Δεν πρόκειται να υπάρξει συμμετοχή Ελλήνων αξιωματικών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή εμπλοκή τους «στον πόλεμο στην Ουκρανία» όπως διευκρινιζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επιβεβαιώνοντας το pronews.gr.

«Στα άρθρα 3.5 και 3.6 και των δύο Μνημονίων αναφέρεται ρητά ότι το τοποθετούμενο προσωπικό δε θα συμμετέχει σε ασκήσεις, πολιτικο-στρατιωτικές δράσεις καθώς και σε υπηρεσιακές τοποθετήσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Χθες το pronews.gr είχε γράψει αυτολεξεί: «Υπάρχει περίπτωση να σταλούν μάχιμα ελληνικά χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία; Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο.

Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι η αποστολή κάποιων επιτελικών δυνάμεων.

Και αυτό γιατί στις μάχιμες μονάδες κανείς δεν θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας.

Εκτός ίσως από κάποιους επιτελικούς αξιωματικούς και πιλότους, που για λόγους καριέρας θα ήθελαν να βρεθούν σε κάποια θέση στα μετόπισθεν στην Ουκρανία, όλοι οι κομάντος του ελληνικού στρατού είναι φιλορώσοι και όλος ο Ελληνικός Στρατός διακατέχεται από φιλορωσικά, ορθόδοξα αισθήματα.

Σε νύξεις που είχαν γίνει με το ερώτημα για το εάν θα πήγαιναν να πολεμήσουν στην Ουκρανία κατά των Ρώσων με τριπλάσια λεφτά από αυτά που λαμβάνουν απάντησαν αρνητικά καθαρά για ιδεολογικούς λόγους».

Με λίγα λόγια δεν είναι κανείς σίγουρος οι Έλληνες στρατιώτες προς ποια πλευρά θα έστρεφαν εναντίον της τα όπλα τους.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ διευκρινίζονται τα εξής:

– Τα Μνημόνια προωθούν απολύτως το εθνικό συμφέρον και γίνονται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, Συμβάλλουν στην εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ και στην εμπέδωση διεθνώς του ρόλου της χώρας μας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή,

– Προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε θέσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, όπως και η δυνατότητα τοποθέτησης/ απόσπασης τριών Ελλήνων Στρατιωτικών σε Μονάδες της USAREUR (των Αμερικάνικων Δυνάμεων στην Ευρώπη). Στόχος η απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας στα αντίστοιχα Επιτελεία, όπως και απαραίτητης τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

 – Πρόκειται για άσκηση μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας, καθώς η τοποθέτησή τους γίνεται σε μη αμοιβαία βάση και οι ΗΠΑ δεν αποκτούν αξίωση τοποθέτησης ανάλογου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 – Η διαδικασία συνομολόγησης ξεκίνησε, αναφορικά με τη Συμφωνία τοποθέτησης δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε θέσεις στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ το 2019, ενώ για την τοποθέτηση/απόσπαση τριών Ελλήνων στρατιωτικών σε μονάδες της USAREUR (των Αμερικάνικων Δυνάμεων στην Ευρώπη) ξεκίνησε το 2015, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Και η δεύτερη συμφωνία κρίθηκε εθνικά συμφέρουσα από την παρούσα κυβέρνηση και συνεχίσθηκε η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της.