Μια νέα εποχή ξεκινά στον εναέριο χώρο μεταξύ της Τουρκίας και της αδελφικής χώρας του Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο φίλες χώρες θα μετακινήσουν τον εναέριο χώρο τους σε σημείο που να μπορούν να δράσουν από κοινού στο ίδιο σύστημα. 

Αυτό σημαίνει ότι ίχνη ραντάρ σε μια πολύ ευρεία περιοχή από το Αιγαίο μέχρι την Κασπία μπορούν να δουν η Άγκυρα και το Μπακού, γράφει ο τούρκικος Τύπος, σύμφωνα με το echedoros.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει ανοίξει τα συστήματα και τις πλατφόρμες της, ειδικά στην εγχώρια/εθνική αμυντική βιομηχανία, στη χρήση φίλων/αδελφών χωρών και σε αυτό το πλαίσιο έχει κάνει πολύ καλή πρόοδο με τον αιώνιο φίλο το Αζερμπαϊτζάν, όπως σημειώνεται.

Η υποστήριξη της Άγκυρας προς το Μπακού, ιδιαίτερα τα ένοπλα και αναγνωριστικά UAV, κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησε το Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ και τα περίχωρά του υπό την κατοχή της Αρμενίας, τις έφερε μαζί σε μια νέα εποχή.

Έκτοτε, η Τουρκία, η οποία έχει εγκρίνει την πώληση πολλών διαφορετικών προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας στο Αζερμπαϊτζάν, έχει επίσης αρχίσει να χρησιμοποιεί μια πιο ξεκάθαρη πρωτοβουλία για να ενεργήσουν μαζί σε τακτικούς/επιχειρησιακούς όρους.

Δίνεται και η ευκαιρία κοινών επιχειρήσεων

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας καθ. Χαλούκ Γκοργκούν σε μια πρόσφατη δήλωση του στον Τύπο του Αζερμπαϊτζάν δείχνει ότι οι σχέσεις που αναφέραμε παραπάνω θα πάνε σε πολύ διαφορετικό σημείο, γράφει η Aksam.

Ο Γκορκούν αναφέρθηκε στο έργο «HAKİM» Αεροπορικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου στη δήλωσή του.

Είπε ότι με αυτόν τον τρόπο οι αεροπορικές δυνάμεις και των δύο χωρών θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις, καθώς και να ελέγξουν τον εναέριο χώρο του Αζερμπαϊτζάν.

Θα βλέπουμε τα πάντα από το Αιγαίο ως το Μπακού

Ο ερευνητής της αμυντικής βιομηχανίας Ανίλ Σαχίν, διευκρίνισε ότι το έργο HAKİM, που συγκεντρώνει πληροφορίες, είναι ένα σύστημα εναέριας διοίκησης και ελέγχου που επεξεργάζεται δεδομένα που λαμβάνονται από περισσότερα από ένα ραντάρ και δημιουργεί μια καθορισμένη εικόνα στον εναέριο χώρο.

Ο Σαχίν υπογραμμίζει ότι οι δύο χώρες θα μιλούν την ίδια γλώσσα στους εναέριους χώρους τους αφού το σύστημα άρχισε να χρησιμοποιείται μετά από προειδοποίηση «αν και υπάρχουν μικρές διαφορές».

Με αυτόν τον τρόπο, τα δεδομένα ιχνών ραντάρ που λαμβάνονται από ένα ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν μπορούν να μεταφερθούν στην Τουρκία μέσω του HAKİM στο Αζερμπαϊτζάν και είπε, «το αντίθετο θα είναι επίσης δυνατό. Στο τέλος της ημέρας, τα δεδομένα ιχνών ραντάρ σε μια ευρεία περιοχή από το Αιγαίο μέχρι την Κασπία θα μεταφέρεται στο HAKİM και θα μπορεί να προβληθεί». 

Αυτές οι πληροφορίες δεν θα μεταφέρονται στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Το Αζερμπαϊτζάν, από την άλλη, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και χρησιμοποιεί περισσότερες σοβιετικές στρατιωτικές πλατφόρμες και συστήματα αντί για δυτικά συστήματα. Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει ραντάρ Ισραηλινής κατασκευής.

Πρώτα απ ‘όλα, αναρωτιόμαστε για την αντανάκλαση του ΝΑΤΟ για το κοινό σύστημα διοίκησης και ελέγχου εναέριου χώρου και ρωτάμε τον Ανίλ Σαχίν εάν όλες οι πληροφορίες που θα αποκτηθούν θα μεταφέρονται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Ο Σαχίν αναφέρει ότι αν και η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να μην μεταφέρει όλα τα δεδομένα που έχει λάβει στο ΝΑΤΟ. Εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι υπάρχουν ραντάρ που έχει δηλώσει η χώρα μας στο ΝΑΤΟ, καθώς και ραντάρ με εθνική ιδιότητα, όπου δεν κοινοποιείται καμία πληροφορία.

Όλα τα δεδομένα που λαμβάνονται θα συγκεντρώνονται στο Εσκισεχίρ

Διευκρινίζοντας ότι όλα τα σήματα που λαμβάνει η χώρα μας μέσω των δικών της ραντάρ μεταδίδονται στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Εσκισεχίρ, ο Σαχίν πρόσθεσε:

«Από εκεί, οι επιθυμητές πληροφορίες ίχνους ραντάρ φιλτράρονται και μεταφέρονται στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Ramstein της Γερμανίας. Ας υποθέσουμε ότι διεξάγετε μια μυστική επιχείρηση…  Τότε δεν είναι δυνατόν όλα τα δεδομένα που συλλέγουμε να πηγαίνουν στο ΝΑΤΟ. Μεταδίδουμε απλά τα στοιχεία που θέλουμε».

»Παρόμοια κατάσταση θα υπάρξει και στο εναέριο πρόγραμμα Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας. Δεν θα μεταδώσουμε τα δεδομένα ιχνών ραντάρ που λάβαμε από στο Αζερμπαϊτζάν στο ΝΑΤΟ. Θα διαθέσουμε τις δικές μας πληροφορίες διαδρομής ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν. Επομένως, το θέμα δεν δημιουργεί πρόβλημα για το ΝΑΤΟ».

Πως θα επηρεαστούν οι γειτονικές χώρες από αυτήν την κατάσταση;

Από όσα είπε ο Σαχίν, καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν μπορούν πραγματικά να επιτύχουν μια πολύ αποτελεσματική εικόνα εναέριου ραντάρ σε μια πολύ μεγάλη περιοχή. Αν και το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη μία όψη του νομίσματος, υπάρχουν γειτονικές χώρες στην άλλη πλευρά. Αναρωτιόμαστε τι σημαίνει αυτό για το άμεσο περιβάλλον μας.

Ο Ανίλ Σαχίν εξηγεί ότι δεν υπάρχουν πολλά που να αφορούν τις γύρω χώρες γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να επηρεάζει την εμβέλεια των υπαρχόντων ραντάρ. Λέει ότι μόνο οι δύο χώρες έχουν πρόσβαση η μία στις ράγες ραντάρ της άλλης.

Θα παρακολουθείται και το Ιράν

Ωστόσο, επισημαίνει ο Σαχίν ότι πρέπει να ανοίξει μια παρένθεση, καθώς επισημαίνει ότι μία από τις γειτονικές χώρες είναι το Ιράν.

 «Ένας σταθμός ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη ή δραστηριότητα βαλλιστικών πυραύλων στο βόρειο Ιράν λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

Η βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Kürecik της Τουρκίας, έχει ορισμένα τυφλά σημεία ως προς το Ιράν. Αλλά, με τα ραντάρ του Αζερμπαϊτζάν, αυτά τα τυφλά σημεία θα εξαλειφθούν. Έτσι, αποκτά και το ΝΑΤΟ ένα πλεονέκτημα από τη συνεργασία αυτή που είναι μειονέκτημα για το Ιράν».

Πόσο πιθανή είναι μια κοινή επιχείρηση;

Το να μπορείς να δεις την ίδια αεροτακτική εικόνα αμέσως πάνω από ένα κοινό σύστημα φέρνει στο μυαλό το ζήτημα των «κοινών επιχειρήσεων». Ο Σαχίν ολοκληρώνει τα λόγια του με την απάντησή του σε αυτή την ερώτηση:

«Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής όπως τα Su-25 και MiG-29. Η Τουρκία έχει αεροσκάφη συμβατά με το ΝΑΤΟ. Επομένως, θα ήταν λάθος να πούμε ότι θα υπάρξει τέλεια αρμονία μεταξύ τουρκικών και αζερικών πολεμικών αεροσκαφών. Αυτά είναι πράγματα θα γίνουν σταδιακά…

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή ενσωματώνουμε πυρομαχικά προτύπου ΝΑΤΟ, τα οποία αναπτύξαμε με εθνικούς πόρους, στα αεροσκάφη σοβιετικής προέλευσης του Αζερμπαϊτζάν. Η πλευρά της ενσωμάτωσης πυρομαχικών είναι λίγο πιο εύκολη. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο για τα πολεμικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν να λαμβάνουν πληροφορίες ταυτόχρονα. Γιατί δεν υπάρχει τέτοια έννοια στο σοβιετικό οικοσύστημα.

Σήμερα, στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, βλέπουμε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να ελέγξει τον εναέριο χώρο της. Επειδή δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με την έννοια που ονομάζουμε «Δικτυοκεντρικός Πόλεμος».

Το HAKİM είναι ένα πολύ στρατηγικό έργο όσον αφορά τη συμβατότητα με την έννοια του «Δικτυοκεντρικού Πολέμου» του Αζερμπαϊτζάν. Θα φέρει επίσης τη στρατιωτική συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν στο αποκορύφωμά της», καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!