ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Τουρκική Βουλή: Η Εθνοσυνέλευση πέρασε ψήφισμα για τη διεθνή αναγνώριση των κατεχόμενων

Το ψήφισμα ήρθε με αφορμή την 50ή επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο

Τουρκική Βουλή: Η Εθνοσυνέλευση πέρασε ψήφισμα για τη διεθνή αναγνώριση των κατεχόμενων

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «η θέση που δικαιούται το Τουρκοκυπριακό Κράτος ως ανεξάρτητο και ισότιμο κυρίαρχο μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο».

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση υιοθέτηση την Πέμπτη (18/7/2024) ψήφισμα, το οποίο θα αιτείται τη διεθνή αναγνώριση των κατεχόμενων.

Μάλιστα, καλείται «η διεθνής κοινότητα να βάλει τέλος στην απάνθρωπη απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού και να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ, όπως της αξίζει».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό.

Μεγάλη πρόκληση της Άγκυρας για τον «Ατίλα»: «Απάνθρωπες σφαγές κατά Τούρκων από τρομοκράτες»
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προχώρησε σε άλλη μια μεγάλη πρόκληση, καθώς με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, ανάρτησε ένα βίντεο με ντοκιμαντέρ για τον «Αττίλα», γίνεται λόγος για μια την «Επιχείρηση Ευτυχισμένη Ειρήνη», που έφερε «ηρεμία στην Κύπρο».

Όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: «Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνουμε τις απάνθρωπες σφαγές κατά Τούρκων από τρομοκράτες που ήθελαν να προσαρτήσουν το νησί στην Ελλάδα με την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ το 1955. Τι συνέβη πριν και μετά την “Επιχείρηση Ευτυχισμένη Ειρήνη”, αντικατοπτρίζεται στην οθόνη με τις διηγήσεις των μαρτύρων της περιόδου.

Το ντοκιμαντέρ, που περιλαμβάνει τις ομολογίες Ελλήνων στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ, περιλαμβάνει ιστορικά πλάνα από την επιχείρηση που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός στις 20 Ιουλίου 1974».

Ακόμη, λέγεται ότι το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό δημιουργήθηκε «για να μην ξεχάσουμε τους συμπατριώτες μας που δολοφονήθηκαν απάνθρωπα στην Κύπρο».

Σε αυτό «θα παρακολουθήσετε τον ηρωικό αγώνα του Μεχμέτσικ πλάι-πλάι με τους Μουτζαχεντίν».

«Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ παρακάτω. Με έλεος, ευγνωμοσύνη και σεβασμό σε όλους τους μάρτυρες και τους βετεράνους μας», τονίζεται στην ανάρτηση.

Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Όπως είχε γίνει γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα. Επίσης, αναφερόταν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές «στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης».

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών», τονιζόταν χαρακτηριστικά, πάντα σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.