Οι γνωστές σειρήνες που χτυπούν πάντα σε κάθε άσκηση Παρμενίωνα φαίνεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν καθώς η κυβέρνηση «δίνει υπερεξουσίες» στο 112 όχι μόνο για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας αλλά για κάθε μαζική εκδήλωση ακόμα και για την περίπτωση πολέμου.
Επέκταση του γνωστού μας 112 και στην Πολιτική Άμυνα πλέον βρίσκεται στα σκαριά, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα οι πολίτες σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλουν.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα εφημερίδας , ζητήματα όπως η προστασία των αμάχων σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης περιλαμβάνονται στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας της χώρας, πολλές διατάξεις του οποίου, όπως και η κωδική ονομασία του, διατηρούνται απόρρητα.
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο συνταγματάρχης Νικόλαος Παππάς, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΑΜ – ΠΣΕΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όταν ενεργοποιούνται οι σειρήνες είναι μάλλον αργά για να ενημερωθεί κανείς για το πού πρέπει να απευθυνθεί και τι να κάνει.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά και τον αντισμήναρχο Ιωάννη Κατσανεβάκη, τμηματάρχη της Ε’ Διεύθυνσης της Υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την Αθήνα, το «κλειδί» είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού που πραγματοποιείται σε «νεκρές» περιόδους.
«Αποστολή είναι να σώζουμε ζωές αμάχου πληθυσμού», λέει ο κ. Παππάς και τονίζει ότι στις πολεμικές συρράξεις ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών καταγράφεται μεταξύ των αμάχων.
Βασική -αν όχι αποκλειστική- μέθοδο προστασίας του άμαχου πληθυσμού αποτελούν τα καταφύγια. Στην Αθήνα υπάρχουν 992 καταφύγια τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενήσουν από 280.000 έως 360.000 κατοίκους. Κάποια από αυτά είναι δημόσια και διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό: ύδρευση, αποχέτευση, σύστημα εξαερισμού, ακόμα και ιατρείο. Άλλα υπάρχουν και ιδιωτικά και πολλές φορές αποτελούν χώρους που, σε καιρό ειρήνης, χρησιμοποιούνται για άλλες ανάγκες. Έτσι, ένα πάρκινγκ ή μια αποθήκη επιχείρησης μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγια, αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να τα εκκενώσει -όπως υποχρεούται- σε περίπτωση ανάγκης εντός 24 ωρών.
Η ακριβής τοποθεσία των καταφυγίων παραμένει απόρρητη. Ωστόσο, οι πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στις ανοιχτές εκπαιδεύσεις Πολιτικής Άμυνας που διενεργούνται κάθε χρόνο με ευθύνη των κατά τόπους περιφερειών μαθαίνουν τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε, σε μια κρίσιμη στιγμή, να ενημερωθούν για το πού βρίσκονται. Μαθαίνουν, με άλλα λόγια, πού πρέπει να απευθυνθούν όταν ηχήσει ο συναγερμός, καθώς και σε ποιους χώρους συγκέντρωσης κοινό σε όλη την επικράτεια θα αναρτηθούν χάρτες και οδηγίες.
Άλλωστε, η λίστα των καταφυγίων ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια από ειδικά κλιμάκια της κάθε περιφέρειας, που εντοπίζουν και αναφέρουν στην Πολιτική Άμυνα τους χώρους οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως τόποι προστασίας αμάχων. Και αυτό γιατί στις μεγάλες πόλεις -ιδίως στην Αθήνα- η έντονη οικοδομική δραστηριότητα και οι συνεχείς αλλαγές στον οικιστικό ιστό έχουν ως αποτέλεσμα άλλες φορές να δημιουργούνται και άλλοτε να καταστρέφονται οιονεί καταφύγια.
Εκτός των παραπάνω, ένας ακόμη χώρος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταφύγιο είναι και το Μετρό, όπως άλλωστε γίνεται στο Κίεβο όταν χτυπούν οι σειρήνες για ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Όπως αναφέρουν ο κ. Παππάς και ο κ. Κατσανεβάκης, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται πράγματι και το Μετρό.
Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, οι πολίτες θα μπορούν να καταφύγουν και στις πλατφόρμες έκδοσης εισιτηρίων και στις αποβάθρες, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να βρίσκονται στις μήκους πολλών χιλιομέτρων σήραγγες.
Αυτό που εκκρεμεί όμως είναι η νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση των ζητημάτων που απορρέουν από την πιθανή χρήση των εγκαταστάσεων του μετρό ως καταφυγίων.
Ως προς το 112, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ του ανατίθεται και ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων.
Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα μέσω του 112, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να απαγορεύει την κυκλοφορία, να αναστέλλει εκδηλώσεις και την υποχρέωση μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους, να ανακαλεί άδειες, να επιτάσσει μηχανήματα, να κλείνει σχολεία κ.α.
Πάντως, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παππάς, έχει μεγάλη σημασία η εκπαίδευση του κοινού, καθώς όλοι οι σχεδιασμοί παραμένουν ατελείς αν οι πολίτες δεν συμμετέχουν στις εκπαιδεύσεις της Πολιτικής Άμυνας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.