Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε σήμερα πως θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, αφού έθεσε σε τροχιά κατασκοπευτικό δορυφόρο προχθές Τρίτη, χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας κατά τη Σεούλ.
Έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες, τον Μάιο και τον Αύγουστο, ο πύραυλος που απογειώθηκε από τη Βόρεια Κορέα προχθές έθεσε σε τροχιά τον στρατιωτικό δορυφόρο παρατήρησης «Malligyong-1», ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.
Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα πως ο δορυφόρος πράγματι τέθηκε σε τροχιά.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωπικά την εκτόξευση και ήδη μελετά φωτογραφίες των κυριότερων αμερικανικών βάσεων στη νήσο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, που τράβηξε ο δορυφόρος, ανέφεραν ακόμη τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στην Πιονγκγιάνγκ.
Η εκτόξευση, κατά παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες υποτίθεται απαγορεύουν αυστηρά στη Βόρεια Κορέα οποιαδήποτε χρήση τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων, καταδικάστηκε σθεναρά από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.
Ο δορυφόρος «τέθηκε σε τροχιά», ανέφερε σήμερα η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας σε ενημέρωσή της στα μέλη του κοινοβουλίου. Κατά την ίδια πηγή, η Πιονγκγιάνγκ είχε τη βοήθεια της Μόσχας.
Στη Μόσχα για ανάλυση οι εικόνες του δορυφόρου
Σύμφωνα με τον βουλευτή Γιου Σανγκ-μπαμ, παρόντα κατά την ενημέρωση από την υπηρεσία πληροφοριών κεκλεισμένων των θυρών, «η Βόρεια Κορέα έστειλε στη Μόσχα διαγράμματα και δεδομένα από την πρώτη και τη δεύτερη εκτόξευση», η Ρωσία «κατόπιν ανέλυσε τα δεδομένα αυτά κι έστειλε τα συμπεράσματά της».
Η υπηρεσία πληροφοριών, η οποία περισυνέλεξε και ανέλυσε συντρίμμια ενός από τους δορυφόρους που κατέπεσαν στη θάλασσα – συμπέρανε πως δεν είχε πρακτικά καμία στρατιωτική χρησιμότητα –, θεωρεί μάλλον απίθανο ο δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά να λειτουργεί ήδη, κατά τον κ. Γιου.
«Με δεδομένο ότι γενικά παίρνει τρία χρόνια η ανάπτυξη δορυφόρου, οι τρέχουσες δηλώσεις δεν εγγυώνται πως η Βόρεια Κορέα απέκτησε κάποια στρατιωτική δυνατότητα, εκτός αν η Πιονγκγιάνγκ δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες της βάσης του Γκουάμ όπως ανέφερε», εξήγησε ο κοινοβουλευτικός.
Μετά την εκτόξευση, η Σεούλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως αναστέλλει εν μέρει συμφωνία με την Πιονγκγιάνγκ που είχε υπογραφτεί το 2018 και είχε σκοπό να προλαμβάνονται επεισόδια στα σύνορα (με τη δημιουργία θαλάσσιων «ουδέτερων ζωνών») και πως θα αναπτύξει άμεσα «μέσα επιτήρησης και αναγνώρισης» σε τομείς όπου θα πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία.
Το βορειοκορεατικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την απόφαση αυτή της Σεούλ «άφρονα» και ανακοίνωσε πως σε αντίδραση παύει επίσης να εφαρμόζει τη συμφωνία στο σύνολό της.
Η Βόρεια Κορέα πλέον «δεν θα δεσμεύεται ποτέ» από τη συμφωνία αυτή, που είχε «υποβαθμιστεί καιρό τώρα σ’ ένα κομμάτι χαρτί», τόνισε το υπουργείο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η Πιονγκγιάνγκ θα αναπτύξει «ισχυρότερες δυνάμεις» του στρατού της και «υλικό νέου τύπου στην περιοχή κατά μήκος της στρατιωτικής γραμμής οροθέτησης», προειδοποίησε.
Η Βόρεια Κορέα εξάλλου προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όμως η δοκιμή ήταν αποτυχημένη, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.
Αυτή η εκτόξευση ενδέχεται να ήταν προειδοποιητικό σημάδι, σύμφωνα με τον Γιανγκ Μου-τζιν, πρόεδρο του πανεπιστημίου βορειοκορεατικών μελετών.
«Για να φανεί ότι η αναστολή της συμφωνίας δεν είναι απλά λόγια, θα πρέπει να αναμένουμε επιδείξεις δύναμης με παραβιάσεις των θαλάσσιων συνόρων, ανάπτυξη πυροβολικού στα παράλια, ρίψεις φυλλαδίων και εκτοξεύσεις διαφόρων πυραύλων», προέβλεψε.
«Κίνδυνος πολέμου»
Κατά συνέπεια «ο κίνδυνος να υπάρξουν συγκρούσεις από ατύχημα στη στρατιωτική οροθετική γραμμή θα αυξηθεί, όπως και ο κίνδυνος οι συγκρούσεις να κλιμακωθούν και να ξεσπάσει πόλεμος», πρόσθεσε οι ερευνητής.
Το υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Κορέας επανέλαβε σήμερα ότι η εκτόξευση του δορυφόρου εγγράφεται στο πλαίσιο του «δικαιώματος στη νόμιμη άμυνα» της χώρας και στηλίτευση την «εξαιρετικά υστερική» αντίδραση της Σεούλ.
Η Νότια Κορέα «πρέπει να πληρώσει ακριβά τις ανεύθυνες και σοβαρές πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις της που ώθησαν την τρέχουσα κατάσταση σε ανεξέλεγκτη φάση», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο δορυφόρος θα αρχίσει να λειτουργεί επίσημα την ερχόμενη Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου.
Ειδικοί εκτιμούν πως η επιτυχία της Βόρειας Κορέας να θέσει σε τροχιά δορυφόρο θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητές της ως προς τη συγκέντρωσης πληροφοριών, ειδικά στην κορεατική χερσόνησο και στο Γκουάμ. Ο δορυφόρος θα της παρείχε εξάλλου κρίσιμα δεδομένα σε περίπτωση που ξεσπούσε πράγματι πόλεμος.
Το 2021, ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναγόρευσε την ανάπτυξη στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του.
Η Νότια Κορέα από την πλευρά της ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο με πύραυλο της SpaceX που θα εκτοξευθεί από τις ΗΠΑ την ερχόμενη Πέμπτη 30ή Νοεμβρίου.