Ολοκληρώθηκε η ομιλία της αρχηγού του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός της στην άγκυρα και το αποτέλεσμα ήταν μια αποτυχία στον να βρεθεί κοινή γραμμή κατά του Τούρκου προέδρου με αποτέλεσμα ο τελευταίος πλέον να μπορεί να “βλέπει” μια νέα νίκη.
Πάνω από 45.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έμειναν άστεγοι μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της στις 6 Φεβρουαρίου –στην χειρότερη καταστροφή στην σύγχρονη ιστορία της χώρας αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στο εκλογικό σώμα ενώ η αδυναμία των 6 να συσπειρωθούν δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος “αντέχει” αλλά και μπορεί να πάρει και μια νέα νίκη.
Η Ακσενέρ είπε ότι το ΡΛΚ επέβαλε σε μας μια λύση που δεν μπορούμε να αποδεχτουμε. Ζήτησε από τον Δήμαρχο της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου και τον Δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους για την προεδρία της χώρας κατά τις επερχόμενες εκλογές της 14ης Μαΐου.
Η Ακσενέρ άφησε αιχμές ότι ο αρχηγός του ΡΛΚ έχει προσωπικές φιλοδοξίες να γίνει πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι η «”Συμμαχία των 6″ απώλεσε την ικανότητα της να εκφράσει τη βούληση του λαού. «Αυτή η συμμαχία έπαψε να είναι μια πλατφόρμα συναντήληψης. Έγινε υποστηρικτής ενός και μόνου κόμματος», είπε.
Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις της Ακσενέρ με τις οποίες τινάζει στον αέρα τη Συμμαχία των 6 έγινε την ώρα που ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε συνάντηση με τους ηγέτες δυο αριστερών κόμματων. Ο Δήμαρχος της Κωνπολης Εκρεμ Ιμάμογλου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν πρόκειται πάρει μέρος σε κάτι τέτοιο.
Σε μια πρώτη δήλωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ειπε ότι «κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί. Όλα θα τακτοποιηθούν», μια δήλωση που ερμηνεύεται ως μήνυμα προς την αρχηγό του Καλού Κόμματος ότι «αν θέλει να φύγει, ας φύγει».
Στο μεταξύ αναλυτές που πρόσκεινται στο ΡΛΚ αλλά και δημοσκόποι που αναλύουν γενικά το ασταθές πολιτικό τοπίο στην Τουρκία πριν από τις εκλογές, θεωρούν ότι η κίνηση της Ακσενέρ αποτελεί «πολιτική αυτοκτονία» καθώς ύστερα από την αποχώρηση της το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα στηρίξει τον Κιλιτζντάρογλου όπως και το αριστερό Εργατικό Κόμμα.
Ωστόσο, κυκλοφορούν σενάρια ότι η Ακσενέρ μπορεί να προσχωρήσει στη Συμμαχία του προέδρου Ερντογάν και τα πιο ακραία σενάρια αναφέρουν ότι μπορεί ο Ερντογάν να αντικαταστήσει τον εταίρο του Μπαχτσελί με την ισχυρότερη Ακσενέρ.
Αυτό σημαίνει ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα να έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη του εκλογικού σώματος ενόψει των εκλογών του Μαΐου, δηλώνουν σήμερα δημοσκόποι, παρά την ευρεία κριτική που ασκήθηκε στην αρχική του ανταπόκριση στην καταστροφή.
Δύο δημοσκοπήσεις αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι η αντιπολίτευση δεν έλαβε νέα υποστήριξη, εν μέρει λόγω της αποτυχίας της μέχρι στιγμής να ορίσει υποψήφιο, ενώ απομένουν μόλις δύο μήνες από τις εκλογές, και εν μέρει λόγω της απουσίας από την πλευρά της ενός χειροπιαστού σχεδίου για την ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον σεισμό.
“Ο σεισμός δεν αποδυνάμωσε την κυβέρνηση τόσο όσο θα περίμενε η αντιπολίτευση”, δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll Εζέρ Σεντζάρ. Τα δημοσκοπικά στοιχεία της εταιρείας του δείχνουν τον συνασπισμό του Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) να έχουν το προβάδισμα στην περίπτωση επικείμενων εκλογών, μολονότι έχει χάσει αρκετές ποσοστιαίες μονάδες υποστήριξης σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
Ο Ερντογάν ανέφερε την Τετάρτη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, εμμένοντας στο προηγούμενο σχέδιό του για τις εκλογές παρά τα ερωτήματα που εγείρονται όσον αφορά το κατά πόσον αυτές θα είναι εφικτό να διεξαχθούν στην ζώνη που επλήγη σφόδρα από τον σεισμό.
Στον άμεσο απόηχο της καταστροφής κυριάρχησαν αναφορές ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση της καταστροφής και καθυστέρησαν υπερβολικά. Άλλοι επέκριναν την χαλαρή επιβολή από την κυβέρνηση των προδιαγραφών ασφαλείας για τα κτίρια, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με τους ίδιους, την κατάρρευση ακόμη και νεόδμητων σπιτιών.
Υπόσχεση για ανοικοδόμηση ανεβάζει τον Ερντογάν
Ο Ερντογάν αναγνώρισε δημοσίως τα προβλήματα τις πρώτες ημέρες, αλλά στη συνέχεια υπερασπίστηκε την ανταπόκριση της κυβέρνησής του. Αμέσως υποσχέθηκε να ξαναχτίσει τα σπίτια, αναλαμβάνοντας μια δέσμευση που είναι πιθανόν να τον βοηθήσει να διατηρήσει την υποστήριξη που είχε μεταξύ του εκλογικού σώματος, δήλωσε ο Αλί Κουλάτ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MAK.
“Όταν οι άνθρωποι περνούν μια τέτοια καταστροφή, βλέπουμε ψυχολογικές αντιδράσεις για λίγες μέρες και αυτές απευθύνονται στην κυβέρνηση. Μόλις περάσουν 15-20 μέρες, αυτοί μένουν κοντά σε οποιονδήποτε υποσχεθεί να ξαναχτίσει το σπίτι ή το γραφείο τους που κατέρρευσε. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα για την κυβέρνηση”, σημείωσε ο Κουλάτ. Σε δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά τον σεισμό, η υποστήριξη για τον συνασπισμό του Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα MHP ήταν γύρω στο 40-41%, πρόσθεσε ο Κουλάτ, χωρίς να παραθέσει συγκριτικά στοιχεία.
Άλλη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Istanbul Economics Research μεταξύ 16 και 20 Φεβρουαρίου σε δείγμα 2.000 συμμετεχόντων έδειξε ελαφρά αύξηση 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας από τον Ιανουάριο για τον συνασπισμό του Ερντογάν. Στην σφυγμομέτρηση αυτή το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι οι εργολάβοι οικοδομών είναι αυτοί που ευθύνονται περισσότερο για τη ζημιά από τον σεισμό, ενώ το 28% κατηγόρησε την κυβέρνηση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του AKP κατηγορεί τους εργολάβους για την καταστροφή, κι αυτός είναι ένας λόγος που η απώλεια υποστήριξης στο κυβερνών κόμμα ήταν περιορισμένη, σημείωσε ο Σεντζάρ. Ο καλπάζων πληθωρισμός και η αυξανόμενη φτώχεια υπονόμευσαν την δημοτικότητα του Ερντογάν πέρυσι, αλλά έκτοτε έχει καταφέρει να ανακτήσει κάποια υποστήριξη ανακοινώνοντας αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
“Μετά το πρώτο σάστισμα, είδαμε την κυβέρνηση να εμφανίζεται με μια πιο ενωτική γλώσσα”, δήλωσε ο Νεζίχ Ονούρ Κουρού, ερευνητής της διερευνητικής ομάδας TEAM. “Η κυβέρνηση δημιούργησε με επιτυχία την αντίληψη ότι αυτή είναι που βοηθά να επουλωθούν οι πληγές”, σημείωσε. Αυτό φαίνεται ότι βοήθησε τα ποσοστά του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις. Ο συνασπισμός του με το εθνικιστικό MHP διατήρησε το επίπεδο υποστήριξής του στο 44% μετά τον σεισμό, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της TEAM, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.930 ερωτηθέντων στις 19-20 Φεβρουαρίου.