Yπεγράφη σήμερα από την ελληνική πλευρά, δύο 24ωρα πριν τη λήξη ισχύος της την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA: Letter of Offer & Acceptance) για την προμήθεια των 20 συμβατικής από-προσγείωσης (CTOL: Conventional Take Off and Landing) διακλαδικών μαχητικών κρούσης (JSF: Joint Strike Fighter) F-35A Lightning II και συναφούς εξοπλισμού. Στη συνέχεια η LOA θα αποσταλεί στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για τα περαιτέρω.

Η υπογραφή της LOA γίνεται από την ελληνική πλευρά περίπου δύο χρόνια μετά την αποστολή στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές (LOR for LOA), δηλαδή της ελληνικής επιστολής αιτήματος (LOR: Letter of Request) για Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) στις 15 Ιουλίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η ύψους 3,7 δις δολαρίων προμήθεια, χωρίς τις κρατήσεις 6,144% υπέρ κεντρικής κυβέρνησης, φορέων αυτής και του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (ΜΤΑ), θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής σύμβασης (FMS: Foreign Military Sales: στρατιωτικές πωλήσεις εξωτερικού) με τις ΗΠΑ.

Η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να προμηθευτεί μαχητικά της έκδοσης Block 4, η οποία, όπως έγινε γνωστό από δηλώσεις, τον Απρίλιο του 2024, του διευθυντή του Διακλαδικού Γραφείου Προγράμματος (JPO: Joint Program Office), θα επανακαθορισθεί λόγω των υφιστάμενων προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού, των δοκιμών και των μεταβαλλόμενων επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Η προμήθεια περιλαμβάνει:

-20 μαχητικά F-35A Lightning II
-21 αεροκινητήρες τύπου F135 (20 επί των μαχητικών και ένας εφεδρικός) ή άλλου τύπου που θα έχει όμως ολοκληρωθεί στο αεροσκάφος κατά την έναρξη των παραδόσεων των ελληνικών αεροσκαφών,
-εξοπλισμό υποστήριξης για την εκτέλεση αποστολών αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους σε διαμόρφωση χαμηλής παρατηρησιμότητας (εσωτερική μεταφορά όπλων) και εξωτερική μεταφορά όπλων
-εξοπλισμό εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πλήρων εξομοιωτών αποστολής πτήσης (FMS) και
-λοιπά υλικά, υπηρεσίες εκπαίδευσης για ιπτάμενους και τεχνικούς, και
-εξοπλισμό, υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης για την εξαετία (2028 – 2033) που θα διαρκέσουν οι παραδόσεις των ελληνικών μαχητικών.

Συγκεκριμένα, ο επιθυμητός ρυθμός παραδόσεων για την ελληνική πλευρά, για τα -πρώτα τέσσερα έτη ανέρχεται σε τέσσερα μαχητικά ετησίως, ενώ για τα υπόλοιπα δύο έτη σε δύο μαχητικά ετησίως

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από το συνολικό κόστος των 3,7 δις δολαρίων (3.416.444.821 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία), τα 3 δις δολάρια (2.770.359.498 ευρώ) αποτελούν το κόστος των μαχητικών και του εξοπλισμού, ενώ τα 700 εκατ. δολάρια (646.464.933 ευρώ) την υποστήριξη αυτών.