ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Τουρκικές εκλογές: Φόβοι ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν ίσως επηρεάσει το αποτέλεσμα μέσω deepfake τεχνολογίας

Ο Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε ανησυχίες για πιθανή παρέμβαση στον κυβερνοχώρο

Τουρκικές εκλογές: Φόβοι ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν ίσως επηρεάσει το αποτέλεσμα μέσω deepfake τεχνολογίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Ντοού Ερόγλου τον Ιούλιο του 2022, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) στην Τουρκία φέρεται να έχουν παραβιάσει το απόρρητο των πολιτών, καταγράφοντας και προωθώντας δεδομένα στην Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (BTK).

Αυτά τα δεδομένα συλλέγονται ανά ώρα, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τους ιστοτόπους που επισκέφθηκαν, την τοποθεσία του χρήστη, την ώρα της ημέρας, τις πληροφορίες θύρας και ακόμη και τα μεταδεδομένα της εφαρμογής WhatsApp.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έλαβε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Medyascope.tv, η BTK εξέδωσε εντολή στις 15 Δεκεμβρίου 2020 απειλώντας τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου με πρόστιμα εάν δεν προωθήσουν τα δεδομένα κίνησης των χρηστών του Διαδικτύου. Όλα τα δεδομένα των πολιτών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από τον Δεκέμβριο του 2020 βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε ανησυχίες για πιθανή παρέμβαση στον κυβερνοχώρο στις εκλογές της 14ης Μαΐου, μετέδωσε η τουρκική υπηρεσία του BBC.

Ο Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τον Διευθυντή Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν σχετικά με πιθανές τακτικές τύπου Cambridge Analytica στο Twitter, πυροδοτώντας μια συζήτηση για την ανάμειξη στις εκλογές.

Η Cambridge Analytica, μια πλέον ανενεργή βρετανική εταιρεία πολιτικών συμβούλων, ήλθε στο προσκήνιο για τις αμφιλεγόμενες μεθόδους ανακάλυψης και εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων από εκατομμύρια χρήστες του Facebook με στόχο να επηρεάσει πολιτικές εκστρατείες, όπως οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016 και το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε μια εφαρμογή που ονομάζεται “thisisyourdigitallife”, που αναπτύχθηκε από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Αλεξάντρ Κόγκαν.

Η εφαρμογή, που παρουσιάζεται ως κουίζ προσωπικότητας, συγκέντρωσε τα δεδομένα όσων ολοκλήρωσαν το κουίζ και αυτά των φίλων τους, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από περισσότερους από 87 εκατομμύρια χρήστες του Facebook.

Το σκάνδαλο γύρω από την Cambridge Analytica και την εκμετάλλευση των δεδομένων χρηστών του Facebook πυροδότησε μια παγκόσμια συζήτηση για το απόρρητο των δεδομένων, τη δύναμη των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και τη δυνατότητά τους να χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Το περιστατικό οδήγησε σε ουσιαστικό έλεγχο τόσο για το Facebook όσο και για την Cambridge Analytica.

Ο τελευταίος υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας και έκλεισε εργασίες τον Μάιο του 2018.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου είναι σημαντικές για την Τουρκία αλλά και παγκοσμίως.

Ο Economist τις χαρακτήρισε τις “πιο σημαντικές εκλογές του 2023”, τονίζοντας τη σημασία αυτού του γεγονότος στον τρέχοντα αγώνα μεταξύ δημοκρατιών και αυταρχικών κυβερνήσεων.

Ο Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει αυτές τις εκλογές. Η Διεύθυνση Επικοινωνίας, υπό τον χαρακτηρισθέντα ως “Γκέμπελς του Ερντογάν”, Φαχρετίν Αλτούν, μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα κίνησης στο Διαδίκτυο που αποθηκεύονται από τη BTK για να χειραγωγήσει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Η διεύθυνση, που ιδρύθηκε το 2018, έχει επικριθεί για φίμωση των ΜΜΕ και κατεύθυνση της ενημέρωσης απροκάλυπτα υπέρ του Ερντογάν με παράλληλη διάδοση παραπληροφόρησης για τους αντιπάλους του.

Μια πιθανή τακτική θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση Deepfake τεχνολογίας για την παραγωγή βίντεο με τον Κιλιτσντάρογλου.

Τα Deepfake βίντεο θα μπορούσαν να απεικονίζουν τον Κιλιτσντάρογλου σε ψεύτικες συναντήσεις με ηγέτες του τρομοκρατικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ή με πρεσβευτές από τις ΗΠΑ ή τις χώρες της ΕΕ.

Αυτές οι εικόνες θα μπορούσαν να διαδοθούν σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύοντας συγκεκριμένα σε κάθε ψηφοφόρο με βάση τα χαρακτηριστικά του προφίλ του χρησιμοποιώντας δεδομένα που αποθηκεύονται από το BTK.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές συνωμοσία “πολιτικού πραξικοπήματος”. “Η 15η Ιουλίου 2016 ήταν η de facto απόπειρα πραξικοπήματος τους. Η 14η Μαΐου είναι η απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος τους. Είναι τόσο ξεκάθαρο. Η 14η Μαΐου 2023 είναι η απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος της Δύσης. Είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος που μπορεί να πραγματοποιηθεί συγκεντρώνοντας όλες τις προετοιμασίες για την κατεδάφιση της Τουρκίας στις 14 Μαΐου”, είπε ο Σοϊλού.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Σοϊλού, είναι προφανές ότι ο Ερντογάν έχει καθιερώσει μια σύνθετη και πολυεπίπεδη εκλογική στρατηγική, μια στρατηγική που εξαρτάται κυρίως από τη δημιουργία και τη διαιώνιση της πεποίθησης ενός επικείμενου πραξικοπήματος εναντίον του.

Ο σκοπός αυτού του στρατηγικού ελιγμού είναι να υποκινήσει το αίσθημα του επείγοντος και της ανασφάλειας στο εκλογικό του σώμα, συσπειρώνοντας και κινητοποιώντας έτσι τους ψηφοφόρους του να ενωθούν υπό την ηγεσία του.

Επιπλέον, αυτή η τακτική χρησιμεύει και ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που τα εκλογικά αποτελέσματα δεν πάνε καλά.

Πείθοντας τους υποστηρικτές του ότι η δημοκρατία τους απειλείται, ο Ερντογάν μπορεί ενδεχομένως να τους υποκινήσει να βγουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αυτό θα δημιουργούσε μια κατάσταση εμφύλιων αναταραχών, που θα μπορούσε στη συνέχεια να δικαιολογήσει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την “προστασία των καλπών”.

Ενώ η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία για χειραγώγηση των ψήφων στις κάλπες.

Αν και δεν δηλώνεται ρητά, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα σχέδιο για ανεπαίσθητη προσαρμογή στην καταμέτρηση ψήφων υπέρ του, διασφαλίζοντας έτσι τη νίκη του στις εκλογές.

Αυτή η περίπλοκη στρατηγική φαίνεται να είναι το σχέδιο του Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία όπως ερμηνεύεται από τις δηλώσεις Σοϊλού.

Η επιτυχής εφαρμογή αυτής της στρατηγικής εξαρτάται από τη διαμόρφωση του μυαλού των ψηφοφόρων σύμφωνα με αυτό το αφήγημα.

Η BTK και η Διεύθυνση Επικοινωνιών έχουν αρκετές πληροφορίες για να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα. Εάν αυτά τα δεδομένα συνδυαστούν με Deepfake τεχνολογία για τη δημιουργία και τη διάδοση ψευδών εικόνων και βίντεο, ο Ερντογάν μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να εκτελέσει το σχέδιό του.

Ο κόσμος παρακολουθεί στενά καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 14ης Μαΐου για να δει πώς εξελίσσονται τα γεγονότα. Το αποτέλεσμα δεν επηρεάζει μόνο την Τουρκία, αλλά έχει επίσης ευρύτερες επιπτώσεις στον συνεχιζόμενο αγώνα μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών παγκοσμίως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να παρακολουθεί την κατάσταση για να διασφαλίσει μια δίκαιη και διαφανή εκλογική διαδικασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.