Η Τουρκία κατάφερε να υπογράψει με τις ΗΠΑ συμφωνία για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 ωστόσο τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αμερικανική πλευρά θα ήταν θετική στο ενδεχόμενο να προχωρήσει και στην  πώληση των κορυφαίων μαχητικών εναέριας υπεροχής και κρούσης  τύπου F-15ΕΧ στην Άγκυρα.

Η τουρκική Αεροπορία έχει βάλει «στο στόχαστρο» και τα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, όμως επειδή η αγορά τους απαιτεί την σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, μια εναλλακτική λύση για την Τουρκία θα μπορούσαν να είναι τα αμερικανικά F-15.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, όταν ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αποκτήσει μαχητικά F-15C Eagle ή F-15EX Eagle II, δήλωσαν ότι «θα ήθελαν πολύ να πουλήσουν τα μαχητικά στην Τουρκία», σύμφωνα με το τουρκικό αμυντικό μέσο TurDef, το οποίο ωστόσο αναφέρει ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις ή επίσημα αιτήματα σχετικά με ενδεχόμενη πώληση των F-15.

Το ενδιαφέρον για τα F-15 έχει προκύψει καθώς η Τουρκία διερευνά εναλλακτικές λύσεις στα σχέδιά της για απόκτηση των Eurofighter Typhoon, που υποστηρίζεται από την Βρετανία, αλλά αντιμετωπίζει τη διαφωνία της Γερμανίας.

Αν και οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στην πώληση αυτών των αεροσκαφών, οποιαδήποτε τέτοια αγορά θα εξαρτάται πιθανότατα από την επίλυση του ζητήματος σχετικά με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, αναφέρει το TurkDef.

Το ζήτημα των S-400 εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Πρόσφατα, ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρότειναν τη στάθμευση των συστημάτων S-400 στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία για να είναι υπό τον έλεγχο των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν εκεί, ως αντάλλαγμα για την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα, ενώ αμερικανικές πηγές τονίζουν ότι αυτή η ιδέα δεν θα επιλύσει το ζήτημα, καθώς οι ΗΠΑ απαιτούν την πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις του νόμου CAATSA για την άρση των κυρώσεων.