Στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Υπουργός Εθνικής ΄Άμυνας σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του τέως ΥΕΘΑ Αποστολάκη για «στιγμές που παραλίγο να γίνουν Ίμια», ενώ μίλησε επί του συνόλου των ζητημάτων που απασχολούν και αφορούν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
«Δυνητική απειλή εσωτερικής ασφάλειας»
Ειδικότερα, ο ΥΕΘΑ μίλησε για τις προσφυγικές ροές λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι δραματική, ενώ χαρακτηρίζεται ως μια δυνητική απειλή εσωτερικής ασφαλείας», ενώ δήλωσε επίσης ότι ενισχύθηκαν τα παρατηρητήρια τόσο με μέσα, δηλαδή κάμερες και ραντάρ όσο και με προσωπικό.
Στη συνέχεια εξήγησε τον τρόπο αντιμετώπισης περιστατικών με λέμβους και βάρκες προσφύγων, όπου ενεργοποιείται σύστημα εποπτείας του Λιμενικού, ενώ ανέφερε για τα επανδρωμένα πλωτά μέσα στο ανατολικό Αιγαίο που επιχειρούν στην περιοχή και λειτουργούν αποτρεπτικά.
Για την κατάσταση στον Έβρο, έχει ήδη δοθεί εντολή για την ενίσχυση της επιτήρησης, ωστόσο δεν υπάρχουν τόσο αυξημένες ροές όπως στο Αιγαίο, ενώ τόνισε και την σημασία και τον ρόλο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην διαχείριση της κατάστασης.
Ερωτηθείς για τις εθνικότητες των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά της χώρας μας από τα τουρκικά παράλια και για το αν πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες, απάντησε πως «ξέρουμε πόσοι ακριβώς έρχονται, όμως είναι χρονοβόρα η διαδικασία διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών».
Αλλάζει η μεταχείριση της κατάστασης
Ο ΥΕΘΑ τόνισε στο σημείο αυτό ότι: «Η μεταχείριση αλλάζει. Είμαι φιλόξενος, μπορώ να φιλοξενήσω πέντε – δέκα, όταν όμως γίνονται 150, ανησυχώ για το σπίτι μου.
Πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι το θέμα της εθνικής ασφάλειας. Έχουμε μπροστά μας το στοιχείο και προσαρμοζόμαστε. Η μπάντα άλλαξε, θα παίξει διαφορετικά μουσική» εννοώντας την αλλαγή πολιτικής και διαχείρισης της κατάστασης της τωρινής κυβέρνησης σε σχέση με την προηγούμενη.
Για το πως προκύπτει σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε πως η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, στην βορειοδυτική Συρία, μπορεί να προκαλέσει νέες προσφυγικές ροές, μέσα στις οποίες δεν είναι απίθανο να υπάρχουν και τζιχαντιστές.
Στο σημείο αυτό, ο ΥΕΘΑ μίλησε για «ευρωπαϊκό πρόβλημα», στο οποίο οι εταίροι μας δεν μπορούν να «γυρίσουν την πλάτη» και να πουν «δε μας αφορά αυτό», ενώ προσέθεσε ότι «ζητήσαμε και ζητάμε περισσότερη και ενισχυμένη παρουσία από την Frontex και το ΝΑΤΟ» σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν ‘πολυϊδρώνει το ΝΑΤΟ».
Η δράση των ΜΚΟ και τα ελληνικά στρατόπεδα
Ένα ακόμα ζήτημα που σχολίασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι η δράση των ΜΚΟ, με τον ίδιο να αναφέρει ότι όταν προέκυψε το πρόβλημα, οι δομές του κράτους δεν ήταν ικανές να το αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα οι ΜΚΟ να δέχονται την χρηματοδότηση.
Στη συνέχεια τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν δεν είναι ξεκάθαρος και επίσης αποκάλυψε ότι ως ΥΕΘΑ είναι υπεύθυνος για τα περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως δεν μπορεί να ελέγξει τι γίνεται στα στρατόπεδα όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας, καθώς η απάντηση που παίρνει είναι ότι «δεν τον αφορά».
Και αυτό διότι αρμόδιος είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος εποπτεύει τις ΜΚΟ, κάτι που προκαλεί προβληματισμούς στον ΥΕΘΑ, με τον ίδιο να δεσμεύεται για περισσότερο έλεγχο στις εργασίες αυτές και στον τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ.
Η απειλή των τουρκικών UAV
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κλήθηκε στη συνέχεια να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την αναδυόμενη απειλή των τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, μια εξέλιξη που συνδέεται και με την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση Teknofest στην Τουρκία.
Ο ΥΕΘΑ είπε ότι πράγματι η Τουρκία είναι «πιο μπροστά» από την Ελλάδα στον τομέα της αμυντική βιομηχανίας, καθώς στοχεύει να μπει στην πρώτη δεκάδα εξαγωγέων οπλικών συστημάτων, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν συνέργειες με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εξεύρεση επενδυτικών σχημάτων για να τονώσουν την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ
Στο σημείο αυτό, τέθηκε στη συζήτηση ο ρόλος των ΗΠΑ, καθώς με την εμβάθυνση της στρατηγικής συμμαχίας, είναι εφικτό να ενισχυθούν, να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν στρατηγικές υποδομές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η βάση της Σούδας, το Στεφανοβίκειο αλλά και η πρόσφατη συνέργεια με την βυθοκόρο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι υπάρχει μια κατάσταση «δούναι-λαβείν» με τις ΗΠΑ και αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στην περίπτωση της βάσης της Σούδας. Ο ΥΕΘΑ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι:
«Όταν οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον στην Σούδα, όποιος σκεφτεί να θίξει αυτά τα συμφέροντα τότε δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και στα αμερικανικά», αφήνοντας «μήνυμα» για την Σούδα ως ένα «αποτρεπτικό εργαλείο» έναντι της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον «βλέπει» την Ελλάδα ως χώρα «πρώτης γραμμής».
Για τις δηλώσεις του Αποστολάκη
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του τέως Υπουργού Εθνικής Άμυνας για το ότι «θα πολεμήσουμε μόνοι μας», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο «Αποστολάκης ερμηνεύει τις καταστάσεις από στρατιωτική οπτική γωνία».
Στο σημείο αυτό, ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχουν ως κεντρικό στόχο να δημιουργούν την πεποίθηση σε κάθε κατεύθυνση πως έχουμε αποτρεπτική ισχύ, δηλαδή ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επιχειρησιακή ετοιμότητα και αξιόμαχο, που δεν συμφέρει κανέναν να μας απειλεί».
Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αποστολάκη για «στιγμές που παραλίγο να μετεξελιχθούν σε Ίμια», ο ΥΕΘΑ ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «δεν έχουν υπάρξει τέτοιου είδους περιστατικά, καθώς η Τουρκία το καλοκαίρι γνώρισε άνθιση του τουρισμού της, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει καμία πλευρά η κλιμάκωση των εντάσεων, ειδικά στο Αιγαίο».
Για τα stealth μαχητικά F-35
Σε ερώτηση για ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς αλλά και το ενδεχόμενο απόκτησης αμερικανικών UAV, ο ΥΕΘΑ είπε:
«Είμαστε σε διαπραγμάτευση στρατηγικής συμφωνίας των ΗΠΑ για την απόκτηση των 2 ή 3 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, για αποστολές εποπτείας στρατηγικής φύσεως, λόγω της επιχειρησιακής τους εμβέλειας, ενώ τέτοιες συζητήσεις γίνονται και με το Ισραήλ».
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε και το ενδεχόμενο του «leasing», καθώς ο προϋπολογισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι 530 εκατομμύρια το χρόνο και είναι εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τις ανάγκες , γι ‘αυτό στο τραπέζι βρίσκονται και «έξυπνες προτάσεις», όπως η ανάπτυξη ενός ελληνικού UAV.
Απαντώντας στο ερώτημα για τα F-35, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι «προτεραιότητα είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην έκδοση «VIPER», που θα δώσει «ανάσα» στην ελληνική αμυντική βιομηχανία για να αποτελέσει γέφυρα για την μετάβαση στο ενδεχόμενο απόκτησης των stealth μαχητικών F-35″.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.