηρηθεί και στις εκλογές που έγιναν στην Κύπρο για την εκλογή νέου προέδρου.
Τα ερωτήματα, που θέτει δημόσια ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά (και ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας) γίνονται εξαιρετικά επίκαιρα, σε συνδυασμό με την επισήμανσή του ότι «Είναι επίκαιρο και επιβεβλημένο μία εβδομάδα πριν τις κρίσιμες γενικές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα να επιστήσουμε την προσοχή της κοινής γνώμης στον σχετικό χαρακτήρα των αποτελεσμάτων των προεκλογικών δημοσκοπήσεων και να ζητήσουμε από τους πολίτες να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντί τους, μια και δεν είναι λίγες οι πιθανότητες, εξ αντικειμένου, να λειτουργήσουν ως μέσα χειραγώγησης μερίδας του εκλογικού σώματος στην τελική ευθεία προς την κάλπη»
«Είναι προφανές», καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος «ότι οι κοινωνίες μας έχουν αλλάξει, η κάθε μία με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι σε θέση να καταγράφουν με αντιπροσωπευτικό τρόπο τις πραγματικές τάσεις του εκλογικού σώματος και τη δυναμική των μετακινήσεων των εκλογέων στον “υποδόρειο ιστό”, δηλαδή κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.