Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε χθες Παρασκευή ότι, παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία η Μόσχα διαθέτει επαρκείς πόρους για να μεσολαβήσει στη σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.
Οι εχθροπραξίες στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν τερματίστηκαν κατόπιν συμφωνίας εκεχειρίας πριν από δύο ημέρες και αφού περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες που σχετίζονται με τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η κατάσταση στα σύνορα της χώρας του με την Αρμενία «έχει πλέον σταθεροποιηθεί».
Οι πρόσφατες συγκρούσεις, ήταν οι πιο αιματηρές μετά τον πόλεμο που ξέσπασε το φθινόπωρο του 2020 (διάρκειας 44 ημερών) και στην ουσία ήταν εισβολή των Αζέρων σε αρμενικό έδαφος.
«Χάρη στην επιρροή της Ρωσίας, αυτή η σύγκρουση περιορίστηκε σε τοπικό επίπεδο», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που πραγματοποιείται στο Ουζμπεκιστάν.
Ερωτηθείς αν η Ρωσία έχει τους πόρους να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή, δεδομένου του ανοικτού μετώπου στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε: «Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν αρκετοί».
Ωστόσο, η Αρμενία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την αντίδραση της Ρωσίας. Το Γερεβάν ζήτησε την παρέμβαση του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), του οποίου ηγείται η Μόσχα. Αλλά ο ΟΣΣΑ αρκέστηκε στην αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περιοχή.
«Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι, φυσικά. Οι προσδοκίες που είχαμε δεν δικαιώθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος της αρμενικής βουλής Αλέν Σιμονιάν στη δημόσια τηλεόραση, παρομοιάζοντας τον ΟΣΣΑ με ένα άσφαιρο πιστόλι, σύμφωνα με το Interfax.
Επισημαίνοντας ότι η Αρμενία έχει συνάψει συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας με τη Ρωσία, ο Σιμονιάν τόνισε:
«Περιμένουμε πιο χειροπιαστά μέτρα από τους Ρώσους εταίρους μας, όχι απλά δηλώσεις ή μισόλογα».
Ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ενώ ο τελευταίος συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Το Παρίσι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο Γερεβάν σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Αρμενίας.
Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί την Αρμενία το Σαββατοκύριακο.
Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που οι Ρώσοι δεν βοηθούν άμεσα τους Αρμένιους. Δεν τους αρέσουν οι στενές σχέσεις του Πασινιάν με τις ΗΠΑ.
Να σημειώσουμε ότι προ τριών ημερών φωνάζοντας για την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Νικόλ Πασινιάν, έξαλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν την πύλη του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, μετά την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση προτίθεται να υπογράψει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του σε εδάφη στο Αρτσάχ.
Δύο διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης μπροστά από τα κτίρια του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Αρμενίας.
Αφορμή ήταν οι υποτιθέμενες δηλώσεις του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν ότι ήταν έτοιμος να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να υπογράψει σχετικά έγγραφα για χάρη της μακροπρόθεσμης ειρήνης στην Αρμενία.
Ωστόσο, ο Πασινιάν έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα, αρνούμενος αυτές τις πληροφορίες:
«Αγαπητοί συμπατριώτες, σας προτρέπω να μην υποκύψετε στη χειραγώγηση. Ούτε ένα έγγραφο δεν έχει υπογραφεί ούτε ετοιμάζεται για υπογραφή. Πρόκειται για μια πληροφοριακή δολιοφθορά που κατευθύνεται από εχθρικές εξωτερικές δυνάμεις προκειμένου να σπάσει η αντίσταση της χώρας», αυτό αναφέρει το Sputnik. Αρμενία .
Οι διαδηλωτές κοντά στο κοινοβούλιο καλούσαν τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να συμμετάσχει μαζί τους. Φωνάζουν: «Νικόλ είσαι προδότης», όπως αναφέρει το news Armenia (news.am)
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι συγκεντρωμένοι μπροστά από το Υπουργικό Συμβούλιο δήλωναν ότι η ενέργεια είναι αυθόρμητη. Πολίτες βγήκαν έξω ζητώντας την παραίτηση του αρχηγού της αρμενικής κυβέρνησης.