Στις προκλητικές θέσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας επανήλθε με συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
Εν όψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Καλίν επανέλαβε ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.
Σε δηλώσεις του στο Haber Turk από τη μια επέμεινε στον ανυπόστατο ισχυρισμό περί παράνομης στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και από την άλλη επανέφερε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».
«Εμείς πάντα είμαστε η πλευρά που προσπαθεί να χτίσει κάτι θετικό. Όμως όταν ο άλλος πάει να παραβιάσει τα δικαιώματά μας, τότε παίρνουμε ξεκάθαρη θέση. Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ένα από τα κεφάλαια αυτά» είπε ο Καλίν προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις θέσεις του «διαβάζοντας» με τουρκικό τρόπο τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων.
Τη σκυτάλη πήρε ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου ο οποίος σε δηλώσεις του εξαπέλυσε απειλές ότι η Άγκυρα θα δείξει στην Ελλάδα «τι θα συμβεί με τα όπλα στα νησιά».
«Οι Έλληνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν πως εμείς είμαστε της εθνικής αντίστασης. Ξέρουν πολύ καλά από ποια παράδοση έχουν καταγωγή και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας. Εκείνες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν καλά και τους αείμνηστους Ετσεβίτ και Ερντογάν. Τώρα ας συνεχίσουν να μιλούν ,όταν θα αναλάβουμε την κυβέρνηση θα τους δείξουμε τι θα συμβεί στα όπλα που βρίσκονται σε εκείνα τα νησιά» κατέληξε ο Κιλιτσντάρογλου
Ασκήσεις ετοιμότητας στην Αθήνα για προβοκάτσια Ερντογάν στο ΝΑΤΟ
Σε απόλυτη ετοιμότητα για το σενάριο ο Ταγίπ Ερντογάν να αποφασίσει να «τορπιλίσει» τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και να «φορτώσει» το τραπέζι και με τις αναθεωρητικές του θέσεις για τα Ελληνοτουρκικά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα αναχωρήσει αύριο για την ισπανική πρωτεύουσα, προκειμένου να δώσει το παρών στο γεύμα που παραθέτει στους ηγέτες ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε.
Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες είναι ότι ο κ. Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ξεδιπλώσει τη βεντάλια των προκλήσεων στη Μαδρίτη και να αξιοποιήσει το φόρουμ της Συνόδου, προκειμένου να «απλώσει τον τραχανά», αναφερόμενος στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Βεβαίως, η στάση της Τουρκίας ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία έχει ενοχλήσει πολλούς εντός του ΝΑΤΟ, απλώς ο δυτικός παράγοντας κάνει…υπομονή, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι ενστάσεις του κ. Ερντογάν. Ο ίδιος, δε, φέρεται ότι επιδιώκει να έχει μια συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν τον έχει δεχθεί ως τώρα στον Λευκό Οίκο, κάτι που, πάντως, δεν προκύπτει ακόμα με βάση το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου.
Σύμφωνα με μια ανάλυση, πάντως, μια τέτοια επιλογή του κ. Ερντογάν θα προκαλέσει εκνευρισμό στους ξένους ηγέτες, με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να του απαντήσει και το θέμα θα μπει «από το παράθυρο» στο τραπέζι της Συνόδου, σε μια περίοδο που οι Σύμμαχοι θέλουν να αξιολογήσουν τις επιλογές τους για την Ουκρανία και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Εξ ου και στην Αθήνα εκτιμάται ότι το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη πως η Συμμαχία δεν χρειάζεται αναταραχή αυτή την περίοδο στο Νοτιοανατολικό της σκέλος θα έχει διαφορετικό «πέρασμα» αυτή τη φορά, μιας και οι ηγέτες θα έρθουν αντιμέτωποι για δύο μέρες με την προβοκατόρικη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν. Σημειωτέον, η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, ενσαρκώνοντας τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου».