Για επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνου μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ με τις πιθανές ημερομηνίες να είναι είτε η 27η είτε η 28η Ιανουαρίου.
Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι η επίσκεψη θα γίνει σε συνδυασμό με την Πολωνία και ότι θα συναντήσει τον πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ-ΣταΪνμάιερ και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Εάν επαληθευτεί, θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στη Γερμανία του Τούρκου προέδρου μετά από τρία χρόνια καθώς η τελευταία έγινε τον Ιανουάριο του 2020.
Τότε καγκελάριος ήταν η Άγκελα Μέρκελ και οι σχέσεις Βερολίνου -΄Άγκυρας ήταν μάλλον ανέφελες. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη, όμως η καγκελάριος είχε διμερή συνάντηση με τον Ερντογάν αφήνοντας μάλιστα τους άλλους υψηλούς συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να περιμένουν επί 20 λεπτά.
Φτάνοντας στο ξενοδοχείο του στο οποίο θα κατέλυε στην πλατεία Πότσνταμ μάλιστα είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί του κόμματός του AKP για να τον καλωσορίσουν.
Κρίσιμη η ψήφος των Τούρκων της Γερμανίας για Ερντογάν
Τρία χρόνια μετά η Τουρκία έχει μπει σε προεκλογική περίοδο για τη διπλή κάλπη του Μαΐου και οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Στην καγκελαρία βρίσκεται ο Όλαφ Σολτς και στο υπουργείο Εξωτερικών η Αναλένα Μπέρμποκ.
Και οι δύο έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από δηλώσεις και χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης για μια σειρά από κρίσιμα διεθνοπολιτικά θέματα. Όπως γράφει η εφημερίδα Tagesspiegel στο χθεσινό της φύλλο η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλησε να επιβεβαιώσει μια τέτοια επίσκεψη.
Ο καγκελάριος Σολτς επισκέφθηκε την Τουρκία τον Μάρτιο του 2022, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και τότε το πρωταρχικό θέμα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική επέμβαση στις 24 Φεβρουαρίου.
Από πλευράς Τουρκίας ο πρόεδρος Ερντογάν έθεσε τότε θέμα έκδοσης Τούρκων αντικαθεστωτικών. Αυτήν τη φορά το ουκρανικό θα βρίσκεται και πάλι στην ατζέντα, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθεί η επίσκεψη και συνάντηση Σολτς.
Μόνο που λόγω των πολλών Τούρκων ψηφοφόρων που ζουν στη Γερμανία – υπολογίζονται σε 1,4 εκατομ. – πιθανή επίσκεψη Ερντογάν θα εξυπηρετούσε κυρίως προεκλογικούς σκοπούς.
Εν όψει των κρίσιμων εκλογών για τον ίδιο και με την αντιπολίτευση συσπειρωμένη να κατεβάζει κοινό προεδρικό υποψήφιο, το πλέον πιθανό είναι ότι θα θελήσει να ζητήσει από τους Τούρκους της Γερμανίας να τον στηρίξουν για να επανεκλεγεί. Η ψήφος τους μπορεί να είναι καθοριστική.
Όμως όπως σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung δεν μπορεί να επιτραπεί στον Τούρκο πρόεδρο να μεταφέρει σε γερμανικό έδαφος έναν συγκρουσιακό προεκλογικό αγώνα και να χρησιμοποιεί «δοκιμασμένες στην Τουρκία μεθόδους απειλών και εκφοβισμού».
Η προεκλογική εκδήλωση σε τζαμί στο Νόις αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τζαμιά στη Γερμανία για να καταδίδει μέσω εθνικιστών υποψηφίων Τούρκους ή Κούρδους αντικαθεστωτικούς και μέλη τουρκικών κοινοτήτων.
«Σκηνικό μίσους η Γερμανία»
Η εφημερίδα Welt σε σημερινό της άρθρο, αποκαλεί αυτήν την κατάσταση «θλιβερή αλήθεια» που δεν πρέπει να εκπλήσσει κανένα το πόσο ανοιχτά οι Τούρκοι εθνικιστές προκαλούν αναταραχές κατά Κούρδων φερομένων ως γκιουλενιστών ή αντικαθεστωτικών.
«Η κατάσταση έχει γίνει κανόνας» επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Κάθε φορά που ο Ερντογάν και ο εθνικιστικός ισλαμιστικός συνασπισμός του καλούν σε προεκλογικό αγώνα γίνεται και η Γερμανία σκηνικό μίσους», συμπληρώνει.
Αυτή είναι η περίπτωση και με τα λεγόμενα του βουλευτή του AKP Μουσταφά Ατσικγκιέζ σε τζαμί στο Νόις. Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εξέφρασε «ανησυχία» για τις δηλώσεις του Τούρκου πολιτικού. Και εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Ντίσελντορφ ανέφερε ότι η υπηρεσία του εξετάζει εάν έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα.
Ο αρθρογράφος της Welt καταλογίζει στη γερμανική πολιτική αργά αντανακλαστικά αναφέροντας ότι οργάνωση λομπιστών υπέρ του AKP παραδέχθηκε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έκανε πάνω από 1000 εκδηλώσεις σε τζαμιά στην Ευρώπη,πολλές εκ των οποίων και για προεκλογικούς σκοπούς, χωρίς να υπάρξει διαμαρτυρία από τη γερμανική πλευρά.
Ακόμη χειρότερα. Βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος υποδέχθηκε στη Βουλή έναν γνωστό προπαγανδιστή του AKP και αρνητή της γενοκτονίας των Αρμενίων χωρίς να υπάρξουν διαμαρτυρίες.
Σε ποιο βαθμό ο Ερντογάν θα «χρησιμοποιήσει» τη γερμανική επικράτεια για προεκλογική εκστρατεία, όπως είχε γίνει πριν έξι χρόνια, μένει να αποδειχθεί.
Τότε η γερμανική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει όλες τις προεκλογικές καμπάνιες Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία, διότι φοβήθηκε ότι θα γίνονταν τόπος τουρκικών διενέξεων. Γενικότερα πάντως προεκλογικές εμφανίσεις ξένων πολιτικών πρέπει να δηλωθούν 10 ημέρες πριν γίνουν και να εγκριθούν από τη γερμανική κυβέρνηση.
Βέβαια ο πειρασμός για τον Ερντoγάν είναι μεγάλος. Όπως γράφει η Rheinische Post επικαλούμενη τη Deutsche Welle ο Τούρκος πρόεδρος είναι πιο δημοφιλής εδώ από ότι στην Τουρκία. Στις τελευταίες εκλογές πήρε γύρω στο 65% των ψήφων μεταξύ των Τούρκων στη χώρα.
Στην Τουρκία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν λίγο κάτω από 53%.
Από την άλλη και πολλοί αντίπαλοι του Ερντογάν ζουν επίσης στη Γερμανία, όπως ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που έχουν ανακηρυχθεί ως εχθροί του κράτους από τον Ερντογάν. Μένει λοιπόν να δούμε κατά πόσο Τούρκοι πολιτικοί σεβαστούν τα ισχύοντα στη Γερμανία. Και πρώτος από όλους ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταίπ Ερντογάν.