ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το πιο αστείο στις «δημοσκοπήσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ερωτώνται και οι νεοδημοκράτες αν «πρέπει να είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης;»!
prodeals.gr

Χ.Φιντάν για ελληνοτουρκικά: «Αναζητάμε πρακτικές λύσεις – Πεπεισμένος ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα»

Διαβάστε τι δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών για καίρια ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα

Χ.Φιντάν για ελληνοτουρκικά: «Αναζητάμε πρακτικές λύσεις – Πεπεισμένος ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα»

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν μίλησε εκτενώς για διάφορα ζητήματα που αφορούν το κράτος του αλλά και φυσικά τη χώρα μας. Ερωτηθείς για τα μείζονα ελληνοτουρκικά ζητήματα, απάντησε ότι θα βρεθεί πιθανόν μια θετική λύση και για τις δύο χώρες.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του Χακάν Φιντάν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου:

«Με την Ελλάδα, ναι, όπως αναφέρατε, υπάρχει μια διαδικασία αναζήτησης εξομάλυνσης, ειδικά σε επίπεδο ηγετών.

Σε προηγούμενες περιόδους, από την εποχή που ο Πρόεδρός μας ήταν Πρωθυπουργός, δηλαδή σε όλες τις κυβερνήσεις των οποίων ηγήθηκε, αν παρατηρήσει κανείς το μοτίβο που ακολούθησε κάθε φορά που έβρισκε έναν πολιτικό παράγοντα που ήταν κατάλληλος, πάντα άναβε το «πράσινο φως» σε αυτές τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα για να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

Πηγαίνετε να δείτε εάν αυτό το πρόβλημα μπορεί πραγματικά να λυθεί, μπορούμε να φτάσουμε οπουδήποτε; πώς μπορούμε να υπηρετήσουμε την ανάπτυξη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής με ειρηνικό τρόπο;

Αυτή η στάση ήταν πάντα μέρος του οράματος στην εξωτερική πολιτική.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου 2023, όπως γνωρίζετε, έγιναν εκλογές και στην ελληνική πλευρά και ο Μητσοτάκης έλαβε μεγάλη υποστήριξη, το ίδιο και ο Πρόεδρός μας.

Έχοντας και οι δύο ηγέτες λάβει υποστήριξη από τον λαό, είπαν: «Κληρονομήσαμε αυτό το πρόβλημα από το παρελθόν, αλλά ας μην το αφήσουμε στα παιδιά μας, ας καθίσουμε να βρούμε πώς μπορούμε να το λύσουμε μεταξύ μας με πολιτισμένο τρόπο».

Ανατέθηκε λοιπόν στους Υπουργούς Εξωτερικών το καθήκον γι’ αυτό το θέμα.

Είμαστε πραγματικά σε αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με ειρηνικό τρόπο, διαφυλάσσοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας.

Η κατάσταση λοιπόν είναι αυτή: Και οι δύο πλευρές δείχνουν μέγιστη ευαισθησία όσον αφορά τη μείωση της έντασης.

Υπάρχουν κατά καιρούς κάποια επεισόδια, υπάρχουν προκλήσεις, τα βλέπουμε αυτά ως Τουρκία.

Βλέπουμε ωστόσο όμως και το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια στάση που επιδιώκει να μην ανεβάσει την ένταση και να συνεχίσει τις συνομιλίες με θετικό τρόπο.

Πώς λοιπόν μπορούμε να εξελίξουμε αυτή τη διαδικασία προς πρακτικές λύσεις;

Διότι υπάρχει ένα σύνολο προβλημάτων μεταξύ μας: θαλάσσιες περιοχές, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, το πρόβλημα της «τουρκικής» μειονότητας, η μουσουλμανική μειονότητα, το πρόβλημα της θρησκευτικής λατρείας εκεί, ο διορισμός του μουφτή, το πρόβλημα της εκπαίδευσης, οι θέσεις που έχουν οι δύο χώρες για την Κύπρο, τα θέματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο, τα θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο.

Υπάρχει μια άποψη για το πώς μπορούμε να τα λύσουμε όλα αυτά προς όφελος και των δύο χωρών με τρόπο που να μπορούν να τον αποδεχθούν και οι δύο χώρες.

Ακόμα και η ύπαρξη αυτής της άποψης είναι απίστευτα πολύτιμη.

Σε αυτό το σημείο, είναι πραγματικά σημαντικό για την περιοχή και την ανθρωπότητα ο Πρόεδρός μας να ακολουθήσει ένα σφαιρικό όραμα για ένα θέμα που είναι πολύ ευαίσθητο, ειδικά για την εσωτερική πολιτική, και να διατηρήσει τις ηγετικές του ικανότητες, εξετάζοντάς το μέσα από όλα αυτά.

Την ίδια προσέγγιση βλέπουμε προς το παρόν και από ελληνικής πλευράς, τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον συνάδελφό μου Υπουργό Εξωτερικών.

Θεού θέλοντος, οι προσπάθειές μας θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αυτή είναι η πρόθεσή μας.

Θεού θέλοντος θα δημιουργηθούν θετικά αποτελέσματα για την «τουρκική» μειονότητα στη Δυτική Θράκη, για όλα τα γενικότερα προβλήματα στο Αιγαίο και για τα ζητήματα στη Μεσόγειο.

[…] Για παράδειγμα, βλέπω τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Εσωτερικών [σς στην Ελλάδα] να επικεντρώνονται στην Τουρκία.

Μιλάμε συνέχεια για προκλήσεις αλλά δεν βλέπω καμία δήλωση που να βάζει την Ελλάδα στο στόχαστρο, ούτε από εσάς, ούτε από τον υπουργό Άμυνας, ούτε από τον υπουργό Εσωτερικών.

Δεν έχω δει ποτέ κανέναν να λέει ευθέως ότι θα κάνουμε αυτό κι εκείνο. Αναφέρομαι σε όλη την ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Όχι, βρισκόμαστε ωστόσο σε ένα σημείο όπου σκεφτόμαστε πλέον με μια πιο σφαιρική και ευρύτερη προοπτική.

Έχουμε συμφέροντα τόσο στη Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία, στην Ασία-Ειρηνικό, όλα αυτά προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε ταυτόχρονα.

Η περιοχή χρειάζεται πραγματικά ειρήνη και ηρεμία. Υπάρχει ήδη ένας μεγάλος πόλεμος σε εξέλιξη στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτή η ηρεμία στο Αιγαίο είναι τόσο πολύτιμη που χρειάζεται να ενεργήσουμε υπεύθυνα και με απόλυτη συνείδηση εδώ.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει κάθε πρόκληση, έχει λάβει οδηγίες ως προς αυτό, αλλά η προτεραιότητά μας είναι πραγματικά να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας διπλωματικά.

Θα ήθελα να πω αυτό, μπορεί κανείς να κάνει τέτοιου είδους παραπληροφόρηση για κάθε θέμα, αλλά για εθνικά θέματα, για θέματα εξωτερικής πολιτικής…

Τα εθνικά θέματα και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σοβαρά, δεν είναι αστεία, και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Αυτός δεν είναι ένας τομέας όπου οι άνθρωποι μπορούν να λένε κάθε μέρα οτιδήποτε τους έρχεται στο μυαλό, οι άνθρωποι εδώ πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θέλω να πω, το να εγείρεις με αυτόν τον τρόπο ζητήματα που δεν μπορείς να αποδείξεις είναι προσβολή για την δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών, αστυνομικών, αξιωματικών πληροφοριών, διπλωματών, πολιτικών, οι οποίοι αγαπούν αυτό το κράτος και αυτό το έθνος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.