Σοκαριστικό είναι το βίντεο που δημοσίευσαν οι λιβανέζικες αρχές από τα νοσοκομεία της χώρας με τα χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ που τραυματίστηκαν βαριά από τις εκρήξεις των βομβητών που έφεραν πάνω τους.

Οι άνδρες της Χεζμπολάχ έχουν τραυματιστεί σε πόδια, χέρια, πλευρά, στήθος ακόμα και στο κεφάλι και στα μάτια, αναλόγως σε πιο σημείο του σώματος τύχαινε να βρίσκεται την στιγμή της έκρηξης ο βομβητής.

Πολλοί πλέον είναι ανήσυχοι για το κατά πόσο αυτό που συνέβη με τους βομβητές θα μπορούσε να γίνει και με τα κινητά τηλέφωνα.

Δηλαδή με κάποιο τρόπο να είναι δυνατό να εκραγεί η μπαταρία τους μέσω χακαρίσματος.

Οι εικόνες στο βίντεο είναι πολύ σκληρές και ο φόβος για μία γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είναι διάχυτος.

Είναι πολύ δύσκολο να μην υπάρξει απάντηση από την Χεζμπολάχ και αυτό γιατί ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, ο Μοτζτάμπα Αμανί.

Η έκρηξη στους βομβητές ήταν ταυτόχρονη και όπως όλα δείχνουν με κάποιο τρόπο είχαν τοποθετηθεί στο εσωτερικό τους εκρηκτικά.

Η εταιρεία από την Ταϊβάν Gold Apollo, που αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε κατασκευάσει τους βομβητές, δήλωσε την Τετάρτη ότι έδωσε την άδεια για το σήμα της στους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο και τη Συρία και ότι τους κατασκεύασε μια άλλη εταιρεία με έδρα τη Βουδαπέστη.

Οι βομβητές που χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες μέλη της μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα την Τρίτη στον Λίβανο και τη Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα (άλλες πηγές αναφέρουν 11) ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ένα 8χρονο κορίτσι, και τραυματίζοντας περισσότερους από 4.000.

Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ για την εξελιγμένη, όπως φάνηκε, τηλεχειριζόμενη επίθεση.

Οι βομβητές AR-924 που χρησιμοποιήθηκαν από τους μαχητές κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting KFT, που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Gold Apollo.

«Βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει, είχαμε δώσει στην BAC την άδεια να χρησιμοποιήσει το brand για την πώληση των προϊόντων σε ορισμένες περιοχές, αλλά η σχεδίαση και η παρασκευή των προϊόντων ανήκει εξ ολοκλήρου στην BAC» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gold Apollo.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της εταιρείας από την Ταϊβάν, Χσου Τσινγκ Κουάν, είπε ότι η συμφωνία με την ουγγρική BAC ισχύει τα τελευταία τρία χρόνια, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Είναι σαφές ότι ό,τι συνέβη με τους βομβητές έγινε κατά την διάρκεια της παραγωγής τους.

Το πρόβλημα είναι τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Το Ιράν φαίνονταν με κάποιους τρόπους να είχε πειστεί να μην προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά το χτύπημα στο προξενείο του στην Συρία.

Θα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό και σε αυτή την περίπτωση.

Το Ισραήλ επισήμως δεν έχει παραδεχτεί και δεν έχει καν σχολιάσει, την χθεσινή επίθεση αλλά αυτό πολύ λίγη σημασία έχει καθώς για το Ιράν και την Χεζμπολάχ ο ένοχος είναι το Τελ Αβίβ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενάμιση μήνα πριν τις αμερικανικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Καμάλα Χάρις έλπιζε σε μία ειρήνευση, έστω και προσωρινή, στη Μέση Ανατολή για να πειστούν οι αριστεροί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών να την ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!