ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Τουρκία: «Η χώρα μας και η ΕΕ χρειάζονται η μία την άλλη σε ζητήματα όπως η ασφάλεια» λέει ο υπ. Εμπορίου

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2004. Είναι σχεδόν 20 χρόνια, έχουμε κάνει λίγη πρόοδο» είπε

Τουρκία: «Η χώρα μας και η ΕΕ χρειάζονται η μία την άλλη σε ζητήματα όπως η ασφάλεια» λέει ο υπ. Εμπορίου

Ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, Ομέρ Μπολάτ μιλώντας για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης σε πρωινό εργασίας που διοργάνωσε το Εuropean Policy Center στις Βρυξέλλες τόνισε ότι «η Τουρκία και η ΕΕ χρειάζονται η μία την άλλη» σε ζητήματα όπως η ασφάλεια και το μεταναστευτικό».

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2004. Είναι σχεδόν 20 χρόνια, έχουμε κάνει λίγη πρόοδο σε αυτό γιατί υπάρχουν 27 κράτη-μέλη και έχουν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις ή σκέψεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» σημείωσε ο Ο.Μπολάτ προσθέτοντας ότι εν τούτοις, υπάρχει «μακρά ιστορία 60 ετών ενσωμάτωσης στην ΕΕ, κυρίως στο εμπορικό κομμάτι, τον οικονομικό τομέα».

Υπογράμμισε ότι «πριν να αναμένουμε μεγάλες ελπίδες, θα πρέπει να οικοδομήσουμε σε μικρά βήματα, θα πρέπει να οικοδομήσουμε σε σταθερή πρόοδο στους παρόντες θεσμούς ενσωμάτωσης. Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας εξαρτώνται από τρεις πυλώνες: πρώτα τη συμφωνία σύνδεσης, δεύτερον την τελωνειακή ένωση που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της οικονομικής σχέσης τα τελευταία 30 χρόνια και τρίτον τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει η πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία η Τουρκία και η ΕΕ χρειάζονται η μία την άλλη για την ασφάλεια, ζητήματα μετανάστευσης, για την ενεργειακή ασφάλεια, για την Μέση Ανατολή, τον ενεργειακό εφοδιασμό, γι’ αυτό έχουμε πολύ ισχυρό ακρογωνιαίο λίθο για τις διμερείς μας σχέσεις που είναι η τελωνειακή ένωση. Πρέπει να την βελτιώσουμε διότι είναι 28 χρόνια από την πλήρη εφαρμογή της και ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ, οι τομείς έχουν αλλάξει πολύ. Υπάρχουν ορισμένα σοβαρά εμπόδια και των οποίων τη λύση επιζητούμε και η ΕΕ μπορεί να αναφέρει κάποιες ενοχλήσεις επίσης» και προσέθεσε ότι πρέπει να γίνουν βήματα για να «καθαρίσουν» προβλήματα που υπάρχουν σ’ αυτό το δρόμο.

Όσον αφορά τις σχέσεις της ‘Αγκυρας με κράτη-μέλη της ΕΕ, εξέφρασε ικανοποίηση που υπάρχουν «θετικά σημάδια από πολλά μέλη της ΕΕ μετά τις τελευταίες εκλογές. Ο Αυστριακός καγκελάριος και οι υπουργοί είναι σήμερα στην ‘Αγκυρα», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η γερμανική κυβέρνηση στο Ταγίπ Ερντογάν για επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο «το οποίο είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες», όπως είπε.

«Επίσης σημαντικό, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ο πρόεδρός μας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, με πολλούς υπουργούς μαζί του» τόνισε ο Ομέρ Μπολάτ.

Σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεσμεύεται να ακολουθήσει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών. «Όσον αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ ή των ΗΠΑ… η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα καταπατήσει τις κυρώσεις της ΕΕ ή των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Δεν υπάρχει καταπάτηση των κυρώσεων» επισήμανε.

Τέλος, σε σχέση με το Κυπριακό ανέφερε ότι «είναι μακρά ιστορία. Ως τουρκική πλευρά και τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και διαπραγματεύσεις υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις. Υπενθυμίζω το λεγόμενο Σχέδιο Ανάν, που πάει πίσω στο 2004, για ομοσπονδιακή λύση στο κυπριακό ζήτημα και η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε πει “ναι” με ποσοστό 70% και η ελληνική πλευρά είπε “όχι” με ποσοστό 75% στο σχέδιο Ανάν και η ΕΕ είχε υποσχεθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι εάν υιοθετηθεί το σχέδιο Ανάν και οι δύο πλευρές θα γίνουν δεκτές ως πλήρη μέλη, αλλά όταν το σχέδιο Ανάν μπλοκαρίστηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, πήραν την ελληνοκυπριακή πλευρά ως μέλος της ΕΕ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συμπλήρωσε ότι «από τότε υπάρχουν κάποιες συνομιλίες που ξεκινούν και καταλήγουν σε τέλμα, αλλά τώρα φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν κολλήσει στις θέσεις τους και η «ΤΔΒΚ» αναγνωρίζεται σε πολλές διεθνείς πλατφόρμες. Όσο περνάει ο καιρός φαίνεται ότι η ΕΕ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δείξει… πρέπει να θεωρήσει την τουρκική πλευρά ως ίσο εταίρο στο κυπριακό ζήτημα. Γι’ αυτό τώρα τα πράγματα φαίνεται να είναι σε τέλμα. Αλλά για τις σχέσεις με την ΕΕ, πιστεύω εάν οι μεγάλες χώρες, οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, θέλουν να ξεκινήσουν και πάλι την πρόοδο στη σχέση με την Τουρκία, θα πείσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν θα έχουν δυσκολία να τους πείσουν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.