Από σήμερα ξεκίνησε στην Τουρκία η εκδίωξη των πληγέντων του σεισμού της Σμύρνης το 2020, που ζουν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στην περιοχή Μπαϊρακλί.
Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020, ήταν μεγέθους 6,6 Ρίχτερ (ή 6,9 κατά το Ινστιτούτο Kandilli της Κωνσταντινούπολης), σκοτώνοντας τουλάχιστον 119 ανθρώπους και τραυματίζοντας 1.053.
Στην ειδοποίηση που εστάλη στους πολίτες που διαμένουν στον καταυλισμό των κοντέινερ, οι αρχές ανέφεραν ότι εκεί θα στεγάσουν τους πληγέντες του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου που πήγαν στη Σμύρνη, καταυλισμός που ιδρύθηκε με τη συνεργασία του Κυβερνήτη της Σμύρνης και της Προεδρίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).
İzmir Bayraklı'daki Konteyner Kent'te yaşayan depremzedelerin tahliyesi için polis ve çevik kuvvet ekipleri içeriye giriş yaptı. #izmir #sondakika #depremzede @hasantahsink pic.twitter.com/qYgMC94L20
— Efe Can Tan (@efecantan_) March 14, 2023
Ενώ η διαδικασία έξωσης ξεκίνησε νωρίς το πρωί, στην πύλη του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας στάλθηκε μεγάλος αριθμός ομάδων καταστολής. Οι πολίτες που εκδιώχθηκαν συνεχίζουν να περιμένουν αβοήθητοι στην πύλη του καταυλισμού, δηλώνοντας ότι θα στήσουν σκηνές σε χώρο κοντά στα κοντέινερ.
Ένας από τους πολίτες που μένουν στον καταυλισμό τόνισε ότι τους πέταξαν στους δρόμους και είπε: «Λάβαμε ένα γράμμα πριν από μια εβδομάδα και μας ζητήθηκε να εκκενώσουμε. Σήμερα μας πέταξαν στο δρόμο με την αστυνομία. Πήραν τα υπάρχοντά μας στην αποθήκη της AFAD. Τα υπάρχοντά μας είναι επίσης κατεστραμμένα».
Ένας άλλος πολίτης είπε ότι κάποιοι από τους κατοίκους ζήτησαν μια μέρα παράταση και το αίτημά τους απορρίφθηκε. Ο ένας δήλωσε ότι ζήτησαν να φιλοξενηθούν σε ένα σπίτι και να πληρώσουν ενοίκιο αλλά επίσης έλαβαν αρνητική απάντηση.
Μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τη νοτιοανατολική περιοχή λόγω της μεγάλης καταστροφής των πόλεων. Μερικοί από αυτούς τοποθετήθηκαν σε καταυλισμούς σκηνών στις κοντινές πόλεις και κάποιοι έπρεπε να τοποθετηθούν σε όλη τη χώρα.
Περίπου 230.000 κτήρια αναγνωρίστηκαν ως σοβαρά κατεστραμμένα ή κατέρρευσαν σε 11 επαρχίες λόγω των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου.
Φαίνεται πως η αναλγησία πάει… πακέτο σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς χθες έγιναν καταγγελίες ότι οι ελληνικές Αρχές βγάζουν σε πλειστηριασμό ακίνητα σεισμόπληκτων της Κρήτης, ενώ γίνονται και κατασχέσεις σε λογαριασμούς που θα έπρεπε να είναι ακατάσχετοι.